Brăila:Un cronicar din Atena vorbeşte despre Festivalul „Zile şi nopţi de teatru european”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila:Un cronicar din Atena vorbeşte despre Festivalul „Zile şi nopţi de teatru european”
Brăila:Un cronicar din Atena vorbeşte despre Festivalul „Zile şi nopţi de teatru european”

Bouboulina Nikaki, cronicar teatral de la Atena a venit pentru prima dată în România cu prilejul Festivalului „Zile şi nopţi de teatru european” de la Brăila.

Cronicarul a acceptat să ne dezvăluie câteva dintre impresiile sale despre spectacolele brăilene.

I-au atras atenţia în mod special cele două spectacole regizate de Radu Afrim, premiera „Sufletul.Puncte de veghere” şi „Omul pernă”, spectacolul lui Victor Ioan Frunză, „Identităţi”, dar şi prestaţia tânărului actor Alexandru Bogdan, participant la Gala HOP.

„Cele două spectacole ale lui Radu Afrim şi spectacolul lui Victor Ioan Frunză sunt de o înaltă ţinută. De asemenea, tânărul Alexandru Bogdan este un actor bun şi chiar dacă nu înţelegeam română, am simţit totuşi întreaga poezie”, ne-a spus Bouboulina Nikaki.

Aceasta a fost încântată să vadă la tinerii actori brăileni mijloace de expresie foarte bogate şi variate şi o disciplină corporală dificil de obţinut la o vârstă atât de tânără.

Cronicarul grec a râs în hohote la premiera lui Afrim

Un alt lucru remarcat de Bouboulina a fost scenografia şi coloana sonoră a spectacolelor „Sufletul. Puncte de veghere”, „Omul pernă” şi „Identităţi”.

„Calitatea muzicii din spectacolele regizorilor Radu Afrim şi Victor Ioan Frunză o regăsim foarte rar în Occident, unde teatrul a devenit deja o marfă”, punctează criticul de teatru.

Cu toate că nu înţelege limba română, Bouboulina Nikaki a trăit şi a simţit toată piesa „Sufletul. Puncte de veghere”, regizată de Radu Afrim. „Am izbucnit în râs de nenumărate ori pentru că actorii erau foarte expresivi”, a adăugat Bouboulina.

Misiunea Bouboulinei, membru în comitetul grec al Centrului Internaţional de Traduceri de Teatru din Franţa, este să descopere cele mai bune  spectacole de teatru pentru a le invita în festivaluri de anvergură internaţională. În privinţa pieselor de la noi, cronicarul urmează să se pronunţe.

„Este un fenomen această clădire «Maria Filotti»”

Bouboulina Nikaki a fost de-a dreptul fascinată de clădirea teatrului: „Este un fenomen acestă clădire a Teatrului «Maria Filotti». Este rar să găseşti, chiar şi în Franţa, clădiri ale teatrelor aşa de bine conservate. Este un preţios monument, nu doar pentru ţara aceasta ci şi pentru cultura teatrală mondială”.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite