Fănuş Neagu a murit! Ultima carte la care lucra: un roman despre Brăila!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit scriitorului, în scurt timp avea să intre la tipar o carte de căpătâi pentru judeţul Brăila. Fănuş Neagu lucra la un roman căruia nu apucase să-i pună titlu. De altfel, scriitorul obişnuia să pună titluri la sfârşit, după ce termina cartea şi, de multe ori, se răzgândea în ultimul moment.

Scriitorul lucra la o carte despre judeţul Brăila, o carte pe care deşi aproape o terminase, nu-i pusese titlu.
Romanul la care, în ciuda bolii, lucra cu înverşunare zi de zi, între două perfuzii, era despre Brăila şi avea să fie cartea de căpătâi a celui care, după cum spunea, s-a născut îndrăgostit de aceste meleaguri.Era îndrăgostit de Brăila şi chiar dacă Brăila nu l-a cinstit în timpul vieţii aşa cum se cuvenea. Într-un interviu acordat în exclusivitate reporterilor de la Adevărul de Seară Brăila, Fănuş Neagu spunea că lucrează la o carte despre Brăila.Se simţea brăilean întru-totul.

La întrebarea "Cât de brăilean vă simţiţi, maestre?", Fănuş Neagu ne-a răspuns:
"Până-n ultima fibră. Şi-mi permit să vă spun că n-am avut niciodată casă în Brăila şi că am intrat în oraş beat de fericirea de a-l vedea şi de-a-i sorbi miresmele. Eram copil şi am străbătut cocoţat pe sacii de grâu pe care ai mei îi duceau la vânzare în oborul Brăilei, peste 50 de km, fără să închid un ochi. De-atunci au rămas înscrise în mine frumuseţea de neîntrecut a drumului pe ceair, clipocitul stelelor spre Moldova şi vuietul ireal al Dunării, care parcă venea pe sub pământ ca să-mi inunde pentru totdeauna fiinţa cu cel mai scump vis".

În cartea pe care n-a apucat s-o numească, scriitorul povesteşte realităţi de multă vreme apuse ale oraşului cosmopolit.

"Am stat în toate hotelurile frumoase ale Brăilei, dar niciodată nu mă voi mai simţi atât de minunat ca-n hanul fraţilor Şoroagă, în care am dormit cu bunicul şi cu tatăl meu. Ce lume fantastică trăia acolo! Acea lume nu va reveni în veci pentru că am pierdut, cu vârsta, cheiţa care întoarce ceasul de la brâul zânei. S-au răsturnat timpurile, ţăranii s-au dus să culeagă căpşune în Spania cea plină de castele iluzorii, bălţile Brăilei au fugit în cer, iar Fata Morgana a părăsit gorganele câmpiei ca să danseze într-un port pustiu".

De altfel, când am vorbit cu scriitorul, acesta a ţinut să se păstreze secret romanul la care lucra: "Îl voi termina, veţi vedea! Este despre Brăila mea!". Că lucra la cea mai importantă carte a Brăilei ne-a confirmat-o şi primarul comunei sale natale, Petrică Andrei.

Faptul a fost detaliat şi de profesorul Vasile Ioan Zbarcea: „Era un roman aproape terminat. Ştiu că este despre Brăila, în manuscris. Nu-i pusese titlu. Aşa făcea el, se hotăra greu la titlu. El zicea: «Când mă apuc de scris sunt terorist. Sunt terorist cu toată lumea»". De altfel, reamintim, întrebat cât de brăilean se simte, Fănuş Neagu spunea: „Până-n ultima fibră. Şi-mi permit să vă spun că n-am avut niciodată casă în Brăila şi că am intrat în oraş beat de fericirea de a-l vedea şi de-a-i sorbi miresmele".

Fănuş Neagu nu scria la computer: "Vorbeşte cu Anita (nr - fiica scriitorului), eu sunt idiot din punct de vedere tehnic!", ne spunea, în exclusivitate, scriitorul, în 2009, când îl rugam să ne trimită câteva cuvinte pe e-mail.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite