Gelu Mavroianu şi-a început activitatea de mecanic auto de la vârsta de opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Mavroianu are franciza ITP de la Registrul Auto Român, foto Dorin Udrea
Gelu Mavroianu are franciza ITP de la Registrul Auto Român, foto Dorin Udrea

A plecat de la un mic atelier şi a ajuns să-şi dezvolte afacerea, iar acum are franciza ITP (Inspecţie Tehnică Periodică) de la Registrul Auto Român.

I-au plăcut motoarele dintotdeauna şi a simţit o atracţie deosebită pentru ele. Consideră că un mecanic adevărat tratează un motor ca şi cum ar avea suflet, nu ca pe o simplă îmbinare mecanică.

Tatăl său a fost mecanic auto, aşa că înainte de a învăţa tainele scrisului sau ale matematicii ştia ce este şi când se foloseşte o cheie de 13, un imbus sau o inelară.

„Cred că la opt ani am demontat şi refăcut primul meu motor. Era un notor în doi timpi de la o motoretă Mobra. De altfel la început m-am ocupat doar de motoarele în doi timpi. Sunt, este adevărat, mai simple, au mai puţine piese în mişcare", îşi aminteşte Gelu Mavroianu.

În acea perioadă a învăţat că puterea unui motor poate fi crescută dacă dozajul amestecului carburant este corect făcut.

„A fost perioada în care am experimentat diverse tipuri de amestec, benzină-ulei dar şi diferite tipuri de jiclere. Am observat atunci că dacă traseul aer-carburant era lustruit ca o oglindă motorul mergea mult mai bine", s-a destăinuit mecanicul.

De la un mic atelier, la Staţia ITP

„După revoluţie, când toate mergeau anapoda, i-am promis soţiei că o să o scoatem noi la liman. Aşa că m-am privatizat, am făcut un mic garaj unde efectuam de dimineţa până seara reparaţii. Seriozitatea cu care am tratat fiecare maşină mi-a adus clienţi din ce în ce mai mulţi aşa că am fost nevoit să mă extind", ne-a declarat Gelu.

De la un atelier cu o maşină a ajuns la o întreagă secţie. A reuşit să încheie un contract de franciză cu Registrul Auto Român, astfel că fima sa a evoluat de la micul garaj la o staţie unanim apreciată de toţi posesorii de autovehicule din Brăiliţa pe care-i deserveşte dar şi din întreg oraşul.

„Staţia ITP este ultramodernă, am dotat-o cu tot ce se putea găsi mai bun. Este o staţie de nivel european, aşa cum trebuie să fie. Trebuie înţeles faptul că în ziua de azi nimeni nu-şi mai permite să se joace de-a uite siguranţa, nu e siguranţa (rutieră). În condiţiile în care vitezele de deplasare sunt în continuă creştere, un vehicul trebuie să fie perfect din punct de vedere al funcţionării", ne-a spus mecanicul Gelu Mavroianu.

Treaba merge foarte bine şi în activitate este ajutat de soţie, doi gineri şi una dintre fete:„Este un mecanic de zile mari. De mică i-a plăcut să şurubărească, iar în atelier, printe piese auto, miros de ulei şi carburant se simte cel mai bine", ne-a spus Gelu despre fata sa care lucrează ca mecanic auto.

Întrebări şi răspunsuri

Cine te-a ajutat în dezvoltarea afacerii?

"În primul rând soţia. Când simţeam că sunt terminat, din cauza activităţii şi a tranziţiei care parcă nu se mai termină, am avut alături de mine soţia şi copiii. Suntem o familia unită şi de aceea rezolvăm toate problemele".

Dacă ar fi să o luaţi de la capăt ce meserie aţi alege?

"Mecanic auto. Părinţii mei care mă vedeau toată ziua printre piesele pline de ulei ars şi m-au trimis să fac liceul economic. Credeau că o să muncesc la un birou, printre hârţoage. Nu-i biroul de mine. Aici între maşini, moatoare, pistoane, pompe de injecţie mă simt în largul meu".

Ce-i place

Îi plac ieşirile la iarbă verde, cu familia şi prietenii. Este mare amator de excursii montane. Urcă pe cele mai grele creste, dar nu cu telecabina ci cu ATV-ul sau cu Buggy-ul. Consideră că vântul rece de munte cu miros de cetină, luat în viteză de pe ATV este cel mai bun medicament pentru întinerire.

Ce nu-i place

Nu-i plac lăudăroşii. Nu-i plac proştii care au o brumă de cultură generală şi se dau deştepţi. Nu-i plac meseriaşii care se plâng de prea multă muncă. Îl enervează la culme lenea. El nu-şi permite să fie leneş, spune că nu a fost niciodată.

Profil

Născut: 13 martie 1961 la Costeşti, judeţul Vaslui

Studii: Liceul Economic

Ocupaţia: Mecanic auto

Familia: Căsătorit, cinci copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite