Exclusiv: Povestea unui copil-fenomen din Brăila care a crescut singur, după ce mama sa a plecat în străinătate, iar tatăl l-a părăsit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elev într-a XII-a la Liceul de Artă, George Crintă, este câştigătorul Olimpiadei Naţionale de Artă Teatrală. Mama lui George, geniul de la Liceul „Hariclea Darclee", - absolventă a două facultăţi la stat - a plecat în Italia, iar tatăl i-a părăsit.

Este şi deţinătorul Marelui Trofeu la Concursul Naţional „Ştefan Mihăilescu-Brăila" şi face performanţă de unul singur. Cântă la chitară, publică versuri şi filosofie şi câştigă premii după premii.
A luat viaţa în piept de la 15-16 ani, iar acum, la 18 ani, locuieşte singur, fiind, aşa cum spune profesoara de coregrafie şi arta actorului, Nicoleta Brânzia, varianta de astăzi a histrionului medieval.

Reportaj în exclusivitate: Povestea unui pilot brăilean de 21 de ani aflat printre primele victime ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Exclusiv: Povestea antrenorului de tenis care a lăsat Caraibele pentru România

„George Crintă are veleităţi de artist, este şi poet, şi actor, şi cântăreţ - histrionul medieval, cel care întruchipa toate artele. Histrionul este varianta de astăzi a actorului total. Citeşte mult, gândeşte ca un tânăr de 25 de ani, nu de 18, iar profesorii sunt încântaţi de capacităţile lui. Pentru el, regizorul Radu Afrim a fost precum a fost actorul Radu Beligan pentru mine", ne-a spus prof. Nicoleta Brânzia, ea însăşi actor.
E greu de crezut că un astfel de adolescent locuişte singur.


„Tata este separat de mama, iar mama, absolventă a două facultăţi (la stat) - este economist şi inginer - a preferat să meargă la muncă în străinătate. Este în Milano, Italia, unde preferă să facă un altfel de job. A fost inspector credite la CEC, n-a plecat neapărat din cauza banilor. A plecat pentru că aşa a considerat că este mai interesantă viaţa", ne-a mărturisit elevul-actor.

Un fenomen

George este un adevărat fenomen pentru dascălii lui, dar şi pentru artiştii brăileni (şi nu numai). A părăsit cel mai bun liceu brăilean, Colegiul „Nicolae Bălcescu", într-a IX-a, şi a venit la „Darclee", pentru că era pasionat de teatru.
A studiat chitara patru ani, dar a scris şi poezii. A participat la Concursul de Muzică „Mamaia Copiilor", la concursuri sportive, la tabere naţionale şi internaţionale de craţie literară.
Aproape că nu e domeniu în care George Crintă să nu exceleze. Fără să se străduiască prea mult, a obţinut, anul trecut, media generală 9,10. A jucat în piese de teatru şi a obţinut premii nu doar la concursurile de artă teatrală, ci şi la olimpiadele de matematică, limba română, ştiinţele naturii, chimie, fizică şi biologie.

A obţinut Premiul I la Concursul de recitare din cadrul Taberei de creaţie literară Bisoca, Buzău (2009) şi Premiul I la Concursul de eseuri „Noaptea de Sânziene" (Bucureşti, 2010).
„George Crintă are veleităţi de artist, este şi poet, şi actor, şi cântăreţ" - prof. Nicoleta Brânzia, coregraf şi actor.

Alte Premii I au fost cele obţinute, tot în 2010, la Concursul judeţean de Arta Actorului, Concursul de creaţie literară „Personalitatea lui Mihai Eminescu în cultura română" şi, bineînţeles, Olimpiada Naţională de Arta Actorului.
Ultimul premiu obţinut a fost cel de la începutul lunii februarie 2011, când a luut Trofeul Concursului Naţional de Artă Teatrală „Ştefan Mihăilescu-Brăila". George a publicat şi două cărţi la o editură digitală.

Vrea să plece

Ca şi olimpic, George va putea intra la facultate fără examen şi fără taxe. Cu toate acestea, vrea să plece afară, să colinde lumea, într-o trupă de amatori. E un nonconformist, dar unul care, singur fiind, gândeşte ca un matur.
George, o spun profesorii, găteşte singur. Uneori, mai vine bunica maternă şi-l ajută. Păstrează legătura cu părinţii, dar are nenumăraţi prieteni actori. Iar legătura cu intelectualii, cu artiştii, l-a marcat pentru tot restul vieţii.
A fost inclusiv în turnee în străinătate cu actorii brăileni. „Pasiunea pentru teatru a fost o renaştere a sufletului meu. Dintr-un om în linii drepte, am devenit unul în linii curbe", îi place să spună, zâmbind, actorul de la „Darclee".


Poet, actor, filosof şi cântăreţ, George Crintă gândeşte altfel decât generaţia lui. Cântăreşte bine lucrurile şi ştie foarte bine diferenţele dintre comunism şi capitalism, spre exemplu. Este, el însuşi, reprezentantul unei adevărate revoluţii în arta românească.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite