FOTOGALERIE: Preot misionar în Bosnia şi la două mii de metri altitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfânta Liturghie la minus 18 grade Celsius
Sfânta Liturghie la minus 18 grade Celsius

Leontin Cristian a ţinut slujbă într-o biserică mitraliată din Zeniţa şi a ridicat crucea pe „acoperişul României". Face parte din prima generaţie de preoţi capelani. A însoţit trupele române în Bosnia, a urcat pe Vârful Moldoveanu şi a slujit la minus 18 grade Celsius.

Vezi aici fotogalerie

Născut într-o familie de români evlavioşi de lângă Panciu, preotul capelan Leontin Cristian - duhovnicul Garnizoanei Brăila - merge în fruntea oastei de 14 ani. A visat să se facă militar sau preot, în plină dictatură comunistă.

"Bunicul şi tatăl meu au citit toată viaţa lor Cazania. M-am trezit, practic, în biserică. Într-a V-a, dirigintele ne-a întrebat ce vrem să ne facem. I-am spus că vreau să fiu militar sau preot şi mi-a zis că nu e posibil, că sunt domenii ce se exclud", ne-a mărturisit părintele.

A sfidat comunismul

"Am avut mereu în minte cuvintele mamei, care-mi spunea că preoţii sunt urmaşii Sfinţilor Apostoli. i-am dorit să fiu preot. Până la urmă, am dat examen la Seminarul Teologic din Buzău. Am fost şapte pe loc", povesteşte preotul de la "Sfinţii Martiri Brâncoveni".

În 1983, pe când era student la Teologie, Leontin Cristian a fost luat în armată. Păzea un depozit de muniţii de lângă Zalău. Comandanţii, care erau atei, nu i-au dat permisie nici măcar de Sfintele Sărbători ale Paştelui.

"Am făcut de gardă în noaptea Învierii, împreună cu alţi şapte colegi, şi ei studenţi la Teologie. Eram de pază la depozitul de muniţii şi am început să cântăm Hristos a înviat. Sunt amintiri pe care nu mi le poate lua nimeni, niciodată", ne-a spus părintele Cristian.

Crăciun în teritoriul musulmanilor

Visul de copil avea să i se îndeplinească după căderea comunismului. A făcut parte din prima promoţie de preoţi militari ai României. În 1996, a pus fundaţia capelei militare cu hramul "Sfinţii Mucenici Brăncoveni".

"Şapte ani am slujit într-un cort militar. Am îndurat frigul iarna şi zăpuşeala vara, însă cu bucurie în suflet, pentru că-mi place să ajut oamenii. Nu regret nimic din acea perioadă", ne-a spus preotul.

Ca şi preot al Garnizoanei Brăila, părintele Cristian a fost chemat, în 1997, la Zeniţa, în Bosnia, să ţină slujbe pentru militarii români din trupele SFOR.

"Oraşul se afla în zona musulmană. Am ţinut slujba de Crăciun în biserica din Zeniţa, care purta încă urme de gloanţe şi proiectile. A fost prima slujbă românească ţinută acolo", povesteşte preotul.

Capelanul a însoţit, de asemenea, cercetaşii brăileni pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt din ţară, unde a sfinţit o placă de aducere-aminte şi a ţinut slujbă în Bucegi, la minus 18 grade Celsius. A reînviat, astfel, vechea tradiţie a Armatei Române, aceea de a porni la luptă "cu preoţii în frunte". Nu e de mirare că a fost binecuvântat de Dumnezeu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite