Eveniment: Biserica-monument din Filipeşti, resfinţită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Duminica a V- a după Paşti,zisă şi a Samarinencei,în satul Filipeşti,com Surdila Găiseanca,a avut loc slujba de resfinţire a bisericii parohiale din localitate, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian,Arhiepiscopul Dunării de Jos.

La slujba, urmărită de un număr mare de credincioşi din parohie şi din localităţile din jur, au participat şi preot Viorel Enache protoiereu al Protopopiatului Făurei,din care face parte parohia Filipeşti,precum şi mai mulţi preoţi din parohiile învecinate:Jirlău,Vişani,Cireşu,Surdila Greci,Horia,Surdila Găiseanca,Ianca,Mircea Vodă,Deduleşti şi Pogoanele, jud. Buzău.
Biserica, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae", a fost ctitorită de boierii Filipescu de la a căror moşie îşi trage numele satul, iar în urma constatării stării de degradare accentuată,ca urmare a trecerii timpului,prin grija Primăriei Surdila Găiseanca,în special a primarului Petre Cazacu,s-a procedat la o amplă lucrare de consolidare a structurii de rezistenţă a bisericii,înlocuirea mobilierului şi mai ales repictarea interiorului, în tehnica „a fresco", de către pictorul Gheorghe Gurău,în cel mai pur stil bizantin,fapt confirmat de prof. univ. dr. Ştefan Olteanu de la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir",specialist în arhitectură religioasă şi fiu al satului.
„Am asigurat transportul(dus-întors) credincioşilor care au dorit să participe la slujba de resfinţire a bisericii parohiale din Filipeşti,din satele învecinate cu microbuzele Primăriei, dar foarte mulţi au venit pe cont propriu,fapt ce atestă că, în ciuda modernităţilor de tot felul care ne tulbură liniştea,sentimentul religios a rămas la fel de puternic"-ne-a declarat viceprimarul comunei,Florin Sterian.
Au participat şi elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII Surdila Găiseanca,coordonaţi de prof.Onela Mihalcea directorul instituţiei şi prof.Liliana Ţacu.Elevii,din clasele a VII a şi a VIII a ,au accentuat nota de tradiţional ,de autenticitate a slujbei de resfinţire,prin frumoasele costume populare pe care le-au purtat.
Au fost sfinţite şi cele două pietre tombale din curtea bisericii aparţinând lui Costache şi Grigore Filipescu,membri marcanţi ai Partidului Conservator şi revoluţionari paşoptişti, reproduse în mărime naturală,după originalele aflate unul în cimitirul satului, iar celălalt la Muzeul de Istorie a Brăilei.
Din partea autorităţilor centrale,a participat deputatul Mihai Tudose,iar ordinea publică a fost asigurată de reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei,care,în ciuda condiţiilor meteo neprielnice şi a numărului mare de credincioşi,nu au constatatevenimente deosebite.
„Mulţumesc pe această cale tuturor firmelor şi celor care au lucrat la renovarea bisericii,menţionându-i în acest sens pe domnii Fănel Băluţă de la firma Fortino, Ionel Păun,reprezentantul firmei care a executat pavajele din curtea bisericii,Niculesu C.,realizatorul mobilierului bisericii, Gheorghe Gurău,pictorul religios,firma Visagri dar şi personalul Primăriei precum şi cetăţenii comunei care, prin efort propriu, după puterea fiecăruia,şi-au adus aportul la finalizarea renovării bisericiii.Datorită acestor oameni cu suflet mare şi altora ca ei, putem să spunem astăzi că avem una dintre cele mai frumoase biserici din judeţ.Mărturie stau în acest sens fotografiile făcute cu acest prilej, pe care le vom posta pe site-ul Primăriei."-ne-a declarat primarul comunei,Petre Cazacu,fiu al satului.
În încheiere,credincioşii au participat la tradiţionala agapă creştină, pentru care au fost pregătite peste 500 de porţii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite