GALERIE FOTO - Misiune îndeplinită: "Ne-am întors toţi vii din Afganistan!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

23 de militari brăileni au revenit teferi acasă, după şapte luni de lupte în iadul numit Afganistan, ceea ce este un succes. Remus scrutează cerul, iar, la un semn, işi leagă privirea de colegii lui, echipaţi de război. Zâmbeşte scurt, iar ochii i se umplu de lacrimi ca atunci când soţia sa l-a adus pe lume pe Andrei, acum şase ani.

Galerie foto aici

Militarii Batalionului 285 Artilerie Vlaicu Vodă sărbătoresc 15 ani de când unitatea a luat fiinţă. Alături de ei au fost prezenţi şi cei 23 de camarazi care au revenit acum o lună de pe câmpul de luptă din Afganistan, regiunea Zabul.

Căpitanul Remus Şuchea, ofiţerul pentru relaţii publice al Batalionului 285 Artilerie a lipsit vreme de şapte luni din Garnizoana Brăila. „Am participat la misiunea ISAF 3 împreună cu militari din Batalionul 280 manevră. A fost o misiune foarte dură. Nouă militari au fost răniţi dar noi, cei de la Brăila, ne-am întors teferi. Misiunea a fost un succes pentru că ne-am întors vii din Afganistan", ne-a povestit căpitanul Remus Şuchea, de 34 de ani.

O unitate de veterani

Actualul comandant, lt.col Ciprian Marin este în Afganistan, la Zabul. Locţiitorul său la comandă, mr. Gabriel Chiriţă, a fost unul dintre primii militari brăileni care au simţit tăria câmpului de luptă în Irak. Majoritatea militarilor unităţii au în spate cel puţin câte o misiune în teatrele de luptă din Irak, Afganistan, Bosnia, Kosovo, Eritreea.

„Cea mai mare bucurie pentru noi a fost faptul că în ciuda durităţii misiunii, am revenit cu toţii acasă, ne-am putut îmbrăţişa soţiile şi copii şi nu am privit în jos cu durere către soţia sau copiii vreunui coleg care nu a mai revenit. Să revii in corpore dintr-o misiune în teatrul de luptă este o victorie în sine", ne-a mărturist căpitanul Remus Şuchea.

În cadrul ceremoniei care a avut loc în curtea unităţii, Drapelului de luptă i s-a conferit medalia Forţelor Terestre. Dar militarii au prezentat în premieră şi un dispozitiv cu care s-au familiarizat şi pe care l-au folosit intensiv în teatrele de luptă din Afganistan.

Un sistem de ochit talibanii

Militarii noştri au în dotare un sistem performant de ochire a talibanilor, Argus. Acesta permite achiziţionarea ţintelor, transmiterea rapidă a datelor, legătura video şi audio cu baza. Argus este în dotarea unităţilor de la Bistriţa şi Dej iar unitatea noastră este prima din cadrul Diviziei 1 "Dacica" dotată cu acest sistem.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite