Expoziție documentară dedicată lui Victor Hugo la Biblioteca Județeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operele lui Victor Hugo pot fi consultate la Biblioteca ”Panait Istrati”
Operele lui Victor Hugo pot fi consultate la Biblioteca ”Panait Istrati”

În perioada 27 februarie - 9 martie, în holul Bibliotecii Județene "Panait Istrati" va fi deschisă o expoziţie de carte menită a celebra creaţia scriitorului romantic francez Victor Hugo, la 210 ani de la nașterea sa.

Victor Hugo s-a născut în Besançon, oraș din nordul Franței, la 26 februarie 1802, fiu al unui general din armata lui Napoleon şi guvernator al Madridului. În tinereţe a fost monarhist, dar a trecut treptat de partea mişcării democratice şi revoluţionare. Adversar al împăratului Napoleon al III-lea, a trăit 18 ani în exil, dar proclamarea celei de-a treia republici franceze l-a determinat să revină în Franţa, fiind ales senator.


Victor Hugo a murit la Paris pe 22 mai 1885, la vârsta de 83 de ani. Două milioane de oameni au participat la funeraliile naţionale organizate de către statul francez, fiind înmormântat în celebrul Panthéon din Cartierul Latin al Parisului.


Revolta împotriva societăţii aristocratice franceze şi indignarea la adresa raţionalizării ştiinţifice a naturii sunt două dintre caracteristicile cele mai pronunţate ale vastei opere a lui Victor Hugo. Poezii, eseuri, romane, piese de teatru, toate au înregistrat reprezentaţia extraordinară a minţii scriitorului având la baza motto-ul său "Cine eliberează cuvântul, eliberează gândul".


Opera scriitorului

A debutat în 1822 cu volumul „Ode şi poezii diverse" iar primul său roman, "Han din Islanda" l-a publicat în 1823, la numai 21 de ani.
Prefaţa dramei „Cromwell" (publicată la doar 25 de ani) a devenit manifestul romantismului, iar în urma polemicilor stârnite de reprezentaţia piesei „Hernani" (1830) a fost adoptat ca teoretician al romantismului.

Printre operele lui Hugo expuse și care pot fi consultate la Biblioteca Județeană sunt: „Hernani" (piesă de teatru, 1830), „Ruy Blas" (piesă de teatru, 1837), „Notre-Dame de Paris" (1831), „Mizerabilii" (roman, 1862), "Anul '93" (roman,1874), "Legenda secolelor" (pamflet,1859).

Punctul de atracție al expoziției îl constituie volumele bibliofile : "Ziua dupe urmă a unui osîndit", carte în limba română cu alfabet de tranziţie, aparută la București în 1839, Colecția Nelson "Opere complete" în limba franceză, aparută la Paris din care sunt expuse volumele: "L'homme qui rit" (Omul care râde, 1869), "Les travailleurs de la mer" (Oamenii mării 1866), "Les contemplations" (Contemplaţiile 1856).

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite