GALERIE FOTO: Folclorul autentic, promovat în cadrul unui festival interjueţean, la Mircea Vodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugurii de la Tulnici
Mugurii de la Tulnici

Căminul Cultural din localitatea brăileană Mircea Vodă a fost neîncăpător pentru zecile de persoane venite din judeţele Regiunii de Sud-Est pentru a asista la o adevărată lecţie de folclor autentic. Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Interjudeţean "Florii" a reunit pe aceeaşi scenă 16 formaţii de dansuri populare şi 21 de interpreţi.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Brăila, Palatul Copiilor Brăila, Consiliul Local Mircea Modă, Şcoala din comună iar ca sponsor-partener a fost Fundaţia "Fiii Brăilei". Amfitrionul acestui eveniment a fost învăţătorul Constantin Chisău, unul dintre oamenii care şcolesc "Vulturaşii" mirceni să ducă tradiţia şi dansul popular mai departe.

Imagine de la eveniment

"Vin Floriile cu Soare/ Şi Soarele cu Florii"

Ca în fiecare an, la Mircea Vodă, de Florii se cântă şi se dansează. Cu mic cu mare toată suflarea comunei dar şi din judeţele învecinate au venit să cânte şi să demonstreze că obiceiurile lor sunt la fel de frumoase ca ale noastre. Rând pe rând, pe scenă au urcat copii în port popular, care mai de care mai frumos care au cântat şi au dansat pentru a impresiona juriul care, şi în acest an, a avut doi oaspeţi de seamă chiar de la Palatul Naţional al Copiilor din capitală. Preşedintele juriului a fost profesorul Dorin Şipoş alături de care au mai jurizat Costel Ciupercă de la Palatul Copiilor Brăila, filiala Ianca, Şipoş Mioara, profesor canto la Liceul de Artă Brăila, Dogărescu Gigi de la Palatul Copiilor Brăila, Coman Stelian şi Nicolae Zarioiu -Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, coregrafii Lipan Vasile Valentin şi Gheorghe Mihalache.

Imagine de la eveniment

"Sunt sigur că toţi copiii vor depune eforturi deosebite să ne prezinte ce au învăţat ei mai bine. Am ales această zi de Florii pentru că e începutul primăverii şi ne-am gândit că orice început al naturii să fie cu cânt şi joc", a spus în deschiderea Festivalului învăţătorul Constantin Chisău.
Trebuie precizat faptul că organizarea evenimentului a fost impecabilă din toate punctele de vedere, datorită primarului comunei Mircea Vodă, Alexandru Moşescu.
Odată făcute prezentările de rigoare, înainte de debutul primei secţiuni, Ansamblul "Vulturaşul" din comuna gazdă a oferit publicului un mic spectacol de cânt şi joc popular, eforturile lor fiind aplaudate la scenă deschisă.

Imagine de la eveniment

Prima secţiune, cea de interpretare, a reunit pe aceeaşi scenă 21 de copii. În urma jurizării s-au acordat următoarele menţiuni: Constantin Maria -şcoala "Sadoveanu"; Istrate Andreea -Bârseşti, Vrancea; Jercan Roxana şi Nicolae Diana de la şcoala Galbenu, Brăila, Moldoveanu Corina, grădiniţa Mircea Voda;
premiul al III-lea au primit următorii concurenţi: Chirpac Dorina, Şcoala Cazasu, Gabriel Aurelian -Palatul Copiilor, Puşchină Răzvan -Palatul Copiilor Tulcea, Leca Laura Valentina -Filipesti.

Imagine de la manifestare

Premiul al II-lea a fost câştigat de Enache Andreea Raluca din comuna Nereju, Vrancea care a intrat chiar a doua în concurs dar a impresionat prin costumul popular specific zonei de unde provine, voce şi ţinută scenică. De asemenea, tot premiul al II-lea a fost câştigat şi de Ciutacu Mădalina de la şcoala din comuna Unirea judeţul Brăila, Mariana Bianca şi Spiridon Andra Cristina de la şcoala din Tulnici, Moldoveanu Emilia de la şcoala din Galbenu, Brăila, Onea Flavia de la Lieşti, Galati şi Lăzărică Petrişor de la grădiniţa din satul Silistraru, un adevărat "Radu Mamii" care a ridicat sala în picioare.
Premiul 1 a fost câştigat de Mihai Bianca Elena de la Palatul Copiilor Brăila, Ciobanu Steluţa şi Gheba Elena Ana de la Palatul Copiilor Tulcea, Dobre Drăguţa de la Şcoala din oraşul Ianca.

Imagine de la eveniment

"Doina Casmicei" a oferit un spectacol profesionist

În ceea ce priveşte secţiunea ""dansuri populare", următoarele ansambluri şi formaţii au fost recompensate: premiul al III-lea: "Cununiţa" de la şcoala Câmpineanca, judeţul Vrancea; "Grâuşorul" de la Şcoala Unirea, judeţul Brăila; "Muntenaşii" de la Şcoala Galbenu, judeţul Brăila; "Muguri de Tulnici" de la şcoala Tulnici, Vrancea; "Boboceii Cudalbiului" din comuna Cudalbi, judeţul Galaţi.
Premiul al II-lea a fost câştigat de următoarele ansambluri: "Sărăţeanca" din oraşul Ianca, judeşul Brăila; "Boboceii" de la Palatul Copiilor Brăila, formaţia "Dumbrava" din Bârzeşti, Vrancea; "Muguri nerejeni" din comuna Nereju, Vrancea; "Corbeanca" din Corbu Nou, comuna Măxineni, judeţul Brăila şi "Mugurii Prahovei".
Pe podium au urcat următoarele ansambluri: "Cununiţa satului" de la Lieşti, judeşul Galaţi; "Mugurii Stăncuţei" din comuna Stăncuţa, judeţul Brăila; "Crenguţa" de la Grădiniţa Silistraru, comuna Traian, judeţul Brăila care au fost senzaţia festivalului, impresionând prin originalitate şi talent la fragedă vârstă; Ansamblul "Doina Casimcei" din Tulcea care a oferit o adevărată lecţie de dans popular profesionist şi formaţia "Vulturaşii" din Mircea Vodă, Brăila.

Formaţia Grâuşorul din Unirea

Până la deliberarea juriului, copiii de la grădiniţa din Silistraru au oferit o adevărată lecţie de rock and roll, primind aplauze de la public.
Per ansamblu, şi în acest an comuna Mircea Vodă s-a dovedit a fi o gazdă primitoare pentru zecile de oaspeţi veniţi din colţurile regiunii de Sud-Est şi asa cum ne-au dat asigurări, organizatorii deja se pregătesc pentru ediţia de anul viitor.

Muguraşii Stăncuţei

MATERIALUL A FOST REALIZAT CU SPRIJINUL GABRIELEI POPA DE LA Info Zone Media- Agenţia Regională  de Ştiri Europene

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite