Florin Dan Iancu : Pictorul brăilean care a expus icoane în toată Moldova!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preocupat de iconografie, brăileanul Florin Dan Iancu pictează de patru decenii. Este membru al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova şi a expus sute de icoane. Florin Dan Iancu s-a născut într-o familie modestă din Brăila, iar pasiunea pentru artă a căpătat-o treptat-treptat, prin eforturi proprii.

Profil

Născut: 16 iunie 1953, Brăila.
Studii: Şcoala Populară de Artă, Brăila.
Ocupaţia: pictor decorator.
Familie: căsătorit, doi copii.

„Tata era mecanic, iar mama casnică. Mai am o soră mai mică, însă nimeni din familie, înafară de mine, nu a fost procupat de pictură. Soţia mea a absolvit Liceul de Artă din Galaţi, iar în prezent lucrează la Centrul de Creaţie Brăila", ne-a mărturisit pictorul brăilean.
Florin are doi băieţi, unul de 27, celălalt de 23 de ani, însă niciunul nu-şi moşteneşte tatăl. Băiatul cel mare, Bogdan, e pasionat de herpetologie. Îi place să studieze şerpii, reptilele în general.
„Bogdan e plecat în Anglia, la muncă, însă va veni acasă în aprilie-mai, când ies viperele din hibernare", ne-a spus pictorul brăilean.
Băiatul cel mic, Andrei, este student la Informatică şi Automatizări în Construcţii, la Universitatea Bucureşti. Culmea, mezinul este pasionat de dansurile populare şi nu are de gând să plece din ţară. Mai trebuie spus că, atât Bogdan, cât şi Andrei, au absolvit Şcoala nr. 14 Brăila, actualul Liceu de Artă „Hariclea Darclee".

40 de ani de pictură

Florin Dan Iancu se numără printre veteranii artelor plastice brăilene de amatori.
„În 1971, pe când aveam 19 ani, prietenul meu David Irimia, care urma atunci cursurile Şcolii Populare Artă - Secţia Pictură, m-a îndemnat să optez pentru această instituţie de învăţământ. Eram elev la şcoala profesională, astfel că am urmat, concomitent, ambele şcoli", povesteşte artistul plastic.

Originar din Bucovina

Florin l-a avut profesor pe regretatul pictor Vaspasian Lungu, un bun pedagog, dar şi un mare grafician şi portretist. Originar din Bucovina, artistul era înzestrat cu talent, dar şi cu răbdare, astfel că elevii nu-l vor uita niciodată.
După absolvirea Şcolii Populare de Artă, Florin Iancu a lucrat ca pictor decorator la UJECOOP, până în anul 1990. Atunci, a optat pentru activităţi independente.
„Mi-am deschis atelier propriu unde, afară de pictură, mai făceam şi serigrafie, imprimerie pe diverse suprafeţe, inclusiv pe tricouri şi pixuri. Cel mai mult am avut de lucru la alegeri, pentru că inscripţionam diverse obiecte", ne-a spus pictorul.
Florin Iancu face parte din Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, ceea ce i-a înlesnit participarea la nenumărate târguri şi expoziţii.
Ultima dată, în decembrie 2010, a expus la Bucureşti, în cadrul expoziţiei intitulate „Crăciunul şi Anul Nou în creaţia populară contemporană", organizator fiind Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Ce-i place

„Îmi plac călătoriile şi pescuitul sportiv, pe care-l practic destul de rar, pentru că nu am prea mult timp. Îmi place, desigur, pictura, pictez din anii '70. Îmi place lectura, în primul rând beletristica şi istoria artei. Îmi place iconografia, domeniu în care mi-am aprofundat cunoştinţele".

Ce nu-i place

„Nu-mi place politica şi nu-mi plac politicienii, nu-mi place lipsa de cultură a concetăţenilor noştri. Un exemplu: în afară de persoanele care au fost prezente la vernisajul expoziţiei mele, deschisă la Direcţia pentru Cultură, dacă au fost zece persoane care au vizitat-o în trei săptămâni".

Întrebări şi răspunsuri

Unde aţi expus ultima dată?
F.D.I.: „Pe 6 decembrie, în ziua Sfântului Nicolae, am vernisat o expoziţie de icoane la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Brăila. S-a intitulat «Dimensiuni ortodoxe» şi a fost deschisă publicului până pe 6 ianuarie, de Bobotează".

Aţi planificat următoarea expoziţie de pictură?
F.D.I.: „Da, următoarea expoziţie va fi deschisă tot la Direcţia pentru Cultură, însă cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Voi expune icoane pictate pe lemn. Cu siguranţă, voi participa şi la târgurile organizate de Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite