Exportăm până şi prestaţiile sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

155 de brăileni au solicitat să primească alocaţiile şi ajutoarele pentru minori, în străinătate.Alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia pentru creşterea copilului şi indemnizaţia pentru persoanele cu handicap pot fi exportate.

Puţini sunt părinţii care ştiu că atunci când pleacă la muncă în afara graniţelor ţării pot solicita alocaţie de stat pentru copiii lor în cuantumul ţării respective. Iar sumele pe care le pot primi nu sunt deloc de neglijat comparativ cu alocaţia pe care o primeşte un copil în România.

Tot ce trebuie să facă cei plecaţi la muncă în străinătate este să solicite Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) eliberarea formularului E 411, pentru alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia pentru creşterea copilului până la doi sau trei ani, în cazul copilului cu handicap, şi indemnizaţia pentru persoanele cu handicap.

În prag de sărbători, între cei peste 10.000 de brăileni plecaţi afară, sunt şi unii care îşi cer drepturile.

"Până în prezent au fost înregistrate 155 de solicitări pentru eliberarea de formulare E 411. Persoanele care desfăşoară activitate lucrativă pe teritoriul unui stat European au dreptul la prestaţii sociale în acel stat", a explicat Anca Vasiliu, directorul coordonator al AJPS Brăila.

Alocaţie pe din două

Totodată, în momentul reîntoarcerii în România dacă aceste persoane doresc să beneficieze de prestaţii sociale trebuie să facă dovada prin formularul E 411 că nu mai beneficiază de prestaţii pe teritoriul statului unde au lucrat.

Un părinte rămas în România poate primi alocaţie de stat pentru copil în ţară, în timp ce jumătatea sa, care lucrează în străinătate, primeşte diferenţa dintre alocaţia de stat din ţara unde-şi desfăşoară activitatea şi cea de aici.

"Dacă unul dintre părinţi desfăşoară activitate lucrativă în România, iar celălalt într-un stat din cadrul UE, părintele din România încasează alocaţie de stat în cuantumul alocaţiei din România, iar celălalt poate beneficia de diferenţa dintre cuantumul alocaţiei de stat din ţara unde-şi desfăşoară activitatea şi cel din România", a punctat Anca Vasiliu.

Nu se poate ştii numărul persoanelor care au revenit în ţară şi au solicitat acordarea alocaţiei de stat pentru copii deoarece unele persoane se deplasează în străinătate pe o perioadă de maxim trei luni şi se reîntorc. Pentru o perioadă atât de scurtă nu pot prezenta formularul E 411 şi solicita doar alocaţia neîncasată pe perioada absenţei din ţară.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite