Brăila: Şeful Poliţiei brăilene, unul dintre puţinii agenţi FBI din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Şeful Poliţiei brăilene, unul dintre puţinii agenţi FBI din ţară
Brăila: Şeful Poliţiei brăilene, unul dintre puţinii agenţi FBI din ţară

Comisarul Cătălin Chivu, şef al Poliţiei brăilene, a luptat în Kosovo, este printre puţinii ofiţeri români care au absolvit Academia FBI şi singurul poliţist care şi-a „legat” superiorul. Numit şef de ziua lui, în urmă cu patru ani, era cel mai tânăr şef de poliţie din ţară.

Profil
Născut: 3 aprilie 1968, Brăila
Studii: Academia de Poliţie „Al. I. Cuza”, Academia FBI Quantico, Washington DC, Academia Naţională de Informaţii Bucureşti
Funcţia: Inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila
Familie: căsătorit, un copil


Cu un CV impresionant, cu un ton şăgalnic dar ferm, comisarul şef Cătălin Chivu, inspector şef al Poliţiei judeţene, a reuşit, în patru ani, să pună la punct o instituţie care era măcinată de conflicte interne. A avut misiuni de luptă cu traficanţii de carne vie din Kosovo, a apărat demnitari, a fost şef la Arme şi Muniţii, a cunoscut şi bătătura bocancului, şi confortul scaunului ergonomic.

În România, pentru a-i număra pe ofiţerii care au absolvit Academia FBI- din Quantico, Washington DC- ai nevoie doar de degetele de la o mână. El este unul dintre acei agenţi FBI. În prezent, este şi doctorand al Academiei Naţionale de Informaţii.

Înainte de a fi comandant, dorea să plece din poliţie, din cauza presiunilor la care era supus, ca adjunct la Municipiu. Când a câştigat concursul, a devenit cel mai tânăr şef de inspectorat din ţară: „Am fost numit în funcţie în aprilie 2005, pe când abia împlinisem 37 de ani, chiar de ziua mea de naştere. Aveam şi gradul cel mai mic dintre toţi şefii, eram doar maior”, îşi aminteşte Cătălin Chivu.

El este de părere că, deşi sunt pe drumul cel bun, poliţiştilor le mai trebuie zece ani ca să-şi schimbe mentalitatea.

Nicio crimă cu autori necunoscuţi, de când e comandant

Comisarul şef îşi aminteşte cu plăcere despre întâmplările din liceu sau de la Academie, despre dascălii pe care i-a avut:„Am absolvit Liceul „Gh. M. Murgoci”. Acolo l-am avut profesor de română pe Florea. Când vroia să ne facă să citim o carte, ne spunea: „Ştiţi cartea X? Deşi e scrisă de Camil Petrescu, să n-o citiţi, că are scene nepotrivite în ea, iar voi sunteţi copii”. Noi, curioşi cum eram, o citeam!”

Şeful IPJ spune adesea „ce ţi-e scris în frunte-i pus”, şi că vine o vreme când, acum sau într-o altă viaţă, vom da socoteală pentru faptele noastre: „Fiecare om are o misiune, are drumul lui şi fiecare plăteşte pentru greşelile făcute de el sau de familia lui”.

De când se află Chivu în fruntea poliţiei, la Brăila nicio crimă nu a rămas cu autori necunoscuţi (AN). A reuşit să-i pună la punct pe liderii grupărilor interlope din Brăila:„De când sunt şef la IPJ, toţi liderii interlopi au făcut cunoştinţă cu puşcăria sau cu arestul, deşi până atunci unii aveau cazierele curate.”

Pe când era tânăr locotenent, Chivu a făcut o glumă pentru a-i demonstra şefului său că sunt mulţi aceia care nu ştiu ce semnează, făcându-l pe superior să-şi iscălească propriul mandat de arestare: „Am completat un mandat cu numele şefului meu şi i l-am dat la mapă. L-a semnat fără să se uite la nume, iar eu am luat hârtia, am multiplicat-o şi am afişat-o în văzul tuturor poliţiştilor.”

Întrebări şi răspunsuri:

Care a fost cea mai mare realizare, în calitate de şef al Poliţiei brăilene?

Am reformat din temelie instituţia, pornind de la mentalitatea oamenilor din subordine. Am vrut şi am reuşit să schimb percepţia comunităţii despre poliţie, ca instituţie. La venirea mea la conducere, era în criză de autoritate şi de imagine şi eu i-am redat demnitatea. Preţul a fost mare, uitaţi-vă că sunt grizonat la 41 de ani.

Cum vedeţi poliţistul în contextul actual?

A fost o perioadă când poliţiştii erau timoraţi. Le era frică de şefi, le era teamă să-şi facă treaba, nu care cumva să zică ceva şefii. Acum e altfel. Toţi subalternii mei sunt tineri, media de vârstă în conducerea IPJ e de 35-36 de ani. Parcă-mi pare rău că trece vremea. Tânăr locotenent fiind, îmi spuneam: „Va veni vremea să fiu colonel?” Acum, că sunt colonel, privesc cu nostalgie în urmă şi spun: „Ce bine era când eram locotenent!” Ce viaţă mai duceam! Adrenalină la maxim.

Ce-i place:

Îmi place în primul rând sportul. Am practicat baschetul la CSS Brăila. Îmi place, de asemenea, vânătoarea, ca sport. Nu-mi place să împuşc ci, repet, vânătoarea. De asemenea,  îmi place să ascult muzică bună, rap sau pop, şi să şi dansez.

Ce nu-i place:

Nu-mi plac, în primul rând, oamenii lipsiţi de caracter. Nu-mi place nesimţirea, îi detest pe oamenii duplicitari, prefăcuţi. Detest, de asemenea, minciuna. Pe de altă parte, nu-i suport pe cei care sunt prea orgolioşi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite