EXCLUSIV: Sănătatea, văzută de un american: „Românii îşi neglijează sănătatea!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gene Duckro, preşedintele Fundaţiei "Diaconia"
Gene Duckro, preşedintele Fundaţiei "Diaconia"

Om de afaceri şi voluntar implicat în sistemul medical din Dallas, Texas, Gene Duckro ne-a vizitat de peste 50 de ori. Membru al organizaţiei „ServingHIM", texanul Gene Duckro este unul dintre americanii care au ajutat la inaugurarea unui centru medical modern la Brăila. Investiţia făcută de americani a fost de peste două milioane de dolari. În doi ani, clinica a avut peste 10.000 de pacienţi.

Sărăcit şi adus în „moarte clinică", sistemul medical românesc diferă de cel american prin modul de abordare a bolii. Dacă la noi asiguratul merge la doctor când este deja bolnav şi are nevoie de medicamente costisitoare, în SUA totul de bazează pe prevenire. De aceea, este şi mai eficient. O spune însuşi americanul Gene Dackro, preşedinte al Fundaţiei Diaconia Medical Center.

Gene Duckro şi Dora Ciucă, managerul clinicii

Bazaţi pe prevenire

„Mă aflu pentru al şaselea an consecutiv în România, cred că v-am vizitat ţara de peste 50 de ori, numai anul acesta am venit la Brăila de şapte ori. Sunt om de afaceri implicat în acţiuni umanitare, organizaţia noastră din Dallas desfăşurându-şi activitatea în România, Moldova şi Guatemala", ne-a spus Dackro.

Omul de afaceri american a experimentat singur avantajele sistemului medical american, după ce a suferit o dificilă intervenţie chirurgicală pe cord. Are şase bypassuri, iar costul operaţiei ar fi depăşit 200.000 de dolari, dacă nu avea asigurare medicală. L-a costat numai 1.500 de dolari.

„Americanii merg cel puţin o dată pe an la medic, pentru control preventiv, care este gratuit. Ceea ce am văzut în România, m-a pus pe gânduri, românii îşi neglijează sănătatea", a mai spus omul de afaceri american.

Fizioterapie la Diaconia

Un nou concept

Gene Dackro se afla, deunăzi, în Bucureşti. A luat legătura cu doi tineri, de 23 respectiv 28 de ani, pe care i-a întrebat, amabil, de câte ori se spală pe dinţi. „Câteodată", au zis românii.

„Şi de câte ori folosiţi aţa dentară?". Tăcere. Tinerii nici nu auziseră de ea, darămite s-o mai şi folosească. De curăţarea tartrului - operaţie pe care americanii de rând o practică de două ori pe an - nici pomeneală. Culmea, amândoi tinerii aveau carii şi considerau asta o „afecţiune ereditară", că şi părinţii lor aveau.

În 2010, Gene Dackro şi colegii de la „ServingHIM" au adus la Brăila opt echipe medicale, care au oferit servicii celor suferinzi.

În vară, clinica sa a pus la punct un amplu program comunitar, de care au beneficiat peste 750 de brăileni.

„Previi, înainte de a trata. Dacă nu-ţi îngrijeşti dantura, spre exemplu, poţi avea şi alte complicaţii. Vrem să venim cu un nou concept şi să răspundem, totodată, nevoilor comunităţii", a precizat Gene Duckro.

„La noi, când ai probleme, iei legătura cu medicul, care te ia în grijă până când scapi de orice fel de afecţiuni. Medicii sunt exemple pentru comunitate, şi la fel vrem să fim şi noi, cei de la Diaconia, la Brăila. Clinica Diaconia a fost viziunea dr. Kevin Seidler din Dallas şi a pastorului Iosif Ştefănuţi, dispărut anul acesta. A fost înfiinţată în urmă cu aproape 13 ani, iar de doi ani şi jumătate funcţionează în această clădire modernă, cu aparatură performantă. Vrem să fie un centru de excelenţă", mai spune Dackro.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite