Fenomen: Mai bine la pensie, decât cu salariul tăiat/ Mii de brăileni vor să se pensioneze anticipat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi secretarul Primăriei, care avea un salariu mai mare decât al primarului, a preferat pensia. Peste 2.200 de persoane şi-au depus dosarele pentru a ieşi la pensie, în primele cinci luni ale anului. Cei mai mulţi preferă să se pensioneze anticipat decât să aibă un salariu mai mic.

Numărul brăilenilor care se pensionează anticipat de teama reducerilor salariale este în creştere. Şi cum se preconiza că, începând cu data de 1 iunie, să nu se mai primească niciun dosar de pensionare anticipată, în mai, aproape toţi aceia care au crezut că întrunesc condiţiile pentru pensionare au dat buzna la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) pentru a-şi încerca norocul.

„În perioada ianuarie - mai au fost înregistrate 3.964 de cereri, din care 2.238 cereri de înscrieri noi la pensie, faţă de 2.084 de cereri înregistrate în 2009, ceea ce înseamnă o creştere cu 107,39 %", a declarat Sorin Enache, directorul coordonator al CJP Brăila.

Anticipatele, ultimul tren

Cei care au întrunit condiţiile pentru a se pensiona anticipat nu au mai stat pe gânduri.

„Am muncit 37 de ani la fabrica de confecţii şi am decis să ies anticipat mai ales că am aflat că legislaţia se va schimba. Pensia pe care o primesc este mai mare decât salariul pe care îl aveam când lucram", spune Antoaneta Muşat, 55 ani.

Ioana Marin, 55 ani, speră să prindă şi ea anticipatele: „Mai am nevoie de câteva luni de muncă pentru vechime. Ştiu că se mai primesc dosare pentru anticipate şi sper să prind şi eu. Dacă rămân la muncă, salariul se va reduce şi nu mă mai descurc".

Şi funcţionari publici au preferat pensia în locul salariilor micşorate. Astfel, secretarul Primăriei Iorga Stoian şi alţi câţiva funcţionari publici şi-au făcut dosarele pentru pensionare, nemulţumiţi de reducerea de 25 la sută.

„Situaţia din ultima perioadă a condus la un val de pensionări. Oamenii sunt speriaţi şi, din câte ştiu, sunt şase - şapte persoane din Primărie care şi-au făcut actele pentru pensie", spune primarul Aurel Simionescu.

Mulţi beneficiari de legi speciale

Din datele statistice al CJP reiese că la nivelul lunii mai erau în plată 78.052 de beneficiari de pensii de asigurări sociale de stat faţă de 77.205 în aceeaşi perioadă a anului 2009; 17.252 - agricultori, 4.212 cu indemnizaţii pentru veterani de război; 33.847 cu drepturi de la bugetul de stat stabilite prin legi speciale.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite