Exclusiv: Băieţelul maltratat şi ucis de părinţi a fost lăsat în grija mamei chiar de către Protecţia Copilului Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copilul de trei ani de la Romanu a fost maltratat timp de patru luni, după care a fost lăsat să moară. Curios, mama ucigaşă a fost în atenţia Protecţiei Copilului până când micuţul a început să fie maltratat. Femeia a mai născut patru copii, dintre care unul a murit.

Ancheta desfăşurată în cazul copilului mort asfixiat, din vina mamei şi a iubitului, a scos la iveală detalii cutremurătoare. Băieţelul era bătut zilnic, înfometat, aruncat gol în zăpadă, silit să doarmă în şezut şi ars cu un cui încins. Mirela Smadu şi Viorel Dragomir au fost arestaţi pentru loviri cauzatoare de moarte (LCM).

Înafară de copilul ucis, femeia a mai avut patru bebeluşi. Un băieţel, născut în 2003, a fost luat la vârsta de un an de un asistent maternal, la sesizarea tatălui natural. Un alt băieţel, născut în 1999, cu handicap grav, a ajuns într-un complex pentru minori cu dizabilităţi. În 2004, femeia a adus pe lume o fetiţă.

Eugen Chelemen

Citiţi şi comentariul lui Eugen Chelemen:

Copilul

„Băieţelul cu dizabilităţi şi fetiţa au fost luaţi, în acelaşi timp, în anul 2006, în grija statului. Tot în 2006, femeia a mai născut un băieţel, care după patru zile a murit. Atunci, s-a autosesizat Protecţia Copilului şi i-a luat pe cei doi", susţine Simona Cimpoae, director adjunct al Protecţiei Copilului.

Copilul era „monitorizat"

„De atunci, din 2006, familia este permanent monitorizată, respectiv mama care locuia în oraş, cu părinţii. Ultima vizită a fost pe 27 septembrie, când copilul se afla încă în Brăila, la bunicii materni şi atunci nu s-au constatat urme de violenţă", ne-a mai declarat Simona Cimpoae, director adjunct al Protecţiei Copilului Brăila.

Protecţia Copilului mai susţine că a aflat de concubinajul Mirelei cu Viorel, în octombrie 2010, dar asistenţii n-au mai apucat să facă vreo vizită copilului.
Reporterii Adevărului de Seară au încercat, ieri, în mai multe rânduri, să ia legătura cu autorităţile din Romanu, însă nici primarul, nici asistentul social nu au fost de găsit.

Atât reprezentanţii Parchetului, cât şi ai Tribunalului Brăila spun că nu au mai întâlnit un astfel de caz, în care o mamă să-şi maltrateze, cu atâta brutalitate, propriul copil.

„Mirela Smadu, de 31 de ani, şi Viorel Dragomir, de 27 de ani, l-au supus pe minorul Petruş Stelică Smadu unor rele tratamente, culminând cu producerea, prin lovire cu corpuri dure, în perioada 4-6 ianuarie 2011, a unui traumatism cranio-cerebral acut cu edem cerebral, hemoragie meningee occipitală şi hamatom, urmate de asfixie mecanică cu conţinut gastric, asfixie soldată cu decesul copilului", a precizat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal, Fănel Mihalcea.

Culmea, deşi au conştientizat că băieţelul se afla, în noaptea de 5/6 ianuarie, în pragul morţii - respira greu, horcăia având ochii daţi peste cap, nu reacţiona în niciun fel, şi se afla în „stare convulsivă" - cei doi nu au anunţat ambulanţa, nici bunicii copilului sau vecinii, ci au asistat, practic, la moartea micuţului.

„Cei doi au încercat să ascundă cauza decesului şi chiar au plănuit să ducă imediat cadavrul în municipiul Brăila, unde să-l înhumeze, fără a mai fi autopsiat, iar ei, în consecinţă, depistaţi", a mai spus şeful Parchetului.

„Îl obligau inclusiv noaptea să stea, ore în şir, pe oliţă. Îi aşezau în faţă un scăunel şi aşa «dormea», aplecat în faţă şi sprijinindu-şi capul pe o perniţă aşezată pe scăunel. Copilul a murit în noaptea de Bobotează, 6/7 ianuarie. La ora 4.00, era căzut de pe oliţă şi horcăia. L-au luat şi l-au aşezat în pat, şi până dimineaţă era mort. Îl băteau zilnic. Mama copilului a recunoscut, în final, în instanţă, ceea ce i-au făcut copilului, însă bărbatul a refuzat să dea declaraţii", ne-a declarat judecător Vasilica Roş, purtător de cuvânt al Tribunalului Brăila.

Mama care şi-a maltratat copilul le-a spus magistraţilor că, având băiatul dintr-o altă relaţie, se temea să nu fie părăsită de concubinul ei. De aceea îl ţinea mai mult gol şi nemâncat, ca „să nu facă pe el" şi să-l supere, astfel, pe amantul mai tânăr.

Cruzime nemaiîntâlnită

Anchetatorii povestesc că, într-una din zile, cei doi l-au ars pe copil pe gât, pe fese şi chiar pe testicule cu un cui încins, cu care asigurau, de obicei, uşa sobei. La prima ninsoare din iarna 2010, Dragomir l-a lovit şi l-a aruncat, gol, pe copilaş, din casă, direct în zăpadă, victima căzând de la doi metri. L-a adunat din zăpadă tatăl agresorului.

Potrivit anchetatorilor, micuţul era ţinut mai mult gol, nu care cumva „să murdărească hainele".

Era înfometat în mod sistematic şi nu avea voie să părăsească curtea. Iubitul îşi făcuse obicei din a-i da „castane" şi lovituri cu „dosul palmei" băieţelului dar, cu toate acestea, mamei nu i-a păsat, dimpotrivă.

Dragomir şi-a scos, deunăzi, în evidenţă, o parte la fel de întunecată. În 2009, el a fost anchetat pentru că, după o dispută cu tatăl său, a hăcuit o biată viţică, tâind bucăţi de piele şi carne din ea, animalul fiind încă viu.

„A schingiuit o viţică, pe care a jupuit-o de fragmente de piele, în timp ce aceasta trăia, şi a tăiat câteva bucăţi de carne din animal, pe care le-a pus apoi pe sobă. În urma acestor fapte, i s-a aplicat o amendă administrativă", a mai spus prim-procurorul Mihalcea.

Surse din cadrul instanţei ne-a precizat că femeia din Romanu a născut cinci copii, dar că îl „creştea" doar pe Stelică. Restul copiilor sunt fie decedaţi, fie daţi în plasament. Culmea, Mirela Smadu n-a fost în stare să-i poarte de grijă băieţelului de 3 ani şi jumătate, ba dimpotrivă, l-a schingiuit pentru că, bietul de el, îndrăznea să-şi facă necesităţile fiziologice.

Culmea ironiei, adusă în faţa instanţei, femeia de la Romanu a făcut pe ea, la propriu, de frică. Atât ea, cât şi concubinul au fost aruncaţi după gratii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite