Exclusiv:Cum nu mai este Brăila patria peştelui. Vezi aici cine şi de ce ridică preţurile la produsul care era considerat mâncarea săracului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu greu se vinde peştele acum
Cu greu se vinde peştele acum

Preţul peştelui vândut la noi se umflă artificial în localităţile din Tulcea, de către marii crescători. Paradoxal, în această perioadă, în loc să scadă, preţul peştelui de Dunăre creşte, deşi, în Brăila, se presupune că peştele este la discreţie. În realitate, sunt câteva firme care deţin monopolul absolut.

De câţiva ani, legenda cum că la Brăila peştele de Dunăre poate fi cumpărat la preţuri de nimic a murit.

Comercianţii din pieţele locale povestesc cum au ajuns să ia peştele pescuit la noi de la Murighiol, din Tulcea, tocmai fiindcă bălţile cu adevărat pline de peşte au fost cumpărate de potentaţi de la centru sau din judeţele vecine.

Brăila: Izolările termice legale sunt doborâte de muncitorii de pe piaţa neagră. Vezi aici cum se îmbogăţesc unii şi cum sărăcesc firmele care lucrează "curat"!

În postul Crăciunului, când în fiecare weekend este dezlegare la peşte, produsul se scumpeşte văzând cu ochii.
Peşte la licitaţie

„A plecat deja maşina la Murighiol, dar nu ştim ce va aduce. Săptămâna trecută a stat acolo 40 de ore până a intrat în depozit, iar cantitatea de peşte scoasă la vânzare de pescarie a fost vândută practic la licitaţie. Dacă observaţi, s-a scumpit la furnizor exact peştele altădată ieftin, carasul, sabiţa, roşioara, specii care se mai prind acum la început de iarnă", ne-a decalar Sandu Copae, administrator magazin de peşte.

Creşterea la furnizor a acestor specii are o dublă explicaţie. Cererile cele mai mari la peşte sunt în postul Crăciunului şi de Florii, în postul Paştelui.

Ioana Ene (stânga) spune că este greu să faci datinile în condiţiile actuale

„Am luat peşte, că sâmbătă s-a împărţit, şi am ţinut datina. Dar a fost scump la preţ încă de vineri. La caras, cel puţin, a ajuns să coste şapte lei kilogramul, la acela mic. Cum să-ţi mai faci datoria faţă de cei plecaţi în altă lume?! La o pensie de 320 de lei din ce să mai cumperi să dai pomană", ne-a declarat Ioana Ene, 76 de ani, din Brăila.

Vânzătorii, dezamăgiţi

„În primul caz, pe frig pică doar peşte mic la pescuitul din Dunăre. Acesta se scumpeşte. La peştii de crescătorie nu s-a înregistrat creştere a preţului. La fel e şi în postul Paştelui, când pescuitul este prohibit chiar în perioada Floriilor. Iar cele câteva firme care au autorizaţie de pescuit pe Dunăre cresc artificial preţul. De ce? Este mult mai rentabil să foloseşti motorină puţină, oameni la fel şi să vinzi acelaşi produs la preţ dublu", ne-a mai explicat Sandu Copae.

Aberant: peştele proaspăt de Dunăre costă de la şapte lei la 16 lei kilogramul, de două ori mai mult decât banalul macrou congelat.

image

Prefer să iau macrou, care a rămas încă destul de accesibil şi pentru buzunarele noastre, ale pensionarilor", ne-a confirmat Vasilica Păun, care venise în piaţă pentru a cumpăra din timp un peşte.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite