EXCLUSIV: Un colecţionar din Brăila deţine cartea cu autograf pe care Ceauşescu n-a mai apucat s-o distribuie publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colecţionarul Ion Ivan a intrat în posesia unui volum dintr-o carte a dictatorului, din 1989, care n-a mai apărut pe piaţă. Afară de peste 200 de clasoare cu timbre, pasionatul colecţionar deţine cartea „Procesul revoluţiei şi construcţiei socialiste în România", cu semnătura dictatorului, râvnită de toţi împătimiţii de rarităţi.

Ion Ivan se numără printre colecţionarii cei mai vechi ai Brăilei. Deţine milioane de timbre - unele adevărate valori -, vederi, documente, monezi şi tablouri pictate.

De asemenea, deţine portretul lui Cristi Minculescu, semnat de însuţi solistul trupei "Iris". Nimic nu se compară, însă, cu volumul ce poartă semnătura autografă a fostului dictator Nicolae Ceauşescu.

„Sunt, printre altele, şi colecţionar de cărţi de vizită şi autografe. Aşa am intrat în posesia cărţii pe care o râvneam de mult, cea care poartă semnătura lui Nicolae Ceauşescu. N-aş vinde-o nimănui, pentru nimic în lume", ne-a spus Ivan.

Autograf la ultima vizită

Povestea cărţii şi a autografului este una ruptă din filme.

image

Cartea „Procesul revoluţiei şi construcţiei socialiste în România", apărută în august 1989, la Bucureşti, a intrat în posesia unui maistru de la Combinatul de Celuloză şi Hârtie (CCH) înainte de ultima vizită a dictatorului la Brăila. Respectivul maistru fusese în delegaţie, la tipografie, şi a pus mâna pe carte înainte de lansare.

În toamna lui 1989, de Ziua Recoltei, când Ceauşescu a vizitat Brăila, maistrul i-a dat-o unui securist, iar acesta dictatorului, ca să-i dea autograf, în momentul vizitei la Combinat. Ceauşescu însuşi a semnat-o şi aşa a ajuns în mâna unui brăilean.

„Prin 1992, i-am făcut o favoare maistrului, iar acesta mi-a dat la schimb cartea. Are o dublă valoare: nu a apărut în librării, pentru că a venit Revoluţia şi - foarte important - poartă autograful lui Ceauşescu. Nu am arătat-o nimănui până acum şi nu am expus-o", a spus colecţionarul.

image

Are şi chipul etalonului „Iris"

Constantin Gherghescu, secretarul Asociaţiei Filatelice „Dunărea" Brăila, colecţionar de şase decenii, spune că autograful dictatorului este nepreţuit.
„Îl cunosc pe Ion Ivan din anul 1972. Din câte ştiu eu, nu mai este nimeni în Brăila care să aibă o astfel de carte. A mai fost cineva care avea autograful scriitorului Panait Istrati, dar a murit de mult şi nu se mai ştie ce s-a întâmplat cu cartea lui", ne-a spus Gherghescu.

Ivan deţine, de asemenea, portretul pictat al solistului trupei „Iris", Cristi Minculescu, realizat în anul 1991. Patru ani mai târziu, când solistul a sosit la Brăila şi a susţinut un concert la Clubul "Prograsul", a semnat el însuşi portretul păstrat de colecţionar.

„Prin acest portret, Cristi va trăi veşnic, el se află pe un postament de pe care nu-l va da jos nimeni, niciodată. Are o voce inconfundabilă, unică", ne-a spus pasionatul colecţionar.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite