Inedit: Cantină a săracilor cu 30.000 de lei pentru zeci de familii nevoiaşe din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Daniel Bogdan împreună cu voluntarii cantinei parohiale
Părintele Daniel Bogdan împreună cu voluntarii cantinei parohiale

Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou" a investit circa 30.000 de lei în noua cantină, care va hrăni 50 de familii, bucătăresele fiind voluntari din zonă. În locul unei magazii vechi, în curtea bisericii noi de la TUG - ridicată prin dărnicia brăilenilor din Lacu Dulce şi Chercea şi truda părintelui Daniel Bogdan - s-a ridicat, acum, o frumoasă cantină socială parohială.

Aberaţii legislative: Ca să iei ajutor pentru încălzire trebuie să ai şcoală, să faci zeci de drumuri şi să completezi un top de hârtie.

Aşezământul filantropic, care a prins contur în cel mai sărac cartier al Brăilei, urmează a fi inaugurat zilele acestea. Dacă se iau în considerare şi dotările - boiler, cuptor, frigider, grup sanitar etc - până la ora actuală, aici au fost investiţi circa 25-30.000 de lei.

Condiţii drastice pentru acordarea ajutoarelor de încălzire

„Lucrările sunt, încă, în plină desfăşurare, iar cantina va servi nevoilor parohiei. Aici vor servi masa, săptămânal, 50 de familii nevoiaşe din cartierul Lacu Dulce", a precizat părintele Daniel Bogdan, parohul bisericii „Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi".

Voluntariat pentru semeni

Cantina cea nouă de la „Sf. Dimitrie cel Nou" a prins contur după ce asistentul social Steluţa Bogdan a efectuat, voluntar, mai multe anchete sociale în cartier.

Sărăcia şi lipsa unui job dublează sinuciderile

Aşezământul - alcătuit din sală de mese, bucătărie, cămară pentru alimente, grup sanitar - a fost ridicat de la pământ, pe cheltuiala exclusivă a parohiei păstorite de părintele Daniel.

În aceeaşi cantină socială sunt oficiate, acum, slujbele de pomenire a celor răposaţi în Domnul (parastasele).

Marii producători şi procesatori de carne din Brăila: "Cea mai bună carne n-ar trebui să coste mai mult de 16 lei kilogramul!"

„Ne-a ajutat Dumnezeu şi am reuşit să avem şi noi o cantină socială, aveam mare nevoie de aşa ceva. Deşi suntem o parohie mică, enoriaşii sunt oameni darnici şi gospodari", ne-a spus Vasile Mavroian, cântăreţul bisericesc de la „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou", de la TUG.

În sala de mese, a fost aşezată o icoană înaltă de doi metri şi jumătate, pictată pe lemn, înfăţişând-o pe Maica Domnului, având de-a dreapta şi de-a stânga pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Cantina e deservită de bucătărese care fac voluntariat. Printre primele care au răspuns apelulului lansat de părintele Daniel au fost Aurelia Zaharia, Pina Băluţă şi Neta Gabură.

Afară de cele 50 de familii de săraci, în fiecare sâmbătă şi sărbătoare, parohia de la TUG ajută şi alte familii nevoiaşe din zonă. Fiecărui sărman i se oferă câte un pachet cu alimente. Totodată, copiii primesc rechizite şcolare. Este şi motivul pentru care, în fiece duminică, biserica „Sf. Dimitrie cel Nou" este plină de credincioşi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite