Exclusiv: Un rezervist brăilean a fost de două ori ţepuit: o dată la pensie şi încă o dată la salariu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recalcularea pensiilor militarilor plecaţi din Armată înainte de NATO şi tăierile salariilor bugetarilor, lovesc chiar aceiaşi oameni. Mulţi dintre pensionaţii dintre anii 1999 şi 2002, cărora li s-au calculat soldele de rezervişti în funcţie de vechime, s-au încadrat în unităţi de stat şi au ales salarii de bugetari, tăiate şi acelea.

Pentru că pensia nu era una care să asigure traiul decent, cei mai mulţi, fiind tineri şi în putere, au căutat alte slujbe. Pentru că unii s-au angajat la stat, reducerea pensiilor este al doilea duş rece, după cel de acum şase luni când guvernanţii au tăiat 25% din veniturile bugetarilor.

Brăileanul Ghiţă Nedelcu, de 51 de ani, fost maior în Armată, la Cercetare, este doar unul dintre aceste cazuri. Aşadar, din două servicii, ia un salariu modest acum.
1.700 de lei este suma pe care o ia ca professor şi fost cadru militar. 800 de lei este salariul de profesor şi 900, pensia de militar. Primul şoc a venit în vară când salariul de profesor a fost diminuat cu 25%, astfel că în mână a luat numai 800 de lei.


Al doilea şoc a venit luna aceasta, când din pensia de militar, de 1.400 lei, i-au fost tăiaţi nu mai puţin de 500 de lei.


Participant la Revoluţie


Fost ofiţer al Armatei Române, participant la Revoluţia din 1989, a fost trecut în rândul rezerviştilor după ce unitatea la care activa a fost defiinţaţă în 2001 în vederea aderării ţării la Alianţa Nord Atlantică.


"Nu am putut sta acasă. Şi pentru că eram absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi sport din Galaţi am intrat ca profesor coordonator al Cercului de Orientare Turistică din cadrul Palatului Copiilor", spune Ghiţă Nedelcu.


La trecerea în rezervă, conform legislaţiei de atunci, s-a stabilit cuantumul pe care trebuie să-l primească până la sfârşitul zilelor pentru activitatea desfăşurată în uniforma şi sub steagul ţării.


De reţinut că trecerea în rezervă nu este echivalentă cu pensionarea. Aceea apare mai târziu după împlinirea vărstei de pensionare. Militarii trecuţi în rezervă sunt în continuare pasibili a fi primii încorporaţi/ mobilizaţi în caz de stare de urgenţă.


Cei care aveau specialităţi distincte, este vorba aici de subofiţerii sanitari, au găsit locuri în spitale. Iar cei cu studii superioare şi-au găsit, aşişderea, locuri de muncă în diverse specialităţi.


"Îmi place ce fac, m-am ataşat de copiii pe care-i instruiesc de parcă ar fi ai mei. Dacă ar fi să fie respectate drepturile salariale ale cadrelor didactice conform legilor, aş renunţa cu plăcere la pensia militară", a ţinut să-şi exprime punctul de vedere Ghiţă Nedelcu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite