Farmaciile sunt în pragul falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Farmaciştii spun că în acest ritm nu vor mai putea rezista pe piaţă şi vor fi nevoiţi să-şi închidă farmaciile, lăsând mii de persoane fără medicamente.

Cele mai multe farmacii sunt la limita supravieţuirii. Prelungirea termenelor de plată pentru medicamentele decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de la 60 la 210 zile, începând cu luna iunie a acestui an, este motivul care le-a adus în această situaţie.

„Toate farmaciile brăilene sunt datoare la furnizori. Eu trebuie să fac un drum până la Bucureşti pentru că sunt chemat la un proces de către un furnizor de medicamente tocmai pentru că nu am avut bani să plătesc medicamentele cumpărate", spune Nicolae Gureşoaie, preşedintele Colegiului Farmaciştilor-Filiala Brăila.

Acesta mai spune că se zvoneşte că-şi vor primi banii abia în luna februarie. „Nu se ştie dacă vor fi bani şi atunci. Unele farmacii cu desfacere mai mică sunt într-o situaţie delicată, le plângi de milă nu alta", a avertizat preşedintele farmaciştilor brăileni.

Farmaciştii sunt cu mâinile legate

Disperaţi, farmaciştii au recurs la o formă de protest, două zile fiind în grevă japoneză. Unii au purtat o banderolă neagră pe braţ, însă activitatea nu a fost afectată.

„Greva japoneză nu a avut efectul scontat pentru că oamenii şi-au primit medicamentele. Protestul ar fi avut un impact mai mare dacă noi refuzam să eliberăm medicamente", spune Ion Bobaru, unul dintre cei mai cunoscuţi farmacişti din oraş. Acesta a mai spus că unii furnizori au înţeles situaţia şi îi mai păsuiesc pe datornici, în timp ce alţii i-au tăiat de pe listă pe rău platnici.

„Până astăzi, s-au acordat medicamente gratuite şi compensate, oamenii nu au avut de suferit, ei nu ştiu situaţia noastră", a mai spus farmacistul. Veştile de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) nu sunt deloc bune.În unele luni, farmaciile şi-au terminat stocurile de medicamente compensate şi gratuite rapid.

„Avem un buget împărţit pe luni până la sfârşitul anului. Au fost luni în care l-am depăşit. Să vedem consumul pe noiembrie, se pare că vom avea un prag ceva mai ridicat pentru această lună. Dacă fondurile nu ne vor ajunge pentru decembrie, există posibilitatea legală să beneficiem de banii aferenţi anului 2010, în avans", a precizat Mariana Tarachiu, preşedinte-director general al CJAS Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite