GALERIE FOTO Vezi ce i s-a pregătit preşedintelui! Cel care pune scame l-a felicitat pe Băsescu şi a plimbat „omul trăit bine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Pătrăşcan, la una dintre expoziţii. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Costel Pătrăşcan, la una dintre expoziţii. FOTO: NICOLETA BUTNARU

Despre caricaturistul Costel Pătrăşcan, care l-a felicitat într-un mod inedit pe Băsescu, se spune că „Dracul însuşi ar deveni agreabil dacă s-ar lăsa desenat de el". Costel Pătrăşcan, 45 de ani, grafician DeCe News, colaborator la Academia Caţavencu şi Săptămânalul Financiar, fost colaborator la Adevărul, este unul dintre puţinii români care mai trăiesc din sclipirile de umor pe care le aşterne, în tuş sau creion, pe a

Pe farfurii, tricouri, băşti, eşarfe, bărci... Dacă ar avea o putere, mărturiseşte, ar desena şi pe lună. Pe 4 noiembrie, el l-a felicitat într-un mod inedit pe însuşi preşedintele Traian Băsescu, în fapt, i-a compus o caricatură, pe cât de realistă, pe atât de fină.

ÎN GALERIA DIN POD, CU TUDOR OCTAVIAN


Scame pentru „şefi"

Costel Pătrăşcan, la una dintre expoziţii. FOTO: NICOLETA BUTNARU


Tot Pătrăşcan este cel care, cum i-a prins pe politicieni, cum le-a pus scame. I-a făcut-o premierului Boc, când i-a dat un tricou pe care era cusută o scamă pe care s-o culeagă subalternii, dar şi Elenei Udrea, căreia i-a oferit, de asemenea, un tricou portocaliu, cum altfel, marcat cu o scamă mare şi albă.

ELENA UDREA PRIMND TRICOUL CU SCAMĂ

Elena Udrea, primind tricoul cu scamă


Pamfletul lui s-a ridicat la nivel de artă, din 1990 încoace, de când a debutat în presa vremii ca şi caricaturist. O demonstrează cele 63 de premii obţinute în România şi 37 adjudecate în străinătate. Şi asta pentru că Pătrăşcan este un umorist cu ştaif, care produce umor, nu doar îi dă tuşă.

COSTEL LA LUCRU


În urmă cu un an a costruit un schelet uman căruia i-a pus emblema „Am trăit bine!" şi pe care l-a plimbat din expoziţie în expoziţie, „pe scaunul din dreapta, cu centura pusă" - adaugă el - şi a reuşit, astfel, să imprime zâmbetul pe feţele multor români.

image

FELICITAREA DE CRIZĂ PENTRU TRAIAN BĂSESCU

Costel Pătrăşcan, la una dintre expoziţii. FOTO: NICOLETA BUTNARU

PĂTRĂŞCAN ŞI "OMUL CARE A TRĂIT BINE"


„Povestea scheletului începe la Vaslui. L-am dus acolo într-o expoziţie şi, fiindcă la vernisaj urma să vină ministrul Tabără, un secretar de stat mi-a interzis să-l expun, afirmând că este o aluzie la regimul Băsescu. L-am luat şi l-am dus în alt loc, dar tot l-am expus. Apoi, l-am urcat pe scaunul din dreapta al maşinii şi, gonind spre Bucureşti, am fost oprit de un poliţist care m-a întrebat: «Unde te grăbeşti, domnule?!». M-am scuzat arătându-i scheletul: «La Bucureşti, nu vedeţi cum arată ăsta din dreapta!»", povesteşte Costel Pătrăşcan.

image

FELICITARE DIN CE ÎN CE MAI MARE

Costel Pătrăşcan, la una dintre expoziţii. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Costel Pătrăşcan, la una dintre expoziţii. FOTO: NICOLETA BUTNARU

Că Pătrăşcan este un umorit autentic o spun atât Tudor Octavian, brăilean şi el, dar şi Mihai Stănescu şi Alex Ştefănescu.


„Dracul însuşi ar deveni agreabil dacă s-ar lăsa desenat de Costel Pătrăşcan", spune Alex Ştefănescu despre caricaturistul brăilean. Şi asta pentru că Pătrăşcan deţine un umor autentic, care a ţâşnit din viaţa urbei şi pe are l-a „pieptănat" cu migală. Este născut în Galaţi, dar a crescut şi s-a format în Brăila şi a depăşit zona metropolitană, impunându-se ca şi caricaturist de presă.

image
image


Povestea scamei

CARICATURĂ DE TOAMNĂ


Ce crede el despre el? „Sunt un caricaturist de presă, fiindcă un caricaturist de presă este un editorialist, deoarece reuşeşte cu puţine linii, simboluri, să afirme ceea ce un editorialist face în câteva sute de cuvinte".

Costel Pătrăşcan, la una dintre expoziţii. FOTO: NICOLETA BUTNARU


Recunoaşte că n-a vrut să-i facă o felicitare lui Băsescu, dar zice că aşa i-a venit. „Ăla era momentul şi m-am gândit să-i fac acea caricatură. Eu nu am umor, eu produc umor. Lui Băsescu n-am avut ocazia să-i dau un tricou cu scamă, dar aştept cu interes momentul, îi ştiu şi mărimea, am pregătit şi scama. Cum mi-a venit cu scama?! Vine din folclorul românesc, acela a subalternii să culeagă scamele de pe umerii şefilor şi m-am gândit că niciunui şef nu-i strică o scamă şi un periaj zilnic", adaugă Pătrăşcan.

image

CARICATURA ZILEI DE 6 NOIEMBRIE


Născut, iar nu făcut

image


Se consideră un cronicar al zilei, se trezeşte cu noaptea în cap, studiază presa, adună informaţii, trece totul prin sine, prin umorul nativ şi apoi aşterne totul pe hârtie.
A expus deja în mai multe oraşe din România, în Chişinău şi Bruxelles iar pe 26 august 2011 şi-a vernisat la Beijing o noua expoziţie personală, a câştigat peste 70 de premii în ţară şi 38 în străinătate, în ţări precum Japonia, Canada, Germania, Macedonia, Iran, Croaţia, China.

image


Întrebat dacă are o caricatură care să-l reprezinte, Costel zâmbeşte sugestiv, îşi trece mâna prin păr şi răspunde: „Trebuie să fii altul în fiecare zi, caricatura poate fi spontană sau poate veni după zile în şir de preocupări ca produs al unui mecanism de gândire. De aceea eu nu am o caricatură care mă reprezintă şi la care ţin, ci o sumă de caricaturi, de pamflete grafice, de obiecte care au mesaje umoristice", povesteşte el. Aşa sugerează caricaturistul că artistul e „născut, nu făcut".


În 2007, împreună cu ziaristul Tudor Octavian, Pătrăşcan a inaugurat, în mansarda Centrului de Creaţie, Galeria din Pod, o uşă mereu deschisă pentru artiştii brăileni din toate domeniile. Pătrăşcan l-a surprins şi pe premierul Emil Boc când, în vara anului 2009, i-a oferit o carte de vizită minusculă căreia i-a spus „de criză" şi un tricou pe care scria „ŞEF", iar printr-o săgeată era indicată „O SCAMĂ".

Costel Pătrăşcan, la una dintre expoziţii. FOTO: NICOLETA BUTNARU


Ulterior, dovedind că s-a pliat pe modelul promovat de mai marii zilei, Pătrăşcan a expus un schelet căruia i-a dat replici adecvate. Şi Pătrăşcan se scuză: „N-am umorul clasic al unui caricaturist. Şi asta pentru că eu consider că un caricaturist, mai ales de presă, este un moralist, care trebuie să aibă un umor corect. Se zice că un umorist trebuie să râdă şi când îl calcă trenul. Eu, de regulă, nu am un discurs lung, însă fac asocieri care sunt considerate cu umor".


Ultima lui expoziţie, care a făcut furori la Zilele Brăilei, s-a intitulat „Istoria literaturii române: Erată", o sumă de caricaturi şi simboluri care sunt parafrazări la textele literare dar si caricaturi care au „muşcat" cu umor din potentaţii zilelor noastre.


Întrebat ce ar fi ales să fie, dacă nu caricaturist, Pătrăşcan răspunde fără să răsufle: „Mulţi spun că sunt un scriitor ratat. Am lucrat în tehnoredactare şi design, dar mi-aş fi dorit să lucrez în publicitate. Am avut multe oferte. Nu le-am onorat pentru că ar fi trebuit să plec din Brăila, iar de Brăila sunt legat sufleteşte. Cert este că şi în publicitate aş fi avut nevoie de idee, de pamflet".

Costel Pătrăşcan, la una dintre expoziţii. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Costel Pătrăşcan, la una dintre expoziţii. FOTO: NICOLETA BUTNARU

Se consideră un tip curios şi crede că numai curiozitatea îl face să meargă mai departe, îl împinge înaintea. Curiozitatea, spune, este secretul lui. „Curiozitatea stă în tot şi în toate", spune el şi îşi ţintuieşte privirea pe o coală albă, lăsată în aşteptarea unei caricaturi. El e omul care sancţionează în fiecare clipă ipocrizia. „De aceea nu am plecat la Bucureşti să mă angajez acolo, desi lucrez cu presa centrala, pentru că asta ar fi însemnat să nu mai am libertatea ideii".

În loc de sfârşit


Costel Pătrăşcan se pregăteşte intens pentru sărbătorile de iarnă. Întrebat dacă-l va caricaturize pe Moş Crăciun, Pătrăşcan ezită şi nuanţează: „Sărbătorile sunt prilej de bucurie. Mi-ar plăcea să pot să aduc mai multă bucurie în sufletele oamenilor, pe chipurile lor. Dar mai întreabă-mă?", zice Pătrăşan.

PREMII ŞI TITLURI:

Preşedinte al Asociaţiei Atitudini Pro Europene


Caricaturist la cotidianul Adevărul 1994 - 1998; 2007
Caricaturist editorialist la Evenimentul zilei 1988 - 2000;
... Caricaturist la revista Plai cu Boi - ( toate edițiile);
Redactor şef la revista de umor şi rebus Ţeapa;
Caricaturist editorialist la cotidianul Independent - 2001;
Caricaturist la revista România literară - 2002;
Caricaturist la revista Aspirina săracului - toate edițiile;
Caricaturist la revista Săptămâna Financiară de la apariție (2005)
Caricaturist editorialist la 24 de Ore (din 2005).
Caricaturist la Satiricon - Adevărul - toate edițiile
Caricaturist la Obiectiv vocea Brăilei - 2008Vezi mai mult

Premii

37 premii internaţionale:


1994 - premiul de excelenţă Yomiuri, Tokio - Japonia;
1996 - marele premiu Cvorak - Croaţia;
1998 - premiul I Bucureşti - România;
1999 - premiul special Taipei - Taiwan;
1999 - premiul special Skopje - Macedonia;
1999 - premiul de excelenţă Rhone-Poulenic - Franţa;
2000 - premiul special Lemgo - Germania;
2001 - premiul special Ploieşti - România;
2001 - premiul de importanţă Taipei - Taiwan;
2002 - premiul special Slavonsky Brod - Croaţia;
2002 - premiul special Nanjing - China;
2003 - premiul special Teheran - Iran;
2003 - premiul II Ottawa - Canada;
2003 - premiul special Leng Mu - China;
2003 - premiul II Famagusta - Cipru;
2004 - premiul special Shanghay - China;
2004 - premiul de selecție Seoul - Korea;
2004 - premiul I Călăraşi - România;
2004 - premiul de aur Leng Mu - China;
2005 - premiul de selecţie Web - China;
2005 - premiul special Târgu Mureș - România
2005 - premiul special Ploieşti - România;
2006 - menţiune specială Zagreb - Croaţia.
2006 - premiul de selecție- China
2006 - premiul III , Urziceni - România
2006 - mențiune Daejeon - Korea
2006 - premiul special Călărași - România
2007 - Nominalizare de onoare, Leng Mu- China
2007 - Mentiune de onoare, Daejon - Coreea
2007 - premiul special ,Deva- România
2007 - premiul de excelenta, Urziceni- România
2008 - mențiune de onoare, Daejon - Coreea
2008 - premiul de excelenta, China
2008 - premiul pentru colaj, Călăraşi - România
2008 - diploma de onoare, Belgrad- Serbia
2009 - premiul III,, Beijing- China
2009 - mentiune, Tabriz- Iran

63 premii naţionale

1993 - premiul II, Bacău
1994 - premiul I, Reșița
premiul II, Câmpulung Moldovenesc
mențiune, Vaslui „C. Tănase"
doua premii, cotidianul Ziua
1995 - premiul I, cotidianul Adevărul
premiul Fundației pentru Tineret, Gura Humorului
premiul I, Iași „G. Topârceanu"
premiul III, Sibiu
premiul I ,Urziceni
premiul III, Târgoviște, „Câștigat ridendo mores"
mențiune, Bistrița „Mărul de aur"
premiul III, Macea
premiul III, Slatina
mențiune, cotidianul Ziua
premiul I, Târgu Jiu
1996 - mențiune, Gura Humorului
premiul special, Galați
premiul III, Vaslui „C. Tănase"
premiul I, Tg. Jiu
premiul III, Urziceni
premiul II, Sibiu „Festivalul de umor cazon"
premiul I, Sibiu- afiș
1997 - mențiune, Bistrița „Mărul de aur"
premiul I, Sibiu
premiul III, Gura Humorului
premiul I, Macea
premiul I, Constanta
premiul publicului, Constanta
premiul revistei Ambasador, Tg. Mureș
1998 - premiul pentru caricatura de presa, Vaslui „C. Tănase"
premiul special „Valentin Silvestru", Reșița
premiul special, Baia Mare
1999 - premiul de excelenta „Cartea alba a caricaturii de presa", București
2000 - premiul Federației romane de caricatura, Călărași
premiul I, Slobozia
2001 - premiul II, Urziceni
2002 - premiul I, Reșița
premiul de excelenta, Slobozia
premiul I,Urziceni
premiul de excelenta, Reșița
2003 - premiul I, Urziceni
premiul de excelenta, Reșița
premiul special, Nu da spaga (afiș), București
premiul de excelenta, Galați
premiul publicului, București
2006 - premiul de excelenta, Jibou
2007 - premiul de excelenta, Deva
premiul special, Tg. Jiu
2008 - premiul de excelenta, Sighișoara
premiul Primăvara, Deva
premiul de excelenta, Salonul caricaturii de presa, Galați
premiul special pentru albumul de caricatura Libidoul la electorat- Vaslui
premiul I, Tg. Jiu
2009 - premiul RIDENDO, Deva

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite