E ziua personalului din Administraţia Penitenciarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Penitenciarul Brăila
Penitenciarul Brăila

În ziua de 29 iunie, sub patronajul spiritual al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar, se sărbătoreşte Ziua Personalului din Sistemul Administraţiei Penitenciare.

Cu acest prilej, Penitenciarul Brăila, a organizat o serie de manifestări cultural- artistice, moral-religioase şi recreative, atât pentru personalul instituţiei, cât şi pentru persoanele private de libertate, având ca obiective dezvoltarea unui model de promovare la nivel comunitar a tradiţiilor organizaţionale ale instituţiei, construirea unei imagini publice obiective a mediului custodial, transperenţa activităţii instituţiei, precum şi îmbunătăţirea percepţiei opiniei publice cu privire la rolul şi locul lucrătorului de penitenciar în societate.
În acest sens, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila, Penitenciarul Brăila a organizat pe platoul din faţa Primăriei o prezentare a activităţii lucrătorului de penitenciar, a mijloacelor auto din dotare, iar funcţionarii publici cu statut special vor înmâna pliante, pentru a cunoaşte rolul sistemului penitenciar, ca serviciu public în slujba comunităţii.
Transparenţa şi deschiderea către comunitate se va realiza şi prin organizarea Zilei Porţilor deschise, în data de 29 iunie, între orele 08.00-12.00. Astfel, persoane din societatea civilă, reprezentanţi ai instituţiilor locale, elevi de liceu şi profesori vor avea prilejul să viziteze Penitenciarul Brăila şi să cunoască activitatea lucrătorului de penitenciar, cum arată o cameră de deţinere, cum îşi desfăşoară activitatea persoanele private de libertate la un program educaţional, la bibliotecă, la capela unităţii sau sala de sport. Totodată, la clubul unităţii a fost organizată o expoziţie cu icoane pictate de persoanele custodiate, precum şi o expoziţie de fotografii care reliefează aspecte din activităţile realizate cu persoanele private de libertate. Vor fi expuse, deasemenea, şi instrumentele din dotare privind acţiunile de intervenţie şi apărare.
La capela unităţii, preotul capelan împreună cu preoţi invitaţi de la parohiile locale, va oficia Sfânta liturghie, cu prilejul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Corul capelei, format din 8 persoane private de libertate, va susţine un concert de cântece religioase. Prin grija Protoieriei Brăila şi a parohiilor locale s-a organizat o colectă de daruri în alimente pentru persoanele private de libertate necăutate, fără suport din partea familiei. Tot cu prilejul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel s-a organizat un pelerinaj cu 9 persoane private de libertate la Biserica „Sf. Petru" din Brăila.
Penitenciarul Brăila a pregătit şi o formaţie muzicală care va susţine un spectacol la clubul unităţii, alături de invitaţi din comunitate. La spectacol vor participa circa 100 de persoane private de libertate, parte din ei sărbătoresc şi ziua numelui.
Activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială cu persoanele custodiate au fost intensificate în săptămâna premergătoare sărbătoririi Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, astfel au fost realizate articole pentru o ediţie specială a revistei penitenciarului, care va fi editată cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati" Brăila, a fost realizat un concurs cu tematică religioasă din viaţa şi activitatea creştină a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Deasemenea, reprezentant al Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog a fost prezent în unitate, şi a susţinut cu persoanele private de libertate programul „Antialcool" pentru reducerea adicţiilor şi prevenirea recidivei.
Misiunea lucrătorului de penitenciar, deci, nu este doar de a asigura custodierea persoanelor care execută o pedeapsă privativă de libertate , ci mult mai amplă şi complexă privind asigurarea educaţiei acestora în vederea reintegrării şi responsabilizării sociale, contribuind prin aceasta la creşterea siguranţei în comunitate.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite