FOTO Doctori care fac cinste Brăilei: Vezi aici cum inventatorul „coţoismelor” a fost sărbătorit de colegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Coţoiu la festivitatea prilejuită de împlinirea a 50 de ani de carieră
Dr. Coţoiu la festivitatea prilejuită de împlinirea a 50 de ani de carieră

Chirurgul Petru Coţoiu a fost sărbătorit, joi, la 50 de ani de carieră. Aseară, de la orele 17.00, la Muzeul Brăilei, Colegiul Medicilor Brăila a organizat o festivitate dedicată împlinirii a 50 de ani în slujba medicinei a unuia dintre cei buni chirurgi, doctorul Petru Florin Coţoiu.

Renumitul medic a fost omagiat de către colegii săi pentru numeroasele realizări şi inovaţii pe care le-a adus în medicină, în special în chirurgie.

Inventator de instrumente medicale

Dr. Petru Coţoiu felicitat de colegi la împlinirea a 50 de ani de carieră


„O figură marcantă a chirurgiei brăilene"- aşa cum l-a descris dr. Mariana Tarachiu, dr. Coţoiu şi-a făcut un renume prin vestitele „coţoisme", instrumente medicale folosite în chirurgie pe care le-a inventat, dar şi prin operaţiile pe care le-a efectuat, unele dintre ele premiere atât în ţară cât şi în străinătate. De asemenea dr. Coţoiu este unul dintre membrii fondatori ai Colegiului Medicilor la Brăila.
„Domnul doctor este un bun exemplu şi ne-am căznit timp de 19 ani să facem o organizaţie care să merite", a spus dr. Mariana Tarachiu.

Dr. Tarachiu lângă dr. Coţoiu

image


Medalie şi album în semn de recunoştinţă

Prof. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei înmânându-i albumul şi medalia doctorului Coţoiu

Profesorul Cândea în timp ce-i înmânează medalia şi albumul


Prof. Ionel Cândea, directorul muzeului a vorbit despre aportul unor personalităţi din medicina brăileană la cultura oraşului, precizând că sala în care a avut loc festivitatea i se datorează farmacistului Paul Bălcănescu. Cândea i-a oferit, în semn de recunoştinţă, doctorului Coţoiu un album al pictorului Gheorghe Naum şi o medalie.
Medicul Bălan Bratu a citit o laudatio în onoarea sărbătoritului şi i-a adus mulţumiri în numele zecilor de mii de pacienţi salvaţi de acesta.


Emblemă a seriozităţii

Dr. Bălan Bratu


„Emblemă a seriozităţii, un reper chirurgical, de numele doctorului Coţoiu se leagă denumirea mai multor instrumente chirurgicale, coţoaie sau coţoisme, în jargon", a spus dr. Bratu.
Dr. Cornel Vărzaru a vorbit despre realizările şi devotamentul faţă de profesie de care a dat dovadă de-a lungul carierei dr. Coţoiu.

image

Ultimul chirurg

Dr. Cornel Vărzaru


„Este ultimul chirurg de chirurgie generală, ultimul al generaţiei sale care a fost o generaţie de aur, şi este primul chirurg de chirurgie vasculară, pionierul chirurgiei vasculare în Brăila. A fost omul la care puteai să apelezi 24 din 24", spunea dr. Vărzaru.

image

Aceleaşi calităţi au fost scoase în evidenţă şi de dr. Eugen Iancu, unul din discipolii doctorului Petru Coţoiu.

Dr. Eugen Iancu

Dr. Eugen Iancu

Bazele chirurgiei vasculare

Dr. Coţoiu


„De aproape 50 de ani îşi desfăşoară activitatea în mod extraordinar. A salvat foarte multe vieţi. A pus bazele chirurgiei vasculare la Brăila, a susţinut-o şi o susţine în continuare. A răspuns mereu la orice apel cu o promptitudine de ceas elveţian", a susţinut dr. Mihai Iugulescu.
Dr. Mihai Iugulescu a vorbit despre peripeţiile pe care le-a trăit alături de mentorul şi colegul său, dr. Coţoiu.

Dr. Petru Coţoiu


„Am făcut multe lucruri în premieră cu doctorul Coţoiu. Prin el am cunoscut foarte mulţi oameni de valoare", a spus discipolul.

Creator de generaţii

Dr. Lefter

image
Dr. Coţoiu întâmpinat de colegii săi


Dr. Virgil Lefter l-a caracterizat pe celebrul chirurg ca fiind un om, un coleg şi un chirurg de excepţie. „A creat o generaţie întreagă de cadre, ca profesor, ca maestru. A avut o generaţie întreagă de discipoli. 50 de ani reprezintă o viaţă de om în care şi-a urmat în permanenţă principiile şi idealurile".

Dr. Mihai Iugulescu

image

La finalul festivităţii, dr. Petru Coţoiu s-a declarat copleşit de prezenţa în număr foarte mare a colegilor săi de breaslă care au venit să-l omagieze şi să-şi arate respectul şi admiraţia faţă de el.

Dr. Coţoiu alături de dr. Eugen Iancu, unul dintre discipolii săi

"Am venit în Brăila în anul în care s-a născut nevastă-mea, în 1965, eram patru...acum mai sunt numai eu. Vă mulţumesc că sunteţi aici, chiar sunt emoţionat. Sunteţi extraordinari. Eu atât pot să spun. Restul au povestit ceilalţi. Vă mulţumesc!", a îmcheiat dr. Coţoiu.

Cu doctorul Uţă

Dr. Coţoiu alături de dr. Ion Uţă
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite