Gabriel Eduard Niculiţă este cotat ca fiind cel mai activ voluntar din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A descoperit plăcerea volunatriatului în cadrul Clubului Voltin la 13 ani şi acum îşi doreşte să înfiinţeze primul centru de tineret pentru brăileni

Gabriel s-a implicat în activităţile de voluntariat începând din anul 2003.

Pe vremea aceea avea doar 13 ani şi era voluntar la Clubul Voltin. Primul proiect de care îşi aminteşte avea legătură cu integrarea României în Uniunea Europeană, un subiect foarte la modă atunci.

„Îmi amintesc că aveam un proiect pe subiectul acesta cu integrarea în UE şi am zis să mă duc să văd despre ce este vorba. Practic, pot spune că sunt cel mai vechi voluntar din Brăila", ne-a povestit Gabriel.

Unul dintre lucrurile care îl nemulţumesc privitor la activitatea de voluntariat este felul în care aceasta este privită de către societatea românească, mai exact faptul că voluntariatul este asociat mai mereu cu acţiunile de ecologizare şi atât.

„La noi în ţară acest concept este privit greşit, spre deosebire de alte ţări. Ne ocupăm cu implementarea şi organizarea şi a altor genuri de activităţi, nu doar ecologizare. La Voltin am avut proiecte pentru într-ajutorarea bătrânilor, cum a fost cel intitulat «Nepoţi de weekend», ori proiecte pentru a veni în sprijinul copiilor săraci, cum s-a întâmplat pentru copiii de la Stăncuţa", a spus Gabriel Niculiţă.

Fără sprijin de la autorităţi

Acum este coordonatorul Grupului Informal de Tineri din Brăila şi cel mai nou proiect pe care îl are în derulare este „Speak Up", finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune şi al cărui scop principal este înfiinţarea unui centru de tineret, primul de acest fel din judeţ. Ideea acestui centru este mai veche, au mai existat diverse discuţii pe marginea acestui subiect, care nu au avut însă nicio finalitate.

„De pe vremea când activam în Voltin au existat nişte dezbateri privind problemele tinerilor de la noi, de aici a reieşit ideea acestui centru. Am fost intrigat când am aflat că la Braşov sau la Oneşti, spre exemplu, există câte două astfel de centre, pe când la Brăila, niciunul. Am avut discuţii timp de şase ani cu cei de la Direcţia Judeţeană pentru Tineret, dar degeaba. Nu s-au implicat", ne-a povestit Gabriel.

Inspiraţia pentru modelul de centru pe care tânărul brăilean doreşte să-l înfiinţeze a venit din Polonia.

Acolo a avut ocazia să viziteze într-un mic orăşel, Sepolno Krajenskie, o astfel de locaţie dotată cu tot ce-i trebuie: bucătărie, living, sală de calculatoare, studio foto profesionist.

„După ce am venit din Polonia, m-am informat ce acte ne trebuie pentru realizarea unui asemenea obiectiv la Brăila şi sper ca până în martie anul viitor să reuşim să avem deschiderea oficială a centrului", ne-a mai spus Gabriel.

Ce-i place

Îmi place foarte mult să gătesc şi chiar mă pricep foarte bine. Îmi place să călătoresc. Am avut până acum ocazia să călătoresc în ţară dar şi în străinătate, am fost în Polonia, iar în toamnă urmează să plec în Turcia. Nu am o destinaţie preferată unde mi-aş dori în mod special să ajung, în general îmi place să vizitez locuri noi.

Ce nu-i place

Nu-mi place minciuna şi nici oamenii iresponsabili. Noi, românii, suntem genul de oameni care facem un lucru până la jumătate apoi aşteptăm pe altcineva să vină să-l termine. Nu-mi place singurătatea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce a însemnat pentru tine experienţa din Polonia?

Am stat acolo 10 luni şi am lucrat ca voluntar în trei locuri: un centru de tineret, unul pentru persoane cu dizabilităţi şi unul de recreere pentru adolescenţi. M-a impresionat acel orăşel mic, care era foarte dezvoltat şi avea tot ce-i trebuie. M-am întors în ţară foarte schimbat şi mi-a fost foarte greu să mă reacomodez, încă de la aeroport imaginea gri a României m-a făcut să cad în depresie.

Ce aşteptări ai de la acest centru pe care vrei să-l înfiinţezi?

Îmi doresc să schimb ceva în Brăila. Va fi un loc pentru socializare, pentru dezvoltare, unde orice tânăr va fi binevenit şi va putea participa la activităţi de voluntariat, la pregătirile pe care le vom organiza. Se va pune accent pe educaţia non-formală.

Profil
Născut: 8 martie 1990, Brăila
Studii: Student în anul I la Facultatea de Inginerie, Brăila
Familie: Un frate

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite