Brăila: Florentin Gurău - caricatura şi eseurile sunt marea lui pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Florentin Gurău - caricatura şi eseurile sunt marea lui pasiune
Brăila: Florentin Gurău - caricatura şi eseurile sunt marea lui pasiune

După un debut timid în Brăila, lucrările tânărului au ajuns să fie gustate şi apreciate în străinătate dovadă fiind şi colaborarea cu o revistă din SUA

Profil

Născut
13 august 1980, Brăila
Studii
Universitatea „Constantin Brâncoveanu” Piteşti,  Secţia Brăila – Facultatea Contabilitate şi Informatică Gestiune
Ocupaţie
Economist
Familie
Necăsătorit


Pasiunea pentru grafică a apărut în perioada liceului. În timp germenele creaţiei a evoluat şi după caricatură Florentin Gurău a înţeles că poate face mai mult.

 „Prima mea colaborare am avut-o cu ziarul «Libertatea». Au urmat apoi două expoziţii personale în 2003 şi 2005 la Cercul Militar şi Biblioteca Judeţeană. Mă pot mândri că am câteva lucrări în colecţii private şi de stat şi aici pot enumera Biblioteca Judeţeană Panait Istrati, Muzeul de Artă Vizuală şi Biblioteca V. A. Urechea din Galaţi şi alte instituţii la fel de importante din ţară”, spune Florentin, care adaugă că a colaborat şi cu alte publicaţii.

 „Am înţeles că este bine să-mi dezvolt ideile din desene, folosind o altă modalitate de exprimare decât grafica şi astfel am început să scriu eseuri”, povesteşte nostalgic Florentin.

Nu a uitat niciun moment că prima şansă i-a fost acordată de „Libertatea”, un ziar local la acea dată. „Am colaborat şi cu ziare naţionale şi apoi am început să mă orientez către caricatura de salon, care este mult mai greu de realizat, dar care oferă şi satisfacţii pe măsura eforturilor depuse. Ultimul concurs la care am participat a fost unul pe temă ecologică care s-a desfăşurat la Lima – Peru, unde am şi primit un impresionant catalog cu lucrările expuse”, spune Florentin.

În ţară are participări la saloane de caritură. Cel mai drag premiu câţtigat este cel de Excelenţă obţinut în anul 2000 de la MapN, la ediţia a X-a a Festivalului de umor cazon „Podul Minciunilor”, primul din cariera sa.


Colaborări cu străinătatea

Chiar dacă în oraşul natal Florentin Gurău nu este foarte cunoscut, şansa recunoaşterii sale ca artist a apărut din străinătate.

Sunt diverse site-uri pentru graficieni şi nu numai. Acolo se anunţă concursurile şi oricine doreşte să se înscrie e liber să o facă. Trebuie însă ca fiecare să suporte cheltuielile poştale deoarece lucrările se trimit prin colet poştal. Nu este obligatorie prezenţa celui care are o lucrare”, explică tânărul.

Prima colaborare cu o revistă din afară a avut-o anul trecut în SUA cu „Clipa”, o revistă independentă de formaţie socio-politică şi culturală, editată săptămânal.

„Cu cei de la revista din SUA am o colaborare fructuoasă de la începutul anului 2008. Este o revistă editată de un român stabilit acolo, un profesor universitar care a colaborat mereu cu nume mari, Dwight Luchian-Patton. Am fost numit colaborator onorific şi asta nu poate decât să mă bucure, ţinând cont de faptul că în caseta redacţională se află nume sonore precum cel al jurnalistului şi profesorului de istorie Nicolae Balint sau al Dr. Emil G. Oneţ”, povesteşte Florentin. Revista este distribuită prin Ambasade în 11 ţări şi în fiecare ediţie are câte două sau chiar trei desene plus un eseu de trei – patru pagini.

Planuri de viitor

Până la sfârşitul acestui an Florentin plănuieşte realizarea unui CD cu eseuri, dar şi o expoziţie de caricatură la Galaţi.

Am obţinut deja de la Biblioteca Naţională ISBN-ul şi până la sfârşitul anului, în preajma sărbătorilor de iarnă sper să apară. Sunt 10 – 15 eseuri mai vechi şi altele mai noi alese de mine ca fiind cele mai reprezentative. Dacă până la realizarea CD-ului îmi mai vin idei noi o să le înlocuiesc pe cele existente. Totodată vreau să realizez o expoziţie de caricatură la Galaţi”, spune cu patos tânărul brăilean, explicând că a trecut mult timp de când nu a mai expus tocmai pentru că şi-a dorit ca următoarea expoziţie să fie una realizată în condiţii deosebite.


Întrebări şi răspunsuri

Ai accepta o ofertă de muncă în străinătate?

F. G.: „Sunt foarte ataşat de oraş, de familie, de ceea ce este aici. Nu aş putea să plec definitiv din oraş. Nu mă simt făcut pentru a pleca. Aş prefera să rămân în continuare aici în ciuda tuturor obstacolelor. Nu aş pleca pentru a mă stabili în străinătate, poate doar pentru o excursie”, spune cu convingere Florentin.

Se poate trăi din caricatură şi eseu?

F. G.: „Dacă aş face caricatură şi eseu aş putea trăi din acest lucru. Cred sincer că se pot câştiga bani frumoşi din această pasiune. Trebuie să pui suflet pentru ca lucrările să fie foarte bune. Poate pe viitor voi renunţa la meseria mea şi mă voi dedica pasiunii, aşa cum a procedat şi colegul meu gălăţean, talentatul grafician Florin Crihană, până atunci însă mă voi împărţi între carieră şi pasiune”, mai spune tânărul.


Ce-i place

„Îmi place să citesc foarte mult. Îmi place meseria pe care o fac, cea de economist şi de aceea la anul vreau să mă înscriu la examenul de expert contabil organizat de CECCAR. Vreau să investesc în mine ca individ, să devin foarte bun în ceea ce fac”, precizează Florentin Gurău.

Ce nu-i place

„Detest violenţa sub orice formă, de la cea verbală până la cea fizică. Este destul de multă violenţă în jurul nostru, nejustificată şi consider că nu are rost ca cineva să se manifeste în acest fel indiferent de situaţie. De asemenea, nu-mi plac oamenii care nu au simţul umorului pentru că viaţa trebuită privită şi cu umor dacă vrei să fie mai dulce”, a conchis interlocutorul nostru.


Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite