Exclusiv: Zeci de copii cu probleme sunt crescuţi şi educaţi de surorile Ordinului Franciscan din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru surori franciscane cresc micuţii brăileni ai căror părinţi sunt decăzuţi din drepturi. Sunt copii ai căror părinţi nu i-au meritat şi care au găsit aici ceea ce nu aveau acasă: dragoste şi liniştea unui cămin.

Centrul rezidenţial „Surâsul Marielei" din Brăila, inaugurat în 2005 cu fonduri provenite de la festivalul de muzică „Zecchino d'Oro" - numit şi San Remo-ul copiilor - este căminul a 24 de copii cu vârste de la cinci ani, ai căror părinţi au fost decăzuţi din drepturi.

image

Alţi 12 copii din familii sărace beneficază de ajutor în cadrul Centrului de Zi, care funcţionează în regim „Afterschool". Membre ale Asociaţiei „Surorile Clarise", maicile şi-au dedicat viaţa ajutorării copiilor reuşind, prin blândeţe, sacrificiu şi exemplu personal, adevărate minuni.

„Cu toate că sprijinul pe plan local este foarte mic, reuşim să le asigurăm copiilor cele necesare. Ei merg la şcolile de stat şi participă la numeroase activităţi, planificate din vreme. Colaborăm cu familii, asociaţii şi voluntari, în special din Italia, dar şi cu Centrul Antidrog Brăila, Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi", a precizat sora Nicoleta Piştiean, consilier, educator în cadrul centrului.

image

„Suntem o familie"

Surorile de la „Surâsul Marielei" au reuşit acolo unde alţii au dat greş, dar nu consideră că fac lucruri ieşite din comun. I-au antrenat pe copii într-o sumedenie de activităţi, transformându-i îm adevăraţi „îngeri" ai Lui Dumnezeu. Iar micuţii, să nu uităm, au avut numai de suferit de pe urma părinţilor naturali.

Anul trecut, copiii au făcut „terapie prin râs" în colaborare cu Asociaţia de clowni „VIP" din Italia, au fost vizitaţi de Asociaţia „Caritas" din Sassari, au fost în excursii şi tabere, au organizat miniturnee de teatru, au sărbătorit Crăciunul şi Sfintele Paşti împreună cu familia mare de la „Surâsul Marielei".

image

„Copiii participă cu drag la toate activităţile şi aşteaptă cu nerăbdare sosirea prietenilor. Toţi cei care ne-au vizitat au păstrat legătura cu copiii. Aici, suntem toţi o familie", a mai spus sora Nicoleta.

Decăderea din drepturile părinteşti se dispune de către instanţa de judecată. „Instanţa dispune decăderea din drepturi dacă sănătatea sau dezvoltarea fizică a copilului este primejduită prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, prin purtare abuzivă sau prin neglijenţă gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte", a precizat judecător Lenuţa Mocanu, purtător de cuvânt al Tribunalului Brăila.

Părinţii decăzuţi pot fi repuşi în drepturi tot printr-o hotărâre judecătorească. Acest lucru se întâmplă, însă, destul de rar. Exemplul surorilor franciscane ar trebui urmat şi de alţii, pentru că, fără Dumnezeu şi fără dragostea faţă de aproapele, oamenii nu pot fi transformaţi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite