Fănel Răileanu, poliţistul îndrăgostit de Panait Istrati

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agentul Fănel Răileanu, admiratorul înfocat al lui Panait Istrati
Agentul Fănel Răileanu, admiratorul înfocat al lui Panait Istrati

Fănel Răileanu este prietenul francezilor de la asociaţia „Les amis de Panait Istrati". Şi-a dedicat viaţa marelui scriitor brăilean, pe care-l venerează

Profil:
Născut: 6 mai 1965, Baldovineşti, Brăila.
Studii: Facultatea de Ştiinţe Administrative şi ale Comunicării, specializarea Drept.
Ocupaţie: agent la Poliţia Comunitară Brăila.
Familie: căsătorit, un copil.

Pasiunea pentru marele scriitor brăilean Panait Istrati i-a adus necazuri şi deziluzii dar, cu toate acestea, nu s-a dat bătut. Fănel Răileanu, agent la Poliţia Comunitară Brăila, este omul care a avut de suferit de pe urma prieteniei pe care a închegat-o cu străinii, pe vremea lui Ceauşescu - şi ei pasionaţi de Panait Istrati.
„Când primeam câte o vedere din Franţa, eram chemat la Securitate. Eram întrebat ce relaţii am cu străinătatea", povesteşte poliţistul comunitar.

„Francezii m-au rugat să-i duc la casa lui Panait Istrati"

Pe când avea 17 ani, Fănel Răileanu s-a întâlnit, la Baldovineşti, cu câţiva turişti francezi, aflaţi în tranzit.
M-au rugat să-i duc la casa lui Panait Istrati. Le-am spus că nu mai există, dar că ştiu locul unde fusese ea. Aşa i-am dus la nea Tudorache Istrati, ultimul moştenitor, ruda scriitorului. Acolo unde fusese casa, era o glugă de coceni", ne-a spus Răileanu.


Adolescentul pasionat de Istrati le-a fost apoi ghid francezilor, ducându-i în Grădina Mare, unde se află bustul scriitorului, precum şi la liceul „Panait Istrati".
A aflat, cu acest prilej, că Franţa se pregătea asiduu pentru Centenarul Panait Istrati, sărbătorit în 1984.
„Am mers la d-na Dobrin, la Comitetul de Cultură, şi i-am spus despre Centenarul <Panait Istrati> şi despre casa memorială. M-a îndrumat către Lucian Chişu, de la muzeu. Acesta mi-a spus că se chinuie de cinci ani să facă o expoziţie cu lucrurile lui Panait Istrati - pipa, ochelarii etc - şi că, măcar acum, să li se dea voie să facă ceva", povesteşte Fănel Răileanu.


Acum, casa memorială „Panait Istrati" de la Baldovineşti „are lacăt pe ea". Îi poartă de grijă preotul din sat.

Ce-i place:

Îmi place literatura română, în special opera lui Panait Istrati. Îmi place să citesc cam tot ce-mi pică în mână. Îmi place, de asemenea, seriozitatea şi îmi place adevărul, în orice împrejurare.

Ce nu-i place:

Nu-mi plac anturajele "deocheate", nu-mi place să mă amestec cu persoanele şi cu anturajele dubioase. Nu-mi plac, în primul rând, cei care încalcă legea, este şi motivul pentru care am ales să fiu poliţist comunitar.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce anume v-a trezit pasiunea pentru scriitorul Panait Istrati?


"Fiind născut la Baldovineşti, satul în care a copilărit Panait Istrati, am considerat de datoria mea să păstrez vie memoria marelui scriitor brăilean. Citisem despre Istrati şi auzisem, copil fiind, despre el, de la bătrânii din sat".


Cine a susţinut ideea unei case memoriale la Baldovineşti?


"Margareta Istrati, soţia scriitorului, Alexandru Talex, editorul operei lui, muzeograful Lucian Chişu, profesoara Maria Cogălniceanu, Veronica Dobrin, precum şi francezii de la asociaţia "Les amis de Panait Istrati", pe care i-am cunoscut cu mulţi ani în urmă. Nu în ultimul rând, fostul prim-secretar de atunci, Anton Lungu, precum şi scriitorul Fănuş Neagu".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite