Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. Vezi aici care sunt noile prevederi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului
Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care reglementează noul mod de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului începând cu data de 1 ianuarie 2011. Noile prevederi se vor aplica doar pentru copiii născuţi începând cu data de 1 ianuarie 2011.

Începând de la această dată, părinţii au de ales între două variante. Prima stabileşte că, în situaţia în care părintele rămâne în concediu pentru creşterea copilului până la data la care acesta împlineşte vârsta de 1 an, va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 de lei, dar nici mai mare de 3.400 lei.

În cazul în care părintele se întoarce la activitatea profesională până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, va beneficia de un stimulent de inserţie pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei. În acest caz, stimulentul se acordă până la împlinirea vârstei de 2 ani de către copil. În situaţia în care părintele nu revine pe piaţa muncii, va putea opta pentru acordarea unui concediu fără plată pentru îngrijirea copilului cu vârsta între 1 an şi 2 ani.


Stimulente de inserţie doar pentru cei care revin pe piaţa muncii


Varianta a doua prevede că în situaţia în care părintele rămâne în concediu până la data la care copilul împlineşte 2 ani, va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni care nu poate fi mai mică de 600 lei, dar nici mai mare de 1.200 lei, iar stimulentul de inserţie nu se mai acordă.


Pentru copilul cu handicap, părintele care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege, va beneficia de concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentă se va acorda în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei. În cazul copilului cu handicap, stimulentul se poate acorda oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.


Măsuri suplimentare


Pe lângă aceste două variante mai există măsuri suplimentare aplicabile oricărei situaţii. Acestea sunt: suplimentarea cuantumului indemnizaţiei cu suma de 600 lei începând cu cel de-al doilea copil pentru sarcini multiple dar şi pentru naşterile survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, plata contribuţiei de asigurări de sănătate în toată această perioadă, constituirea perioadelor de concediu ca şi perioade asimilate în sistemul asigurărilor de sănătate, asigurărilor sociale şi pentru şomaj.

Perioadele menţionate anterior constituie vechime în muncă şi în serviciu. De asemenea, angajatorului îi va fi interzis să dispună încetarea raporturilor de muncă timp de 6 luni după revenirea definitivă a salariatului în unitate, în cazul salariatului care se află în concediu pentru creşterea copilului sau în cazul celor care se află în plata stimulentului de inserţie, iar concediul fără plată acordat după primele trei naşteri, respectiv după primii trei copii, se va prelungi de la 3 la 4 luni.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite