EXCLUSIV: Cele mai mari despăgubiri stabilite de justiţia brăileană pentru o crimă/ Vezi aici filmul tragediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Potîrniche, zis “Doctorul”, a trecut prin furcile caudine ale instanţei
Aurel Potîrniche, zis “Doctorul”, a trecut prin furcile caudine ale instanţei

Final în drama de la sfârşitul lunii iulie, din blocul G13 Hipodrom - "blocul NATO". Aurel Potîrniche, zis "Doctorul", de 43 de ani, recidivistul care şi-a omorât un vecin pentru că-i lovise iubita peste fese, a primit 15 ani de închisoare.

Condamnarea sa deţine recordul şi la despăgubiri: 150.000 daune morale şi 30.000 de lei despăgubiri civile. Criminalului i s-au prelevat probe ADN pentru baza de date a IGP - o noutate în analele justiţiei române.

"Aurel Potîrniche, care este recidivist - fiind condamnat pentru furt calificat şi port ilegal de armă albă -, a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru omor calificat, la care se adaugă 5 ani pedeapsă complementară, constând din interzicerea unor drepturi civile. Instanţa îl obligă la plata contravalorii îngrijirilor medicale acordate victimei, înainte de a muri. De asemenea, inculpatul va plăti 150.000 de lei daune morale şi 30.000 de lei despăgubiri civile moştenitorilor victimei. Este vorba de trei copii majori", ne-a precizat judecătorul Vasilica Roş, purtător de cuvânt al instanţei superioare.

image

Ca o noutate, aceeaşi instanţă a dispus prelevarea de probe biologice, inclusiv probe ADN de la criminal, pentru a fi păstrate în baza de date a Poliţiei.
"Se încearcă alinierea la standardele occidentale, însă am înţeles că sunt probleme cu baza materială", a spus magistratul.

"Conflict spontan"

Aurel Potîrniche, poreclit "Doctorul", locuia împreună cu concubina la blocul G13, la garsoniere. Niţă Scăpău, de 67 de ani, vecinul de palier, era cunoscut ca un om paşnic, care-şi ajuta vecinii.

"Bătrânul locuia singur şi era respectat de vecini. Potîrniche, însă, era cunoscut ca un personaj violent; îi cam ştia lumea de frică. Între cei doi a izbucnit un conflict spontan, care s-a sfârşit tragic", a precizat comisarul Marcel Drăgan, şef Serviciu Investigaţii Criminale (SIC), din cadrul IPJ Brăila.
Incidentul s-a consumat în după-amiaza zilei de 26 iulie 2010.

"Fiind cald, concubina recidivistului lăsase uşa garsonierei deschisă. Pe hol, s-a întersectat cu vecinul de 67 de ani, care, în glumă, a lovit-o peste fese. Femeia i-a reproşat atitudinea, şi de aici conflictul care a urmat", a precizat judecătorul care s-a ocupat de caz.

Mai întâi, l-a lovit pe Scăpău cu pumnul în zona cefei, doborându-l pe pardoseală, după care a continuat să-l lovească, inclusiv cu picioarele şi cu un taburet găsit pe hol.

În final, agresorul l-a târât pe rănit în garsoniera lui şi l-a aşezat pe pat, însă i-a mai aplicat câteva lovituri cu o cană.

În jurul orei 22.00, bătrânul a fost găsit în stare gravă, căzut din pat, de către o vecină, care a sunat la Ambulanţă. Pensionarul avea multiple fracturi costale şi, cu toate eforturile medicilor, a doua zi a decedat. A fost primul caz instrumentat de procurorul criminalist Năvădaru, de la Parchetul de pe lângă Tribunal.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite