FOTO: Întâlnire de gradul zero între poliţişti şi elevi. Vezi aici ce au făcut oamenii legii la şcoală şi unde urmează să mai meargă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 24-28 septembrie 2012 Poliţia Română desfăşoară la nivel naţional o serie de activităţi susţinute în domeniul prevenirii infracţionalităţii în cadrul evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii". Aflat la cea de-a VII-a ediţie, evenimentul este structurat pe domenii de prevenire, în acord cu priorităţile de acţiune ale Poliţiei Române din acest an.

Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor sunt temele care au fost abordate în prima zi a campaniei, în cadrul activităţilor desfăşurate de poliţiştii de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Biroul Proximitate, Serviciul Rutier, precum şi de către poliţiştii din cadrul poliţiei oraşelor Ianca, Însurăţei şi Făurei.

image

Prima zi din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii a fost dedicată prevenirii delincvenţei juvenile. Poliţiştii au fost prezenţi în mai multe şcoli din municipiu şi judeţ. Elevii au aflat în ce fapte antisociale pot fi implicaţi copiii şi adolescenţii şi au demontat mitul conform căruia minorii nu sunt pedepsiţi în astfel de situaţii. Copiii au înţeles ce înseamnă delincvenţa juvenilă, ce se întâmplă atunci când cineva încalcă legea, fie că este adult sau minor şi ce înseamnă răspunderea penală. Poliţiştii le-au explicat de ce este nevoie de legi în orice societate şi de ce este trebuie ca fiecare cetăţean să le respecte.

image

Teribilismul şi naivitatea specifice vârstei adolescentine pot de foarte multe ori, sub presiunea anturajului, să conducă la săvârşirea unor fapte antisociale. Pentru ca elevii să conştientizeze aceste aspecte au fost implicaţi în discuţii interactive pe această temă. Poliţiştii le-au prezentat câteva situaţii în care adolescenţii ar putea deveni infractori. Copiii, împărţiţi în miniateliere de lucru, le-au analizat, după care concluziile au fost analizate împreună cu poliţiştii. Elevii au aflat că furtul, chiar şi sub forma unei glume proaste, însuşirea bunului găsit, lovirea sau complicitatea la săvârşirea unei infracţiuni sunt pedepsite de lege. Tot cu acest prilej elevii au aflat ce este cazierul judiciar şi la ce foloseşte.

image

Poliţiştii de proximitate din municipiul Brăila şi oraşele Ianca, Însurăţei şi Făurei le-au prezentat elevilor şi câteva filme având ca temă prevenirea delincvenţei juvenile, iar poliţiştii de la Serviciul Rutier le-au explicat modul în care copiii şi adolescenţii pot încălca legile care reglementează circulaţia pe drumurile publice.

image

În cea de-a doua zi din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, poliţiştii le-au vorbit copiilor despre victimizare. Elevii au înţeles la ce se referă termenul de victimă, cine poate deveni victimă şi în ce situaţie. Poliţiştii le-au explicat de ce copiii reprezintă o categorie de populaţie cu risc de vulnerabilitate crescut în ceea ce priveşte victimizarea. Elevilor le-au fost prezentate exemple de situaţii în care un copil poate fi victima unei tâlhării, a agresivităţii şi violenţei, a înşelătoriei, a ademenirii şi hărţuirii pe internet, a celor care exploatează copiii prin muncă etc.

image

Fiecare situaţie în parte a fost discutată detaliat, astfel încât copiii să înţeleagă exact ce trebuie să facă pentru a preveni o serie de evenimente în urma cărora pot deveni victime sigure ale persoanelor rău intenţionate.

image

Ca şi la lecţia care a avut ca temă prevenirea delincvenţei juvenile, poliţiştii de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii i-au organizat pe copii în ateliere de lucru în cadrul cărora au fost analizate studii de caz, elevii fiind cei care au stabilit măsurile de prevenire care trebuie adoptate pentru prevenirea propriei victimizări.

image

Şi în această zi alături de copii au fost poliţiştii de proximitate care pe lângă dezbaterile tematice cu elevii le-au prezentat materiale video referitoare la prevenirea victimizării minorilor, iar poliţiştii de la Serviciul Rutier le-au atras atenţia despre uşurinţa cu care copiii pot fi victime pe drumurile publice.

image

În zilele următoare poliţiştii vor desfăşura activităţi având ca tematică prevenirea furturilor din locuinţe, prevenirea furturilor din autoturisme şi creşterea siguranţei rutiere pe drumurile publice.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite