Exclusiv: Ultimele nave de luptă din flota României/Află de aici secretele bastimentelor fluviale prezente de Ziua Marinei la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei monitoare şi cinci vedete blindate de generaţia a IV-a sunt la ora actuală principala forţă de luptă dislocată la frontiera de răsărit a alianţei nord-atlantice. Vedetele fluviale de la noi fac spectacol, în fiecare an, de Ziua Marinei. Au făcut-o şi ieri, spre încântarea miilor de brăileni.

Deşi oficial Brăila nu mai are port cu activitate comercială intensă, aşa cum era în perioada interbelică, Brăila are marină militară, marinari şi mai ales nave. Practic, brăilenii încă mai deţin „obiectul muncii" spre deosebire de portul din Galaţi.

Ba chiar, bastimentele fluviale de la Brăila au făcut spectacol, în fiecare an, în mai multe oraşe dunărene, între care Galaţi şi chiar şi Constanţa.
Mai mult, în portul nostru se află câteva nave-bijuterii: „Mureşul", fosta navă a lui Ceauşescu, şi „Borcea", navă de patrimoniu care, deşi este în administrarea Palatului Copiilor, a devenit mândria întregului oraş.

Puţini ştiu că la Brăila se mai află câteva mostre din flota României de altădată. Şi nu numai. Comandorul Tudorel Gândac, comandantul Divizonului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, ne-a prezentat câteva dintre caracteristicile bastimentelor.

image

Ziua Marinei la Brăila: mii de oameni au urmărit sosirea Zeului Neptun, parada navală şi botezul marinăresc

Bijuterii: „Mircea" şi „Mureşul"

„Monitoarele fluviale au câte două tunuri de 100 mm în turele blindate, două barbete dotate cu tunuri de 30 mm antiaeriene şi patru barbete dotate cu mitraliere antiaeriene qvadruple de 14,5 mm. De asemenea, nava are două instalaţii de lansatoare de propiectile reactive cu câte 40 de ţevi care sunt coborâte pentru încărcare într-o structură blindată. Motoarele de 5.000 de cai putere imprimă o viteză de 30 km pe oră", ne-a explicat ofiţerul.

image

Comandorul Iordan Alexandru, fost comandant al Divizionului 67 NPA, ne-a explicat importanţa aderării structurii marinei militare la NATO: „Importantă, atunci ca şi acum, era instruirea echipajelor. Numai în felul acesta despre marinarii de la Brăila s-a ajuns să se spună că sunt în stare să facă manevre cu navele lor chiar şi într-un pahar cu apă".

Gălăţenii s-au distrat la Brăila de Ziua Marinei

image

Bricul Mircea, bombardat „din greşeală"

De altfel, această calitate face ca prezenţa navelor brăilene care participă an de an la Ziua Marinei, atât la Brăila, cât şi la Constanţa, să fie aşteptată cu nerăbdare de spectatori.

CITEŞTE ŞI:

VIDEO şi GALERIE FOTO/Yahtul lui Carol II-lea: Vândut de români la fier vechi şi transformat de englezi în super-navă

Baza Navală Arapu este locul unde cele trei monitoare şi cinci vedete blindate îşi au locul de staţionare, chiar pe locul unde la 24 august 1944 s-a scufundat Bricul Mircea, bombardat „din greşeală" de sovietici, prima navă şcoală a marinei române.

image

Monitoarele şi vedetele, împreună cu Nava de Comandament Mureş, fosta navă prezidentială, sunt la ora actuală emblematice pentru Marina României dar şi imagini inedite ale Brăilei dunărene.

Ultimele nave militare fluviale din România se dau în spectacol de Ziua Marinei la Brăila

Şi emblematică este la fiecare aniversare şi prezenţa navei Borcea, ultima navă cu abur şi zbaturi construită în lume.

„Am pregătit nava aşa cum se cuvine, căldările sunt sub presiune, şi, ca de obicei, am făcut o figură frumoasă alături de monitoare la serbările de Ziua Marinei", ne-a declarat Ilie Tincu, comandantul de pe bătrâna navă Borcea.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite