Festivalul „Hariclea Darclee” din Brăila şi-a desemnat câştigătorii/Află de aici unde merge marele premiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea sărbătoare a artei cântului, Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclee" de la Brăila, a ajuns la sfârşit. Aseară a avut loc Gala Laureaţilor şi au fost desemnaţi câştigătorii ediţiei jubiliare 2010.

Marele Premiu, în valoare de 15.000 dolari, a fost împărţit între Alvaro Lozano Gutierrez, bariton din Spania şi Edith Borsos, soprană de la Târgu Mureş.

Şi Premiul I, în valoare de 10.000 dolari, a fost împărţit, de data aceasta de trei concurenţi. Este vorba despre baritonul Alexsey Lavrov reprezentantul Rusiei, mezzosoprana Sonja Djurdjevic din Serbia şi tenorul român Cristian Mogoşan.

image

Toţi participanţii au primit câte o monedă jubiliară de argint lansată special de Banca Naţională cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea marei soprane Hariclea Darclee.

Sarcina juriului a fost deosebit de grea având în vedere nivelul foarte ridicat al concurenţilor. Spectatorii, care au făcut ca sala de spectacole a Teatrului „Maria Filotii” să devină neîncăpătoare, au ovaţionat minute în şir, încântaţi de calitatea spectacolului oferit.

Din juriu au făcut parte Nicolae Herlea - preşedinte, Jacques Fournier, Claudio Gallina, Stanislaw Daniel Kotlinski, Stephan Poen, Dieter Topp.

image

„Îi felicit din inimă pe toţi artiştii, amintindu-le crezul meu dintotdeauna, acela că idealul unui artist este de-a atinge perfecţiunea în artă şi prin artă, asigurându-i că, pe calea aridă ce duce la împlinirea unei asemenea aspiraţii, unii reuşesc mai devreme, alţii poate mai târziu, dar mereu, toţi, trebuie să avem prezent în spirit faptul că triumful de azi nu garantează succesul de mâine", a spus Mariana Nicolesco, iniţiatoarea şi sufletul festivaluluiPremiul I, oferit de Luxten: baritonului Alexey Lavrov din Rusia, mezzosopranei Sanja Djurdjevic din Serbia şi tenorului Cristian Mogoşan din România.

Premiul II, oferit de Jean Boghici din Rio de Janeiro, fost elev al Liceului Nicolae Bălcescu din Brăila, l-au obţinut sopranele Iulia Dan şi Veronica Anuşca din România şi soprana Valentina Naforniţă din Republica Moldova.

Premiul III, oferit de Prinţul Dimitrie Sturdza, l-au câştigat soprana Luiza Fatyol, baritonul Bogdan Baciu şi soprana Adela Zaharia, toţi din România.

Au mai fost acordate Premiul de Excelenţă, Premiul Special al Juriului, Premiul Fundaţiei Darclée şi Premiul pentru cel mai tânăr interpret, pe care le-au obţinut tinere voci din România, Republica Moldova, Australia, Rusia, Polonia, Letonia, Armenia, China, Germania şi Statele Unite ale Americii.

Gala Laureaţilor de duminică seara a fost o mare sărbătoare a cântului, în care Mariana Nicolesco i-a pus în valoare, ca întotdeauna, pe laureaţi şi, spre încântarea generală, a cântat ea însăşi împreună cu ei celebrul Brindisi din La Traviata de Verdi, devenit emblematic pentru Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite