Florica Focşa, directorul de la Crucea Roşie este alături de nevoiaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florica Focşa îşi desfăşoară activitatea la Crucea Roşie din 1986
Florica Focşa îşi desfăşoară activitatea la Crucea Roşie din 1986

Împreună cu voluntarii de la Filială, Florica Focşa aduce o rază de speranţă în sufletele umbrite de suferinţă ale celor rămaşi pe drumuri sau fără sprijin la bătrâneţe.

Profil

Născută: Brăila

Studii: Academia de Ştiinţe Enonomice

Profesie: Economist, directorul Filialei de Cruce Roşie Brăila

Familie: Căsătorită, doi copii

Visul său a fost să devină medic, dar a ajuns să fie alături de oamenii nevoiaşi. Din 1986 activează la Filiala de Cruce Roşie Brăila. De 23 de ani are grijă de oamenii care au rămas singuri, de familiile fără sprijin, de copiii fără părinţi, de bolnavii cărora nimeni nu le întinde nicio mână de ajutor.

„Mi-am dat seama că sunt emotivă şi am renunţat la visul de a deveni medic. Probabil că în timp visul mi s-a îndeplinit, nu făcând operaţii propriu-zis oamenilor, ci realizând operaţii pe suflet", spune zâmbind Florica Focşa, directorul Filialei de Cruce Roşie Brăila.

Principiul după care funcţionează Crucea Roşie este cel al umanităţii şi tocmai de aceea fiecare om care trece pragul unităţii brăilene pleacă măcar cu o vorbă bună sau cu un sfat.

„Ne ocupăm în mod deosebit de ajutorarea familiilor defavorizate, cu mulţi copii şi cu venituri reduse, de bătrânii singuri la domiciliu, fără aparţinători, de familiile monoparentale, de copiii orfani şi de copiii lăsaţi la rude sau vecini de către persoanelor plecate la muncă în străinătate", explică Florica Focşa.

Pe lângă ajutorarea celor nevoiaşi, Crucea Roşie se ocupă şi de pregătirea unui segment al populaţiei pentru a şti să acorde primul ajutor în caz de necesitate.

Concurs cu tradiţie

Anul acesta, mişcarea internaţională de Cruce Roşie a împlinit 150 de ani de existenţă, iar filiala română a împlinit 133 de ani de activitate neîntreruptă.

Concursul şcolar „Sanitarii pricepuţi" are şi el propria tradiţie, prima ediţie fiind odată cu crearea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie.

„Copiii sunt entuziaşti şi vin la acest concurs în număr mare. În afară de bucuria de a participa la o competiţie, rămân cu informaţii de acordare a primului ajutor, premedical, şi cu grija pentru păstrarea sănătăţii şi a mediului înconjurător", a punctat interlocutoarea noastră care a adăugat că „dacă nu ai suflet şi dăruire, nu poţi face nimic".

Surori voluntare cu diplome internaţionale

Crucea Roşie Filiala Brăila face şi cursuri de surori voluntare. Este vorba tot de un program naţional organizat în fiecare an şi care reuneşte persoane de până la 35 de ani.

Începând din acest an, la finalul cursului de şase luni surorile voluntare primesc o diplomă de calificare în profesia de infirmieră, eliberată de Ministerul Muncii şi recunoscută atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional.

În plus, înscrierile pentru aceste cursuri se fac până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Întrebări şi răspunsuri

La ce se referă proiectul „Banca de alimente"?

„Acest proiect ne dă posibilitatea de a ajuta persoane aflate în dificultate, în special cei care se află la mare distanţă de oraş. Partenerii noştri în desfăşurarea acestui proiect sunt cei de la Carrefour".

S-au strâns alimente prin acest proiect?

„Până în prezent am colectat peste 2.500 de kg de alimente care au fost distribuite deja în comuna Ciocile şi Dudeşti, dar şi unei părţi din populaţia oraşului. Urmează să ducem ajutoare la Jirlău şi Tudor Vladimirescu, dar după data de 7 decembrie. În funcţie de ritmul donărilor, vor urma şi alte comune".

Ce-i place

„Îmi plac câteva lucruri esenţiale în viaţă. Îmi plac sinceritatea, corectitudinea, respectul, fair-play-ul. De asemenea, îmi place cinstea, dar şi intransigenţa. Eu sunt o persoană sinceră, corectă şi toate aceste lucruri le aştept şi de la cei cu care vin în contact, oamenii din jurul meu", a spus Florica Focşa.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac minciuna, îngâmfarea şi lipsa respectului de sine. Consider că acolo unde nu există stimă nu ai cum să ai o atitudine corectă faţă de cei care sunt lângă tine. În viaţă trebuie să respecţi pentru a fi respectat", a conchis directorul Filialei Crucea Roşie Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite