PORTRET: Georgeta Cârjan este economista care s-a consacrat ca scriitoare la 47 de ani/Vezi aici activitatea literară a acesteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează de 20 de ani în domeniul sănătăţii, dar marea sa dragoste rămâne scrisul. Deşi a debutat târziu, are o activitatea literară bogată, fiind una dintre personalităţile apărute în Dicţionarul Bibliografic Esenţial, cuprinzând 1.500 scriitori români clasici si contemporani, apărut la Iaşi în 2010, autori Boris Crăciun şi Daniela Crăciun Costin.

La 13 ani a scris prima proză scurtă, pe două caiete de 200 de file, dar încercarea timidă nu a văzut niciodată lumina tiparului. Îi plac foarte mult copiii şi a decis să muncească în domeniul sănătăţii. A urmat cursurile Facultăţii de Management şi Marketing în afaceri economice, dobândind specializarea de economist, iar din 1990 lucrează ca referent de specialitate la DSP Brăila.

Dragostea pentru scriitură a învins la 47 de ani, debutând cu un roman, dintr-o întâmplare.

„O bună prietenă s-a despărţit de soţ şi mi-a povestit viaţa ei la un colţ de stradă. Am decis atunci să-i fac cadou o carte care să poată fi citită în doar două ore. Astfel a apărut «Anemona», în 2001", îşi aminteşte scriitoarea care a apelat la pseudonimul literar Violeta Craiu, - Craiu fiind numele de fată al mamei sale.

Activitatea literară bogată

În acelaşi an a publicat proza scurtă „Bătrânul lui Cazimir" în suplimentul cultural al ziarului „Brăileanul" şi „Sorica" în revista de cultură şi literatură „Dunărea".

Un an mai târziu a publicat volumul „Două poveşti - copile drag îmi eşti!" - trilingv şi „Poveşti adevărate", urmate în anul următor de romanul „Agonia fericirii".

Acest volum cuprinde două povestiri şi este dedicat tinerilor. Prozatoarea umblă ca un psiholog prin destinele celor care rătăcesc punctele cardinale ale vieţii.

„Ultima carte, «Anotimpuri în mov» apărută în anul 2006, cuprinde povestiri pentru oameni mari. Întâmplările şi aspectele din viaţa unor personaje aflate la diferite vârste captează atenţia cititorului. Cartea este ilustrată cu desene ale artistului plastic gălăţean Nicolae Einhorn", explică prozatoarea.

Nu a obosit şi nici nu a spus „Stop" activităţii literare astfel că Violeta Craiu pregăteşte acum un volum de poezii, iar lucrarea „Monografia comunei Stăncuţa" aşteaptă lumina tiparului.

Operele publicate nu au trecut neobservate, iar premiile nu au întârziat să apară. A obţinut premiul I pentru Poezie „Magda Isanos" la Festivalul Concurs de poezie şi proză scurtă din Udeşti, judeţul Suceava în 2003.

„Eram la serviciu când am fost anunţată telefonic că am câştigat acest premiu. La aflarea veştii m-am dezechilibrat şi am căzut pe spate cu scaun cu tot, lovind cu mâna stângă caloriferul. Ce a urmat? Mi-am ridicat premiul cu mâna în ghips", spune zâmbind Violeta Craiu.

Au urmat şi alte premii: cel al revistei „Bucovina literară" - pentru poezie la Suceava în acelaşi an, diploma de excelenţă acordată de oraşul Mărăşeşti din Focşani pentru activitatea depusă în slujba literelor în 2004, premiul I la Sibiu în 2005 - „Proză scurtă umoristică" şi multe altele.

A participat la numeroase festivaluri, colaborează şi publică în mai multe reviste literare din ţară şi din străinătate, este prezentă în dicţionare şi antologii.

Întrebări şi răspunsuri

Sunteţi membră a Uniunii Scriitorilor Filiala Iaşi. De ce Iaşi?

„În 2004 în zona Brăila - Galaţi nu aveam o Asociaţie a scriitorilor şi o filială a Uniunii Scriitorilor, aşa că m-am îndreptat spre Filiala Iaşi".

Sunteţi printre cei 1.500 de scriitori români clasici şi contemporani, din Dicţionarul de la Iaşi.

„Am apărut în ediţia din acest an. Cartea este o sursă de informaţii cu bibliografii succinte ale scriitorilor clasici şi cuprinde un număr impresionant al scriitorilor din zona Moldovei".

Cum se împacă profesia cu activitatea literară?

„Unele meserii se nasc din dragoste, pe altele le înveţi. Îmi place ceea ce fac enorm. În scrierile mele veţi întâlni o economistă dar şi un poet".


Ce-i place

„Îmi plac oamenii constructori, profesionişti, oameni care lasă ceva în urma lor. Îmi place să citesc şi să ascult muzică atunci când am ceva timp. Îmi plac Mozart, Schubert şi Rahmaninov, dar şi Simfonia VII de Beethoven. Maria Callas este preferata mea. Îmi place să văd Marea Neagră, şi cerul senin, iarna, când scriu cel mai mult. Poezia lui Nichita Stănescu îmi umple sufletul de linişte".

Ce nu-i place

„Nu-mi place să văd oamenii trişti cum îşi trăiesc viaţa între adevăr şi minciună. Nu-mi place cum se spionează reciproc şi că nu mai au încredere unii în alţii. Nu-mi place că unele idei nu pot deveni realizări pentru că se încurcă în legi".

Profil

Născută. 7 februarie 1955, Brăila

Studii. Universitatea „Constantin Brâncoveanu" Piteşti, Facultatea de Management şi Marketing în afaceri economice

Profesie. Economist la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila

Familie. Căsătorită, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite