Fosfaţii care trec pe Dunăre nu pot fi neutralizaţi! Brăila are rezerve de apă pentru numai 12 ore!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda asigurărilor liniştitoare legate de unda de poluare de la fosfaţii deversaţi în Dunăre în urma scufundării unei barje încărcate cu îngrăşământ, autorităţile din Brăila au luat măsuri. Şi, deşi s-a afirmat că s-au folosit neutralizanţi, tot autorităţile susţin că fosfaţii nu pot fi neutralizaţi.

Deocamdată, nimeni nu se pronunţă în privinţa concentraţiei fosfaţilor din apă. Compania de Utilităţi Publice din Brăila îşi face rezerve de apă, iar în cazul în care se va ajunge la o concentrare periculoasă a substanţelor poluante, se va lua măsura întreruperii preluării de apă brută din Dunăre.

Fără apă din fluviu

"Capacitatea de stocare permite păstrarea unei cantităţi de apă care ar ajunge pentru alimentarea populaţiei timp de 12 ore. Deocamdată nu ştim cât de mare este concentraţia de substanţe. În funcţie de ce se va găsi în apă, este posibil să luăm decizia opririi procesului de producţie", ne-a declarat Constantin Toma, director tehnic al Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila.

Veste şoc

Carmen Sandu, director al Agenţiei Regionale de Mediu Galaţi, ne-a spus că efectele poluării nu pot fi diminuate, pentru că substanţa care se preconizează că a ajuns în Dunăre nu poate fi neutralizată.

"Noi nu avem tehnologia necesară pentru a stopa efectele unei astfel de poluări chimice. Fosfaţii nu pot fi neutralizaţi şi împrăştierea loc nu poate fi oprită. Singura şansă de a diminua efectele acestei poluări stă în dizolvarea lor rapidă si disiparea substanţelor în apă astfel încât concentraţia să nu reprezinte un pericol", a declarat Carmen Sandu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite