Brăila: Prea tineri pentru a se mai numi Gheorghe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Prea tineri pentru a se mai numi Gheorghe
Brăila: Prea tineri pentru a se mai numi Gheorghe

Brăilenii îşi numesc odraslele inspirându-se din telenovele sau în funcţie de numele vedetelor preferate Nu li se mai zice Vasile, ci Van Dame, nici Ion, ci Dallas, nici Gheorghe sau Gherghina, ci Rambo sau Argentina ori Suedia…Cât despre numele de familie, aici se poate lucra mai greu, numai cu patalama de la instanţă.

Numai că, dacă în anii anteriori cei mai mulţi dintre brăilenii care apelau la schimbarea numelui pe cale administrativă o făceau tocmai pentru a scăpa de situaţiile jenante, acum lucrurile s-au schimbat. Unii s-au învăţat şi cu nume de genul: Sulă, Arici sau Bostan.

Un lucru e clar: Gheorghe, Ion, Vasile şi Maria, prenume pur româneşti, nu mai sunt de mult timp la modă. Se poartă nume ale unor personaje de film sau ale unor vedete. Dacă prenumele este unul primit, numele este cel moştenit. Asta până la solicitarea modificării lui, dar numai pe baza unui motiv întemeiat.

Astfel, 15 brăileni au solicitat de la începutul anului şi până acum schimbarea numelui pe cale administrativă. Deşi în anii precedenţi majoritatea motivelor invocate pentru schimbarea numelui erau legate de faptul că acestea erau urâte, acum, o singură persoană a trecut pe la ghişeul de la Evidenţa Populaţiei şi a vrut să-şi schimbe numele cel haios cu un altul.

Joaca de-a numele

Restul solicitărilor  au venit din partea celor căsătoriţi sau divorţaţi.

“Deşi după divorţ au obţinut permisiunea de a păstra numele soţului, după un timp, unele doamne s-au prezentat la noi şi au solicitat schimbarea numelui”, a precizat subcomisarul Mirela Cruceanu, şef Serviciu Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei Brăila.

Multe solicitări au fost şi din partea cuplurilor căsătorite care, deşi la cununie au dorit să-şi unească numele, mai apoi s-au răzgândit.

“Numele meu de fată era cunoscut de cei cu care aveam afaceri. Am crezut că este mai bine să-l păstrez. La căsătorie am decis să nu-mi schimb numele, ci să port un nume unit, al meu şi al soţului. Apoi am început să fiu cunoscută cu numele soţului şi astfel, după doi ani de căsătorie, am luat numele lui şi gata”, povesteşte Angelica.

Statistica a demonstrat faptul că schimbarea numelui se întâlneşte frecvent la tineri, cei mai nemulţumiţi de numele pe care-l au, şi mai rar la persoanele în vârstă care deja s-au obişnuit cu ele şi nu mai doresc să le schimbe.

Pe la Evidenţa Populaţiei au trecut şi cei care au dorit să primească numele părintelui cu care stăteau. Câteva solicitări au venit până acum din partea copiilor cu părinţi despărţiţi care au optat pentru a-şi schimba numele în funcţie de persoana căreia au fost încredinţaţi.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite