Gheorghe Voicu este zootehnistul îndrăgostit de ştiinţele juridice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Voicu a condus Direcţia Agricolă
Gheorghe Voicu a condus Direcţia Agricolă

Fostul director al Direcţiei Agricole este doctor în Zootehnie, absolvent al Facultăţii de Drept şi, de patru ani, şeful Departamentului Agricultură din cadrul Facultăţii de Inginerie Brăila.

Şi-a dorit de copil să se îndrepte către o meserie unde să poată lucra cu animalele. I-au plăcut însă şi ştiinţele juridice ori pictura, în egală măsură. După terminarea liceului, a ales să se îndrepte spre zootehnie, deoarece iubeşte animalele.

La absolvirea facultăţii, în 1980, a fost şef de fermă la fostul IAS Baldovineşti pentru ca, nouă ani mai târziu, să ajungă director tehnic la complexul de creştere a porcilor ISCIP Brăila, unde a fost numit director general, în 1995.

În 1998, era director la Direcţia Agricolă, iar în 2005 director adjunct al Direcţiei Agricole.

Nu a uitat nici dragostea pentru ştiinţele juridice şi s-a înscris la Facultatea de Drept în 2000. A făcut un Master în Ştiinţe Politice şi Administrative, iar din 2005 este şef de lucrări la Facultatea de Inginerie Brăila. De patru ani este şef al departamentului Agricultură din cadrul Facultăţii de Inginerie.

"Am făcut Facultatea de Drept din dragoste pentru ştiinţele juridice. Perioada 2000 - 2005 a fost dificilă, am avut mult de lucru, pregăteam cursurile şi laboratoarele. Practic, am fost şi profesor, şi student", povesteşte Gheorghe Voicu.

Pentru a-şi susţine cursurile la Drept, fără a afecta bugetul familiei, şi-a mai luat o slujbă: de profesor la Facultatea de Inginerie. Ultimul ţel a fost pictura, care însă a rămas doar la nivel de hobby.

"Ca să poţi face un lucru frumos, din inimă, trebuie să ai timp, să te dedici acelui lucru, să ai starea necesară. Pentru a face pictură trebuie să ai o anumită stare sufletească", spune Gheorghe Voicu.

Activitatea la catedră

Trecând prin experienţa de profesor şi cea de elev, a observat că există o goană nebună de a face facultate.

"Este un mare handicap al societăţii româneşti, după părerea mea, pentru că nu lasă şansa unei concurenţe pe piaţă. Sistemul a considerat că putem vinde orice, aşadar vindem şi învăţământ. Acesta a devenit o marfă, dar pregătirea membrilor societăţii nu este o marfă, nu trebuie luată şi tratată ca o investiţie pe termen scurt, ci pe termen lung, dacă vrem să avem calitate", explică inginerul.

Ca profesor la facultate, a încercat mereu să-i înveţe pe studenţii săi lucruri concrete. În cele patru săptămâni de practică, munca pe teren este extrem de importantă.

"Am reuşit să avem două perioade pentru practică: una în martie - aprilie şi una vara. Mergem cu studenţii în procesul de producţie, să prindem campaniile de primăvară şi de vară", spune Gheorghe Voicu.

Membru al Senatului Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi, Gheorghe Voicu recunoaşte că, fără sprijinul conducerii facultăţii brăilene, nu ar fi putut să facă performanţă cu studenţii.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai important lucru pentru educaţia tinerilor?

"Cea mai fierbinte problemă este reprezentată de faptul că, prin învăţământ, tinerii trebuie pregătiţi, trebuie să ştie care sunt valorile după care să se ghideze. Pe acest suport poţi aşeza restul lucrurilor. Toate problemele şi obstacolele sunt de trecut dacă le gestionăm aşa cum trebuie şi dacă avem oameni pregătiţi pentru astfel de situaţii".

Unde se realizează practica studenţilor?

"Nu avem un lot propriu, dar mergem cu studenţii la producătorii agricoli, în procesul de producţie. O parte dintre studenţi vin din procesul de producţie şi au experienţă proprie".

Ce-i place

"Îmi place că românul nu depune armele şi că tinerii sunt încrezători. Am văzut Biblioteca Judeţeană plină de tineri interesaţi de lucruri noi, tinerii sunt interesaţi să facă ceva. Dacă am scoate valorile în faţă şi am promova competiţia, România ar avea multe de câştigat. Societatea actuală ar trebui să se bazeze pe competenţă şi să promoveze vârfurile valorice".

Ce nu-i place

"Nu-mi place societatea în care trăim. Simt că nu mai avem modele, direcţie, strategii sau ţinte către care să tindem, nu pentru noi, ci pentru copiii noştri. Avem modele aleatorii, apărute peste noapte, care nu au substanţă, nu au valoare. Ierarhia valorilor este răsturnată la acest moment".

Profil

Născut. 6 octombrie 1954, Brăila

Studii. Facultatea de Zootehnie Bucureşti, Facultatea de Drept Galaţi

Profesie. Inginer zootehnist, Expert Serviciu Verificări Cerere Finanţare

Familie. Căsătorit, trei copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite