Gore Belanschi, interpretul cu voce de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gore Belanschi şi-a lansat de curând cel de-al VII-lea album
Gore Belanschi şi-a lansat de curând cel de-al VII-lea album

Cunoscutul interpret de muzică populară brăilean Gore Belanschi şi-a lansat de curând cel de-al VII-lea album intitulat „Ridicaţi paharele". Anul acesta, Gore a sărbătorit pe Esplanadă, 30 de ani de activitate în lumea folclorului românesc.

Pasionat de tradiţiile şi obiceiurile moştenite de la părinţi şi înzestrat cu o voce de aur, Gore Belanschi a ales să facă carieră în lumea muzicii populare.

Gore interpretează melodii populare încă de mic copil, dat fiind faptul că s-a născut într-o familie de cântăreţi. Părinţii interpretului erau, de asemenea pasionaţi de cântul popular şi i-au transmis vrând-nevrând tânărului dragostea pentru folclor.

„Mă trag din neam de muzicanţi. Şi mama şi tata interpretau muzică populară. Dacă nu ai în sânge talentul pentru muzică, nu ai cum să reuşeşti", explică Gore Belanschi.

La ora actuală, Gore Belanschi este de departe cel mai cunsocut interpret de muzică populară brăilean. Este nelipsit de la spectacole organizate în Brăila şi în ţară, dar cântă cu plăcere şi nu refuză nici invitaţiile făcute de cei care îşi pun pirostriile. Oricine se respectă cheamă la cununie sau botez, Formaţia „Rubin", înfiinţată de Gore, care face un spectacol de zile mari.

A cântat alături de „titanul muzicii populare româneşti", regretatul Ion Dolănescu, dar şi alături de Maria Dragomiroiu, Irina Loghin ori Maria Ciobanu. Cu toate acestea, interpretul ne-a povestit că părinţii nu agreeau ideea unei cariere în mzică:

„Părinţii nu m-au lăsat să urmez o carieră muzicală. Ei ştiau că meseria de artist este foarte grea. Vroiau să mă facă orice altceva înafară de cântăreţ".

Văzându-l atât de încăpăţânat, până la urmă, părinţii l-au lăsat pe Gore să-şi asculte glasul inimii. Aşa se face că de mai bine de trei decenii, Gore Belanschi încântă inimile iubitorilor de folclor.

Daruri de la Ion Dolănescu: o cămăşă şi un brâu

Deşi interpretează muzică populară nu se declară împotriva niciunui alt gen de muzică. Îşi compune singur melodiile. „Melodia intitulată «Adelin şi Mădălin» am compus-o pentru copii mei. Îmi este cea mai dragă dintre toate", ne-a mărturist Gore.

Interpretul de muzică populară păstrează cu sfinţenie o cămaşă tradiţională şi un brâu. I le-a dăruit chiar maestrul Ion Dolănescu. „Le port cu mare mândrie în spectacolele mele", adaugă Gore.

Talentul artistului a fost descoperit de solistul vocal şi acordeonistul Ion Brăilă, din Făurei.

„Ion Brăilă m-a ajutat foarte mult. A insistat asupra talentului meu şi în momentele de cumpănă, m-a făcut să continui", spune Gore.

Pe 1 decembrie, Gore Belanschi şi-a lansat cel de-al VII-lea album. Intitulat „Ridicaţi paharele" şi realizat în colaborare cu solista Rela Lucan din Craiova, albumul conţine 15 piese tematice.

Întrebări şi răspunsuri

Se mai îndreaptă tineretul din ziua de azi către cântul popular?

„Cu bucurie în suflet constat că tinerii se îndreaptă uşor dar sigur către muzica noastră tradiţională, ceea ce nu poate decât să mă bucure foarte mult. Peste tot se cântă şi se ascultă muzica populară, la nunţi, la botezuri, la petreceri".

Ce planuri de viitor aveţi?

 „Păi în viitorul apropiat, doamna Simona Drăghincescu, directorul DAPT organizează în Piaţa Mare, ca în fiecare an, un spectacol. Pentru că sunt invitat mi-am propus ca banii obţinuţi să meargă către casele de copii. Acesta imi e sufletul să îi ajut cum pot pe cei năpăstuiţi".

Ce-i place

„Pe lângă muzică, ador să colind ţara în lung şi-n lat ori de câte ori am ocazia. Fie merg la spectacole şi filmări prin ţară, fie merg în concedii. Avem o ţară frumoasă tare de tot. Îmi place să mă întâlnesc cu prietenii buni, să mă uit la un meci de fotbal, ori de handbal. De asemenea, îmi plac comediile".

Ce nu-i place

„Îmi displace să urăsc, să duşmănesc şi să fiu criticul cuiva. Consider că în orice domeniu de activitate, ficare are ceva de spus. De altfel, detest minciuna şi pe cei care o folosesc pentru a-şi atinge scopurile. Mie nu-mi place să mint. Şi încă ceva, nu-mi place invidia".

Profil

Născut. 12 decembrie, 1957, Ruşeţu, Buzău

Studii. liceale

Ocupaţie. solist

Familie. căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite