Exclusiv: Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Brăila, reclamată că funcţionează ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Păun îi transmite preşedintelui ATOP, Ionel Avram, că n-are obiectul muncii.
Dan Păun îi transmite preşedintelui ATOP, Ionel Avram, că n-are obiectul muncii.

Asociaţia Green şi Asociaţia Pro Democraţia Club Brăila susţin că societatea civilă nu este reprezentată în ATOPCulmea, singurii „reprezentanţi ai comunităţii" - Iorga Stoian, Ştefan Moise şi Eugeniu Baltă - sunt funcţionari publici, deci nu pot reprezenta cetăţenii, spun preşedinţii celor două ONG-uri.

Dan Păun, preşedintele Asociaţiei Green, a fost cel care a sesizat prima dată că Autoritatea Teritorială de Ordine Publică din Brăila ar funcţiona ilegal. El a înaintat o adresă prefectului Dumitru Popa în care se arată că ATOP încalcă legea prin numirea ca reprezentant al societăţii civile a unui funcţionar public, Iorga Stoian, secretarul Primăriei Brăila la data înfiinţării acestui organism.


„Dat fiind conflictul evident de interese, aceasta este probabil şi cauza pentru care ATOP a funcţionat doar cu numele, efectul existenţei acestuia fiind insesizabil, singurul efect fiind doar asupra bugetului", se arată în adresă.


Referitor la aceasta, prefectul Dumitru Popa ne-a declarat că iniţiatorul adresei „îşi va primi răspunsul în termenul legal de 30 de zile".


Dan Păun ne-a mai declarat că acesta nu este primul demers: „Am tras un semnal de alarmă şi anul trecut. Acum, dacă nu vom fi luaţi în seamă, vom cere în instanţă desfiinţarea ATOP şi reînfiinţarea, conform legii".


Societatea civilă, fără reprezentare


Adresa din 2009 a fost făcută împreună cu Asociaţia Pro Democraţia Club Brăila şi l-a avut ca destinatar pe preşedintele ATOP Brăila, consilierul judeţean Ionel Avram.


Cele două asociaţii au solicitat accederea în ATOP a câte unui reprezentant din partea lor, conform legii. Ele consideră că cei trei membri ATOP care trebuie să reprezinte societatea civilă se află în imposibilitatea de a face acest lucru deoarece sunt funcţionari publici. „De când şi până când un funcţionar public al Primăriei Brăila reprezintă societatea civilă? Ei nu pot da recomandări autorităţilor deoarece ar înseamna să-şi facă singuri recomandări", a precizat Dan Păun.


Desemnaţi de CJ


"Dacă în componenţa acestei comisii, "membri din comunitate" sunt tot persoane din aparatul administrativ, unii aleşi, alţii numiţi pe funcţii, înseamna că ATOP este o structura a administraţiei publice locale", ne-a declarat Mariana Bâtcă, preşedintele APD Club Brăila.


"Organismul funcţionează potrivit legii. Cei trei reprezentanţi ai societăţii civile sunt desemnaţi de preşedintele Consiliului Judeţean. Propunerea lui a fost validată în plenul CJ pentru patru ani", a declarat Ionel Avram, preşedintele ATOP.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite