Galerie foto: Învingătorii şi învinşii iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ninsoarea a paralizat activitatea în oraş, foto Dorin Udrea
Ninsoarea a paralizat activitatea în oraş, foto Dorin Udrea

Mii de oameni sunt izolaţi, drumurile sunt împracticabile, iar pacienţii sunt în dificultate. Noaptea trecută drumurile judeţene şi naţionale din Brăila au rămas paralizate. În această dimineaţă s-a reluat circulaţia pe toate drumurile naţionale şi europene, cu excepţia celui dintre Brăila şi Râmnicu Sărat. Din judeţ vin în avalanşă apeluri de la oameni bolnavi.

Galerie foto aici

După ce timp de câteva zile iarna şi-a arătat puterile şi a pus stăpânire pe municipiu şi judeţ, acum situaţia s-a schimbat. Un singur drum a mai rămas închis. Digul a fost redeschis circulaţiei după ce aseară la ora 19.00 fusese închis din cauza viscolului şi a ninsorii abundente.

„Azi noapte au fost deblocate toate drumurile naţionale şi europene, mai puţin DN 22 Brăila - Râmnicu Sărat care rămâne în continuare închis. Digul Brăila - Galaţi a fost redeschis circulaţiei, dar în continuare traficul se realizează cu dificultate, în condiţii de iarnă. Peste 50 de poliţişti, poliţişti de frontieră şi jandarmi sunt în trafic şi în microfiltre pentru a îndruma şoferii", a precizat Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Solicitări numeroase din partea gravidelor

Şi în noaptea care tocmai s-a încheiat numărul gravidelor care au sunat disperate la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila a fost destul de mare. Medicii au răspuns tuturor apelurilor şi au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru a ajunge în cel mai scurt timp la femeile care aveau nevoie de ajutorul lor.

„Ieri am trimis două ambulanţe la Tufeşti şi Spiru Haret pentru a prelua două gravide care ne-au solicitat acest lucru. Avem o maşină izolată încă de ieri, de la ora 11.00 la Gemenele Mărtăceşti cu o lăuză preluată din localitatea Iesna", a explicat Tudorel Rizea, director medical SAJ.

Acesta spune că autorităţile locale le-au acordat în permanenţă sprijinul „punându-ne la dispoziţie tractoare cu lamă sau utilaje grele care să meargă înaintea ambulanţelor. Din păcate, în câteva localităţi din judeţ nici acestea nu au mai putut ţine drumul şi s-au răsturnat în şanţ".

Dacă toţi aceştia sunt şi astăzi în dificultate fiind în mod evident victimile iadului alb există şi brăileni pe care iarna i-a fericit.

Avalanşă de şoferi la service

Atelierele de vulcanizare din muncipiu au fost luate cu asalt. Conducătorii auto au vrut să-şi echipeze pe ultima sută de metri maşinile fie cu anvelope de iarnă, fie cu lanţuri antiderapante.

„Pur şi simplu am epuizat toate stocurile de anvelope de sezon sau de tip M+S (noroi şi zăpadă). Vin oamenii cu anvelope cumpărate din alte părţi sau cu lanţuri şi aşteaptă să le vină rândul", ne-a declarat Marian Mălcică, proprietarul unui atelier de vulcanizare. Unii dintre şoferi au fost norocoşi pentru că au găsit lanţuri la dimensiunile anvelopelor.

Şoferii preferă lanţurile antiderapante, foto Dorin Udrea

„Am cumpărat lanţurile de la un magazin care vindea articole de menaj, nu de la un magazin specializat auto. M-au costat 126 de lei. La service-uri nu se mai găsesc de mult lanţuri sau anvelope de iarnă. Eu am maşină cu tracţiune pe spate, iar în lipsa lanţurilor nu aveam practic nici controlul aderenţei, nici al direcţiei", ne-a declarat Marinel Decu, la a cărui maşină se lucra pentru echiparea cu lanţuri.

Specialiştii atrag atenţia că lanţurile trebuie să corespundă tipului de anvelopă pe care o vor echipa.

„Dacă sunt nepotrivite nu ai ce face cu ele. Au apărut tot felul de binevoitori care vând pe sub mână aceste produse atât de cerute acum şi care nu se găsesc. Iar când ajung cu ele la noi, constată că sunt total nepotrivite tipului de anvelopă al maşinii", ne-a spun şi Nicu Dănel, salariat la o vulcanizare din oraş.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite