FENOMEN: Odată cu majorarea plafonului pentru pensie la 222 lei, brăilenii spun „Adio!” CAS-ului plătit din mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a crescut suma minimă de achitat la 222 lei, sute de localnici renunţă la declaraţiile individuale de asigurare socială. Până acum, legea permitea plata unei sume la alegere. Noile acte normative, care impun asigurarea a măcar 35% din salariul minim de 708 lei, respectiv 222 lei, îi descurajează pe contribuabili.

S-a dus şi zicala „bani albi pentru zile negre" la Brăila, după ce statul a impus, pentru asigurarea unei pensii, plata a cel puţin 222 de lei pe lună. Aproape 2.000 de brăileni contribuiau la bugetul asigurărilor sociale, însă, de acum, peste 500 dintre ei nu mai plătesc aceste asigurări, tocmai din cauza majorării plafonului.

În această situaţie erau persoanele care desfăşoară activităţi independente şi realizează un venit brut anual echivalentul a cel puţin patru salarii medii pe economie, care înseamnă 8.088 de lei.
În această categorie intră, deopotrivă, administratori sau manageri, membri ai înterprinderilor individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, persoane angajate în instituţiile internaţionale şi care nu îşi plătesc contribuţiile acolo.

Manageri, administratori, şomeri
Mai există o categorie, aceea a persoanelor care realizează venituri din drepturi de autor, contracte sau convenţii civile.
De aici au fost excluşi prin noua lege asociaţii, asociaţii unici, acţionarii şi comanditarii.
„Efectiv am pierdut 500 de declaraţii de asigurare. De la 1.892 de declaraţii la 31 decembrie 2010 am ajuns la 1.380 de declaraţii la 28 februarie 2011", ne-a declarat Sorin Enache, directorul Casei de Pensii Brăila.
Categoriile care pot încheia contracte de asigurare sunt acele persoane care nu sunt salariaţi, nu se încadrează în restul categoriilor şi vor să-şi plătească contribuţia din mână.

„Am rămas cu o anumită constanţă pe contracte deoarece categoriile care au devenit neeligibile la declaraţii au trecut la contracte. Astfel, la 31 decembrie 2010 aveam 4.238 de contracte, iar la 28 februarie 2011 aveam 4.224 de contracte", ne-a precizat directorul CJP.

„Sunt şomer, n-am de unde!"
„Am renunţat la declaraţia de asigurare fiindcă nu mai aveam cu ce plăti. Sunt şomer şi nu-mi permit să dau două milioane pe lună la CAS. Dacă îmi găsesc de lucru, o să încep să plătesc din nou. Până atunci nu am de unde să scot banii aceştia", ne-a spus Adrian Stanciu, ne-a spus unul dintre clienţii Casei de Pensii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite