GALERIE FOTO Povestea chiriaşilor din ultimele redute ale istoriei brăilene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stana Turcoianu a primit casa de pe Braşoveni pe 2 noiembrie 1972, când a rămas văduvă FOTO: NICOLETA BUTNARU
Stana Turcoianu a primit casa de pe Braşoveni pe 2 noiembrie 1972, când a rămas văduvă FOTO: NICOLETA BUTNARU

Stau în case-monument, râvnite de oportuniştii imobiliari, în Centrul Istoric, dar au condiţii de ev mediu, n-au căldură, iar zidurile cad peste ei. În acestea îşi duc traiul peste 1.400 de familii, oameni ce figurează în evidenţele Fondului Locativ drept cazuri sociale.

Bătrânele doamne care străjuiesc Centrul Vechi, urme fine de istorie, cele 500 de imobile aflate încă în proprietatea statului, sunt, pe cât de semeţe, pe atât de dezolante şi imposibil de locuit.
În acestea îşi duc traiul peste 1400 de familii, oameni ce figurează în evidenţele Fondului Locativ drept cazuri sociale, tineri şi vârstnici laolaltă, familii ce n-au cunoscut niciodată gustul proprietăţii, care au cerut ajutorul statului încă de acum 30 de ani şi par să fi rămas în acelaşi stadiu ca atunci, de asistaţi social.

Pe dinafară, puţine clădiri mai păstrează urmele de altădată ale istoriei

Pe dinafară, puţine dintre clădiri mai păstrează urmele de altădată ale istoriei


Aceştia povestesc resemnaţi cum au ajuns chiriaşi pe viaţă şi cum, în virtutea inerţiei, au preferat să investească puţin câte puţin în confortul personal, fără a ţine cont că imobilele în care stau îşi arată vârsta - de o sută, două de ani - pe feţele coşcovite, zidurile crăpate, acoperişurile înclinate, igrasia din case, frigul din încăperi.

Casele fac crăpături în fiecare an


Fiecare casă cu povestea ei


Stana Turcoianu are 83 de ani şi s-a mutat în casa de pe Braşoveni nr. 27 pe 2 noiembrie 1972. „Atunci mi-a murit soţul şi am rămas văduvă cu doi copii. Stătusem într-un soi de magazie pe Goleşti, aveam o brumă de bani, dar boala soţului ne-a sărăcit de tot. Când am primit casa asta, două camere şi un hol, în care an de an zugrăvesc, dar degeaba, am crezut că am prins pe Dumnezeu de un picior. Apoi, copiii au crescut, eu eram controlor în autobuz, n-aveam salariu bun şi...am rămas aici", povesteşte Stana Turcoianu.


Femeia este, oarecum, norocoasă: imobilul, ce datează din 1910, a fost reabilitat recent de către Fondul Locativ, cu 14.000 de lei, i s-a pus acoperiş şi a fost spoit pe exterior. Mai mult, casa - ce a aparţinut unor greci - nu a fost revendicată, iar femeia încă mai speră că se va muta de aici doar când va pleca cu picioarele înainte.
„Casa e bună, dar e friguroasă rău, e înaltă, nici nu ţine varul pe pereţi, că-i bătrână şi zidurile crapă mereu. Pe hol se face igrasie, nu-i nici ca la bloc, confortabil, dar nici ca la casă, unde-i rost de stat la aer în curte", a adăugat Stana Turcoianu.


Gheorghe Raicu, şeful Oficiului de Fond Locativ, a încercat să-i explice femeii că nu se va mai investi în imobil fiindcă nu sunt bani şi că nu-i exclus ca acesta să fie, la fel ca multe altele, retrocedat.

Gheorghe Raicu îi explică Stanei Turcoianu că locuinţa nu mai poate fi reparată fiindcă nu sunt bani


„Păi, da, că a venit acum vreo doi ani o evreică şi m-a rugat să o las să vadă casa fiindă aici s-a născut. A intrat aici în hol şi a început să plângă. Casa era altfel, bineînţeles, fiindcă eu am tot zugrăvit-o şi aranjat-o, altfel, nu rezista atâţia ani", a mai spus Stana Turcoianu.

Gheorghe Raicu, de la Fondul Locativ, îi explică Stanei Turcoianu că locuinţa nu mai poate fi reparată fiindcă nu sunt bani


Şi pe strada Goleşti mai sunt câteva dintre casele istorice ale Brăilei care au scăpat de proesele de retrocedare.
Lenuţa Damian, 40 de ani, stă aici de peste 15 ani. „Plătim chirie de 88 de lei pe lună şi tot ne este greu. Camerele sunt înalte, ca la casele boiereşti, dar sunt friguroase, greu de întreţinut şi incomode. N-avem bucătărie şi nici baie, ne-am făcut noi cum am putut. E frig şi iarna şi vara, se fae igrasie. Stăm de-a valma mai multe familii, practic, două, trei familii împărţim o casă boierească de altădată", ne-a povestit Lenuţa Damian.

Lenuţa Damian se plânge că în casă este frig şi întuneric

Lenuţa Damian se plânge că în casă este frig şi întuneric, clădirea fiind înaltă şi şubrezită


În acelaşi imobil stă şi familia Culea. Ceva mai tineri, oamenii au avut curaj să se împrumute la bancă şi să reabiliteze cele două camere pe care le au. Numai că, între timp, el, Marian, 36 de ani, a rămas fără serviciu, iar salariul de vânzător al soţiei nu mai ajunge nici pentru mâncare.


„Am investit sute de milioane de lei în casa asta şi tot degeaba, tot e frig, tot la sobă ne încălzim, ieşim în hol în frig, să ajungem la bucătărie, trăim ca la ţară în oraş. Pe dinafară e frumos, suntem în zonă bună, dar...numai noi ştim de câte ori răcim într-un an. Acum, fiindcă am rămas dator la chirie, m-a chemat Fondul Locativ la judecată şi mă ameninţă că mă dă afară. Am investit degeaba", spune Marian Culea.

Marian Culea şi-a amenajat locuinţa dintr-un credit dar a rămas restanţier la chirie şi este chemat în faţa instanţei

Marian Culea şi-a amenajat locuinţa dintr-un credit, dar a rămas restanţier la chirie şi e chemat în faţa instanţei


Chirii modice, condiţii modice


Pe lângă cele 2000 de louinţe aflate în imobilele vechi, Serviciul de Fond Locativ mai deţine, în blocuri, peste 800 de apartamente. Aici, situaţia este diferită.
„În acest moment nu mai avem nicio locuinţă liberă, nici în imobilele vechi, nici în apartamente", ne-a declarat Emilena Huiu, şef Serviciu Fond Locativ.

Emilena Huiu

Emilena Huiu, şef Serviciu Fond Locativ


3000 de solicitări


Iar lista celor care aşteaptă o louinţă este în continuă creştere. În luna octombrie, se înregistraseră aproape 3000 de cereri, numai că speranţe pentru aceste familii, tot cazuri sociale, nu prea mai sunt.
În ultimii zece ani, numărul locuinţelor din proprietatea statului a scăzut la jumătate. Casele au fost retrocedate una câte una şi, chiar dacă sunt şi acum în paragină şi dau faţă hidoasă Centrului Istoric, autorităţile ridică din umeri.

Imobile de patrimoniu

Imobile de patrimoniu


Fondul Locativ nu-şi permite să investească nici în monumentele pe care le are în administrare, chiar dacă multe dintre ele stau să cadă pe trecători şi au bulina roşie pe faţade.
"E cu dus-întors. Aici nu se poate modifica nimic, fiindcă sunt clădiri de patrimoniu. Dacă dai jos statuetele, iei amendă de la Patrimoniu", a adăugat Gheorghe Raicu, şef Oficiu Fond Locativ.


Mai mult, acum, o parte dintre chiriaşi se tem că, imobilele în care stau fiind în proces de retrocedare, ar putea rămâne pe drumuri.
„Sincer, n-aş putea să mai plec de aici, chiar dacă nu e confortabil. Eu am pus tavane false, am lipit sobele, am pus tapet. Mi-am făut chiar şi un scaun de frizer aici, i-am zis «La Figaro». Nu mă pot muta. Locuiesc aici cu mama în vârstă de 98 de ani", ne-a spus şi Costică Ştefănescu, de 67 de ani, chiriaş într-un alt imobil din Centrul Istoric.

Costică Ştefănescu, fost frizer, spune că, la pensia lui n-are şanse să se mute vreodată din casa statului

Costică Ştefănescu, fost frizer, spune că, la pensia lui, n-are şanse să se mute vreodată din casa statului

Clădirea de pe Goleşti unde stau Ştefănescu şi Culea, este impozantă, dar veche şi plină de mucegai

Clădirea de pe Goleşti, unde stau Ştefănescu şi Culea, este impozantă dar veche şi plină de mucegai


Nici chiriile nu sunt mari în această zonă, deşi, evaluate la rece, casele sunt adevărate comori. Chiria nu poate depăşi 15% din venitul chiriaşului. În plus, acum, Fondul Locativ pare să fi declanşat o campanie de evacuare a rău platnicilor. În weekend, o familie cu doi copii a fost evacuată de pe strada Plevnei, dar, în final, impresionat, viceprimarul Alexandru Dănăilă, a promis că le va permite din nou accesul în locuinţă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite