FOTOREPORTAJ: Zeci de mii de pelerini, aşteptaţi la Izvorul Tămăduirii de la Biserica Greacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelerinii mărturisesc că apa Izvorului Tămăduirii de la Brăila i-a vindecat de boli incurabile şi le-a schimbat vieţile. Astăzi, Brăila a redevenit centrul creştinismului răsăritean, mii de credincioşi autohtoni, dar şi din Galaţi şi din alte judeţe ale ţării stând la coadă să ia agheazmă.

Credincioşi din toată ţara trec pe la Biserica Greacă din Brăila să ia apă considerată vindecătoare de boli trupeşti şi sufleteşti, apă ce curge până la miezul nopţii.

ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a binecuvântat mulţimea încă de ieri şi a sfinţit fântâna de sub altarul Bisericii Greceşti. Astăzi, împreună cu un sobor de preoţi,Înaltul Ierarh a oficiat Sfânta Liturghie.

image

Sunt oameni simpli, credincioşi de pretutindeni, de la copii de grădiniţă, până la pensionari cu tâmplele albe care îşi pleacă, astăzi, frunţile în faţa unui simbol universal al Ortodoxiei: Izvorul Tămăduirii.

Brăila va fi, până în crucea nopţii, loc de pelerinaj şi centru al credinţei răsăritene. Sunt aşteptaţi, până la noapte, peste 20.000 de pelerini la Izvorul Tămăduirii din Brăila.

image

Obosiţi, cu feţele palide de nedormit şi nemâncat, credincioşii fac coadă la ceea ce ei şi înalţii prelaţi consideră a fi „apă vindecătoare de boli trupeşti şi sufleteşti". Dincolo de îmbrâncelile inerente, cu toţii au un singur scop. Să ia agheazmă.

„Beau în fiecare dimineaţă pe stomacul gol puţină agheazmă de aici de la Izvorul Tămăduirii. Este bună pentru tot felul de boli", ne-a spus Tudora Mareş, 78 de ani, una dintre credincioasele care se aşezase la rând de dimineaţă.

image

Legenda spune că izvorul de la Greacă a devenit „al Tămăduirii" încă de pe vremea lui Cuza Vodă, când, făcându-se lucrări la altarul bisericii, apa a ţâşnit, iar un orb şi-ar fi recăpătat vederea.

Înainte de 1990, nimeni nu îndrăznea, pe faţă, să deschidă izvorul, însă după acest an, oamenii au început să vină în număr tot mai mare, an de an, încercând, parcă, să recupereze timpul pierdut în anii de comunism.

image

Nu puţini sunt aceia care, cu mâna pe inimă, au declarat că s-au vindecat de toate suferinţele trupeşti şi sufleteşti. Alţii spun că, rugându-se cu credinţă, au dobândit de la Dumnezeu ajutor în casă.

REPORTAJ: Povestea Izvorului Tămăduirii care va ieşi, vineri, de sub altarul Bisericii Greceşti din Brăila (Galerie Foto)

Brăila: Peste 100 de jandarmi au fost mobilizaţi la Biserica Greacă, de Izvorul Tămăduirii

Cei mai mulţi, însă, afirmă că întâlnirea cu cele sfinte le-a schimbat vieţile pentru totdeauna.

image

„Miercuri dimineaţă, la ora 8.00, eram aici, la Biserica Greacă, împreună cu soţia mea, Sanda. Am fost primii veniţi la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, împreună cu vecina mea, Valerica Leca, şi cu d-na Florina Lungu. Cred din tot sufletul în Dumnezeu, chiar şi atunci când mi se întâmplă ceva rău. De câţiva ani, am fost primul la Greacă. Ştiu sigur că apa sfinţită de aici ne poate vindeca neputinţele", ne-a declarat Dumitru Nădăşanu, de 62 de ani, pensionar, primul pelerin la Izvorul Tămăduirii.

image

„Dumnezeu m-a schimbat!"

Fost inspector CTC la Şantierul Naval, Nădăşanu s-a lăsat de fumat şi de cele „lumeşti" şi a îmbrăţişat credinţa în Dumnezeu în urmă cu mai bine de 20 de ani, după ce a fost în pelerinaj, pentru prima oară, la Cuvioasa Parascheva de la Iaşi.

image

După ce a primit şi agheazmă de la Biserica Greacă din Brăila, s-a simţit mult mai bine, şi de atunci vizitează mânăstirile din toată ţara şi vine primul, cu trei zile înainte de sărbătoare, să ia agheazmă, în prima vineri din Săptămâna Luminată.

„Trăim vremurile din urmă, când oamenii sunt preocupaţi mai mult de clădiri şi de lucrurile materiale, decât de suflet şi de mântuire. Nu putem sta deoparte şi nu-i putem întoarce spatele Lui Dumnezeu", a adăugat Florina Lungu, de 44 de ani, brăileancă sosită tot miercuri dimineaţă, la Izvorul Tămădurii.

image

O credincioasă din judeţul Galaţi, care a preferat anonimatul, ne-a declarat, ca înaintea Lui Dumnezeu, că a văzut adevărate minuni făcute de agheazma luată, în anii trecuţi, de la Brăila.

„Un bătrân care aproape nu mai vedea şi-a spălat ochii, mai multe zile la rând, cu aghezmă, şi la scurt timp aproape că citea ziarul. Am avut chiar o rudă care suferea cumplit, că avea o boală de piele. Şi-a dar cu apă sfinţită, s-a rugat şi i-au dispărut eczemele alea, pe care le avea de câţiva ani", a spus femeia.

1.850 de galbeni pentru pământ sfânt

Biserica Greacă a fost ctitorită în anul 1863, pe terenul cumpărat de fruntaşii Comunităţii Elene din Brăila, Dimitrie Cavadia, Gheorghe Caravia şi Gheorghe Avasioti, de la grecul Atanasie Dimas. La rândul lui, Dimas dăduse 1.850 de galbeni (!) municipalităţii, în anul 1833, pentru proprietatea respectivă.

image

„În anul 1939, potrivit documentelor Primăriei Brăila, Biserica Greacă avea o suprafaţă de 1.120 mp, fiind construită exclusiv din piatră şi cărămidă. Afară de biserica propriu-zisă, mai exista în administrarea Comunităţii Elene, în aceeaşi zonă, Şcoala Primară de Fete, precum şi casa parohială, care avea 6 camere şi două antreuri", a precizat consilierul arhivist Ştefania Botez.

La acea vreme, sfântul lăcaş era, cu adevărat, mândria Brăilei.

Din păcate, acum, Biserica Greacă arată destul de rău, mai ales la interior, fiind într-o stare accentuată de degradare.

Dar asta nu-i împiedică pe miile de credincioşi să vină, an de an, în sfânta vineri din Săptămâna Luminată, să ia apă sfinţită de la izvorul ce curge de sub sfântul altar, încă de pe vremea lui Vodă Cuza.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite