Forţaţi să aleagă între pensie şi salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăilenii care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă asupra unui singur venit
Brăilenii care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă asupra unui singur venit

De pe 9 decembrie, pensionarii nu vor mai putea cumula pensia cu salariul obţinut la stat

Noile prevederi legale îi silesc pe cei care au cumulat până acum pensia cu salariul să opteze pentru o singură sursă de venit.

Din 9 decembrie, brăilenii care în prezent cumulează pensiile cu veniturile salariale nu vor mai avea decât o singură sursă de venit.

Până atunci, ei sunt obligaţi să opteze, în scris, la angajator, fie pentru suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţiilor, fie pentru încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie.

Categoriile cuprinse aici sunt beneficiarii sistemului public de pensii, beneficiarii sistemelor neintegrate sistemului public, dar şi beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale.

În cazul în care nu se respectă termenul legal, raportul de muncă va înceta automat.

Nu se cunoaşte numărul celor care se vor supune acestei noi prevederi legislative asta pentru că pensionarii proveniţi din Ministerul de Interne au statut special.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

„Prevederile se aplică atât pensionarilor cumularzi la data intrării în vigoare a noilor măsuri, cât şi persoanelor care devin pensionari cumularzi după intrarea în vigoare a acestora", se arată în precizările pe care le-a primit Casa Judeţeană de Pensii Brăila de la Casa Naţională.

Pensionarii care se vor supune Legii nr. 329/5 noiembrie 2009 sunt cei care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de la o entitate administrativ-teritorială.

Unul dintre cei care va opta pentru un singur venit este Traian Jipa, directorul Poliţiei Comunitare. „Deocamdată nu fac nicio declaraţie. După data de 6 decembrie îmi voi spune părerea", a precizat acesta.

Reguli pentru cumul

„Pentru exercitarea cumulului se au în vedere veniturile nete din pensia ori pensiile care nu depăşesc nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2009 salariul mediu brut este de 1.693 de lei", se mai arată în nota explicativă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite