Brăila: Faleza nu a mai fost reabilitată din 1946

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Faleza nu a mai fost reabilitată din 1946
Brăila: Faleza nu a mai fost reabilitată din 1946

Abia zilele trecute, autorităţile s-au apucat să reconstruiască, experimental, 17 metri din taluzul falezei Bătrâna faleză a fluviului a intrat, în sfârşit, în colimatorul primilor edili ai oraşului, însă nu pentru o reabilitare serioasă, aşa cum s-ar cuveni, ci pentru lucrări de probă.

Deşi este locul preferat de promenadă al brăilenilor, faleza fluviului a avut o soartă deloc fericită. NU a mai fost reabilitată din 1946 şi arată ca după război.

Constructorii au luat în primire faleza Dunării în urmă cu scurt timp


Lucrările executate deocamdată pe o lungime de 17 metri, sunt definitorii pentru pasul următor. Faleza Dunării cum este ea cunoscută acum brăilenilor, ca loc de promenadă, nu a arătat dintotdeauna aşa.

Faleza din vremea lui Moş Cambur

Prima taluzare a malului a fost facută potrivit documentelor aflate la Arhivele Statului, în anii 1946-1947, când prefectul comunist de atunci, cunoscut prea puţin de actualele generaţii al cărui nume a supravieţuit doar ca moş Cambur, a  ţinut să arate că se poate da de muncă militarilor veniţi din război.

Aşa s-a născut faleza la care s-a lucrat timp de un an şi trei luni, lucrările fiind întrerupte doar doar în iarna anilor ’46-’47.
Taluzul construit de Moş Cambur era din piatră vulcanică

Din nefericie, chiar dacă în timp au fost efectuate lucrări care au schimbat faţa falezei, taluzul construit din piatră vulcanică, nu a fost niciodată reabilitat aşa că s-a surpat pe alocuri. Ploile au spălat şi ele malul de pământ, şi astfel faleza a căpătat numeroase găuri care au făcut-o impracticabilă, chiar riscantă pentru pietoni.

Anul acesta a debutat un program de reabilitare şi refacere a falezei, lucrare care este executată pe o lungime de 17 metri.

Potrivit ing. Romeo Toia, responsabil din partea Primăriei Municpiului Brăila cu efectuarea lucrărilor, „execuaţia are un caracter în primul rând experimental, funcţie de problemele ivite pe aceşti 17 metri şi modul de rezolvare, va fi aprobat programul pentru reabilitarea şi refacerea structurii pe toată faleza. Deja am avut o problemă, pentru că am găsit un izvor pe care a trebuit să-l astupăm, dar s-a rezolvat.


Anul care vine, va aduce o nouă faţă falezei

Deocamdată lucrarea este în termenii de execuţie. Termenul de finalizare al lucrărilor este de 12 luni. La final,  în urma evaluărilor se va decide modul în care întreaga faleză va fi reabilitată. Oricum, lucrările complete la obiectiv vor fi executate cu începere din anul 2010.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite