Galerie foto: Condamnaţi de vecinii datornici să stea în frig şi de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Antohe îngheaţă în casă. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Ioana Antohe îngheaţă în casă. FOTO: NICOLETA BUTNARU

Deşi nu au datorii către CET, câteva mii de familii din Brăila, vor face sărbătorile fără căldură şi apă caldă. Cum iau pensia cum dau fuga la Întreţinere şi plătesc. Sunt oameni care nu primesc mai mult de 500 de lei pe lună şi, cu toate acestea, îşi rup de la gură pentru a nu se şti datori.

Este cazul a peste 7.000 de familii din municipiul Brăila care nu mai primesc agent termic şi apă caldă de la finele lunii noiembrie, din cauza puţinilor vecini care au acumulat datorii fabuloase la CET.


Ioana Antohe, de 82 de ani, este pensionară şi are un venit lunar de puţin peste 400 de lei. Cu toate acestea, lună de lună, plăteşte datoriile. A rămas în frig, ca toţi ceilalţi vecini din blocul B27 de pe strada Roşiorilor, fiindcă în asociaţie sunt patru locatari ce au acumulat o datorie totală de 8.000 de lei.

image
Ioana Antohe îngheaţă în casă. FOTO: NICOLETA BUTNARU

Fiica bătrânei încearcă degeaba caloriferul

Marioara încearcă degeaba caloriferul. FOTO: NICOLETA BUTNARU


Cu medicamentele la cap


"Stau în frig, sunt foarte bolnavă, am şi stat în spital din cauza vecinilor noştri care nu-şi plătesc întreţinerea. Eu nu-mi cumpăr mâncare şi medicamente, dar plătesc întreţinerea. E tuşinos că oamenii aceştia tineri, cu salarii, fac datorii aşa de mari şi, uite, suferim şi noi. Mă culc îmbrăcată, învelită cu cinci pături, cu şosete...Mă spăl pe bucăţi şi uite aşa sufăr", ne-a spus, supărată, Ioana Antohe.
Fiica sa, Marioara Lungoci, 55 de ani, i-a adus o sacoşă cu medicamente, pe care femeia le ţine aproape de pat, lângă cap. Medicamente pentru răceală.

Ioana Antohe îngheaţă în casă. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Medicamente la cap. NICOLETA BUTNARU


"Nu se poate aşa ceva. Am băgat radiatorul în priză ca să ne mai dezmorţim, dar a venit factura de trei milioane la current. N-am nicio datorie şi tot stăm în frig. Ruşine vecinilor care ne condamnă la o asemenea situaţie", ne-a spus Marioara Lungoci.

Ioana Antohe îngheaţă în casă. FOTO: NICOLETA BUTNARU

IOANA ANTOHE


Într-o situaţie asemănătoare este şi familia preşedintelui de asociaţie. "Am o pensie de numai 350 de lei şi n-am avut niciodată nici măcar un leu datorie. Cu toate acestea, stau în frig. Mai bag caloriferul, dar tot sunt numai 15 grade în casă", ne-a spus şi Alexandrina Coman, de 77 de ani. Oamenii se încălzesc cu pături, iar care nu se teme foarte tare de facture la energie termică bagă radiatoarele în priză.

Ioana Antohe îngheaţă în casă. FOTO: NICOLETA BUTNARU

AFIŞUL DE LA ASOCIAŢIE


Mai mult, oamenii s-au sfătuit să plătească tot ei câte 170 de lei în avans pentru ca CET să dea drumul la căldură măcar de Crăciun. Marii datornici, cei patru din blocul B27 de pe Roşiori, nu răspund la uşă şi nici nu vor să plătească aceşti bani.

image

15 GRADE ÎN CASELE OAMENILOR DIN BLOCUL B27


"Să le fie ruşine că, uite, din cauza lor, noi ne îmbolnăvim în casă, la nici 15 grade Celsius", a adăugat Ioana Antohe.

image

Administraţia nu mai face concesii

REPORTERUL VĂ ARATĂ CĂ ŞI AFARĂ SUNT TOT 15 GRADE


Datoriile celor 700 de asociaţii de proprietari din Brăila către CET, la care acţionar majoritar este Consiliul Local Municipal, au ajuns la 7.000.000 de lei, iar Distrigaz a refuzat să mai livreze gaz către CET, motiv pentru care pe 30 noiembrie, CET a oprit furnizarea agentului termic către cele 12.000 de apartamente, din totalul de 80.000 existente în Brăila. Săptămâna trecută, în urma negocierilor, CET a început să dea agent termic asociaţiilor care n-au datorii. "Nu se va da căldură până când nu se recuperează datoriile", a spus ferm primarul Aurel Simionescu.

15 grade şi afară. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite