Brăila: Georgiu Gheorghe - Omul care realizează portretele infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 19 ani lucrează în Poliţie. A lucrat la Biroul de Ordine Publică, apoi la Biroul Criminalistic, iar din 2004 întocmeşte portrete robot ale infractorilor.

Profil

Născut
26 august 1970, Brăila
Studii
Şcoala de Agenţi de Poliţie Slatina , promoţia 1990
Funcţie
Tehnician criminalist
Familie
Căsătorit, un copil

Meseria de poliţist i se potriveşte ca o mănuşă, iar cazurile pe care le-a rezolvat i-au întărit încrederea în forţele proprii. Georgiu Gheorghe a decis să îmbrăţişeze această meserie după ce a învăţat de la tatăl său, poliţist şi  el, că legea trebuie respectată de oricine şi în orice împrejurare.

Imediat după terminarea Şcolii de Poliţie a lucrat doi ani la Biroul de Ordine Publică, apoi a trecut la Biroul Criminalistic şi, de aici, la Serviciul Criminalistic.

“Am ales să fiu poliţist şi să fac ceea ce îmi place. Am lucrat 12 ani la Biroul Criminalistic ca dactiloscop, la baza de date cu urmele şi impresiuni digitale. În 2004, când s-a implementat la Serviciul Criminalistic baza de date IMAGETRAK, o bază de date la nivel naţional, am fost solicitat de şeful meu să încep să o gestionez şi să stochez datele necesare”, spune  agentul şef Georgiu Gheorghe, adăugând că a început de la zero.

Pasiunea însă a fost mai presus de toate şi satisfacţiile nu au întârziat să apară. “Îmi place că în această meserie intru mereu în contact cu informaţii şi lucruri noi. Am avut satisfacţii prin identificări foarte rapide, lucru care mi-a întărit încrederea în mine”, povesteşte criminalistul.

O bază de date naţională

“Odată cu înfiinţarea bazei IMAGETRAK nu aveam un grup pe care să lucrăm. Astfel am început să colectăm şi să introducem în acest program datele personale ale indivizilor care, fie au comis o infracţiune, fie sunt suspecţi că ar fi comis o infracţiune, ori ale celor care au ispăşit o pedeapsă privativă de libertate şi s-au liberat”, spune criminalistul.

Multe dintre cazurile pe care poliţiştii brăileni le-au avut de rezolvat au fost duse la bun sfârşit prin munca pe care Georgiu Gheorghe şi colegii lui o depun. Portretele robot pe care le-a întocmit la indicaţiile martorilor au dus la soluţionarea multor cazuri. Cu ajutorul unui program special chipurile celor care au săvârşit diverse infracţiuni sunt conturate pe calculator.

“Portretul nu se face prin desen. Folosim un program special care completează fizionomia din mai multe părţi componente. Noi avem modele predefinite pentru fiecare parte a feţei pe care le ajustăm la indicaţiile martorilor. Apoi portretul se dă lucrătorilor operativi în teren pentru identificare. Acest portret se introduce şi în baza de date pentru comparaţie automată. Programul caută după câteva criterii şi afişează peste 100 de persoane care se aseamănă într-o anumită proporţie cu cel căutat”, ne-a explicat Georgiu Gheorghe, adăugând că martorul vede aceste fotografii şi identifică persoana respectivă dacă aceasta este în baza de date.

Pe lângă această comparaţie automată se face şi o selecţie a fotografiilor persoanelor în funcţie de semnalmentele acestora şi martorul se uită cu mare atenţie la fiecare în parte şi încearcă să recunoască persoana suspectă.


Întrebări şi răspunsuri

Cât de mult vă ajută martorii la rezolvarea unui caz?

G.G. : “Martorii sunt esenţiali, ei au cea mai grea misiune. Pe baza a ceea ce-şi amintesc ei noi reuşim să facem portretul celui care a săvârşit infracţiunea. Pe baza vizionării de către martori a fotografiilor din baza de date pe care o avem au fost identificate persoane care au săvârşit infracţiuni precum: tâlhării, furturi din locuinţe şi din autoturisme, furturi din buzunare etc.”

Puteţi să ne oferiţi câteva exemple de cazuri din activitatea dumneavoastră?

G.G. : “Violatorul din lift a fost identificat şi pe baza portretului robot realizat de noi. Colegul meu a participat la identificarea autorilor unui jaf la o bijuterie. Au fost trei autori, iar cei doi martori tineri au reţinut foarte bine semnalmentele autorilor jafului şi, după întocmirea portretelor robot, judiciariştii au identificat suspecţii”.


Ce-i place

“Îmi place tehnica, îmi plac calculatoarele pentru că mereu apare ceva nou şi întotdeauna trebuie să ţii pasul, mereu acumulezi cunoştinţe dacă ai această pasiune. Îmi place, de asemenea, pescuitul. Sunt un pescar împătimit şi nu pierd nicio ocazie să pescuiesc la Dunăre”, spune Georgiu Gheorghe.

Ce nu-i place

“Nu-mi place când oamenii nu se ajută între ei chiar dacă le este foarte simplu să o facă, mai ales că de cele mai multe ori acest lucru se poate întâmpla cu cele mai mici eforturi. Nu-mi place minciuna. Nu-mi place suferinţa oamenilor care au fost victimele unor ilegalităţi”, a conchis interlocutorul nostru.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite