Gheorghe Bunea Stancu, trimis în judecată în dosarul finanţării campaniei electorale a lui Mircea Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila
Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila

Procurorii anticorupţie au decis astăzi, 11 ianuarie, trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila şi a omului de afaceri Ioan Niculae în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană.

Bunea Stancu care este şi preşedintele PSD Brăila, este acuzat de folosirea influenţei ce rezultă din funcţia de conducere într-un partid pentru a obţine bani sau foloase necuvenite. Ioan Niculae, acţionar principal al grupului Interagro SA este acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Teodorescu, acţionar al SC Insomar SRL şi Viorel Bărac, director al Interagro SA, ambii acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"M-au mai anchetat şi n-au rezolvat nimic. Eu nu am ce comenta. Anchetatorii să-şi facă treaba", spunea Gheorghe Bunea Stancu la începutul anchetei DNA.


Potrivit unui comunicat al DNA, Bunea Stancu şi-a folosit influenţa pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, bani care urmau să fie folosiţi în campania electorală a candidatului PSD la preşedinţie Mircea Geoană. Potrivit înţelegerii baniiurmau a fi furnizaţi indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel se disimula destinaţia reală a banilor, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare la finanţarea partidelor politice.

"În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (S.N.T.G.N. TRANSGAZ şi SNGN ROMGAZ SA).


Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - INTERAGRO SA şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.


Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de inculpaţii Bărac Viorel şi Teodorescu Gheorghe, cu mijlocirea inculpatului Ioan Niculae"
, se arată în comunicatul DNA.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 1 Bucureşti

"Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se mai precizează în comunicatul de presă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite