George Chirpac: Omul care bagă Primăria din Brăila în priză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Chirpac
George Chirpac

Datorită lui, Palatul Adminstrativ al Brăilei funcţionează la capacitate maximă. Rămas singurul electrician în tot sediul, are grijă de mai bine de 25 de ani ca totul să meargă „cu siguranţa pusă".

PROFIL:
Născut:11 decembrie 1955, Lacu Sărat - Brăila
Studii: medii
Ocupaţia: electrician
Familia: căsătorit, doi copii


Deşi a făcut liceul teoretic, la „Bălcescu", a fost atras de timpuriu de activităţile productive. După cum singur recunoaşte, s-a făcut electrician la sfatul tatălui.
„Tată, meseria este brăţară de aur, iar ca electrician să ţii minte că toată lumea are nevoie de tine. Dacă te faci strungar ce o să faci? O să iei maşina acasă cu tine?Aşa, un bec de control găseşti şi-n casă la om. În plus nu uita: curentul nu murdăreşte pe mâini, îmi spunea tata. Şi uite aşa am ajuns să învăţ meseria de care nu m-am dezlipit nici în ziua de astăzi", ne-a povestit Georgică, aşa cum îl ştiu toţi din Primărie, Consiliul Judeţean sau Prefectură.
Iniţial a început activitatea în Şantierul Naval Brăila, unitate etalon a industriei socialiste de dinainte de 1989. La 1 septembrie 1985, a auzit că se caută un electrican pentru Primăra Brăila. A depus cerere, a fost verificat şi angajat.


Ştie tot ce mişcă


„De atunci am a ajuns să cunosc fiecare cablu din instituţie, fiecare traseu. Ştiu inclusiv pe unde trec cablurile prin pereţi. Dacă este să spunem adevărul, să nu uităm că această clădire a fost dată în funcţiune în anul 1977, anul cutremurului de la 4 martie. Pe atunci însă, nici nu se pomenea de calculatoare în birouri, fax-uri, copiatoare, ca să nu mai vorbim de instalaţii de aer condiţionat. Cu alte cuvinte, un electrician are ce face aici pentru că toată instalaţia electrică a fost concepută la alţi parametri, depăşiţi de consumurile de astăzi", ne-a confirmat George Chirpac.

La revoluţie, între lumină şi întuneric


Îşi aduce perfect aminte zilele dar mai ales nopţile din decembrie 1989, din 22 până în 25 decembrie.
„În seara lui 23 decembrie a început să se tragă. Au fost lovite conducte de apă care au inundat duzele de la etajele inferioare. Era un balamuc. Noaptea am oprit de la panoul general curentul. Când au venit zorile am văzut ce debandadă pusese stăpânire pe sediu. Toate birourile erau vraişte, dulapurile şi fişetele erau sparte. S-a furat din sediu atunci tot ce se putea fura. Au plecat unii «revoluţionari» şi cu mochetele din birouri după ei", şi-a depănat amintirile Georgică.


Şi povestea acelor zile nu se opreşte aici.
„Dimineaţa, am făcut bucle peste bucle, între duzele neudate, ca sediul să poată fi alimentat. În seara lui 24 decembrie a fost din nou balamuc, pe 25 s-a liniştit situaţia şi am putut pleca în sfâţrşit acasă", ne-a povestit electricianul.

Întrebări şi răspunsuri
Este totuşi avantajos să răspunzi de un singur obiectiv?
Dar nu am numai sediul din Piaţa Independeţei în subordine. Mai am Starea Civilă, centrele finaciare al municipiului din toate cartierele şi Direcţia de Dezvoltare de pe strada Vapoarelor. Sunt zile în care sunt două defecţiuni odată, în două sedii diferite.
Când este cea mai mare nevoie de electrican în Palatul Administrativ?
La alegeri. În noaptea când se adună voturile totul trebuie să meargă perfect altfel întreaga numărătoare se reia. Iar cei care fac acest lucru sunt şi ei destul de stresaţi şi obosiţi aşa că ar fi culmea să-i las şi eu pe întuneric.
Ce-i place
Se dă în vânt după muzica anilor 80 pe care o ascultă cu plăcere. De altfel acum are cam tot ceea ce se asculta în anii aceia. Îi place fotbalul, este susţinător înfocat al naţionalei şi când mai are ocazia nu ezită să iasă la o partidă jucată pe plajă vara. Îi plac excursiile, indiferent unde.
Ce nu-i place
Omul leneş, mincinos şi impostor. Dar din păcate vede cum astăzi aceste defecte devin calităţi. Cine nu munceşte dă cu gura, se laudă şi câteodată ajunge să fie promovat. Dar impostura iese singură la iveală la un moment dat „ca păduchele în frunte".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite