Exclusiv:Povestea antrenorului de tenis care a lăsat Caraibele pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicecampion naţional la tenis, brăileanul Florin Mazîlu vrea să construiască un club de 200.000 de euro pentru copii. Antrenor de la 16 ani, Florin vrea să pună la punct o investiţie uriaşă, în oraşul natal, după ce a antrenat, ani la rând, copiii bogătaşilor din Germania, Trinidad & Tobago şi Italia.

La 29 de ani, Cătălin-Florinel Mazîlu este unul dintre puţinii români împliniţi din punct de vedere profesional şi financiar. Ani la rând, a antrenat copiii din Occident, însă acum vrea să facă acest lucru la Brăila.

Exclusiv: Judecătorii fug de Brăila ca dracul de tămâie! Vezi aici de ce!

Exclusiv: Povestea relicvelor Romanovilor, la singura biserică fără turlă din Sud-Estul României/ FOTOGALERIE

El practică tenis de câmp de la cinci ani şi jumătate, iar performanţele obţinute le datorează, în mare măsură, antrenorului său, Mihai Mălâia.

Antrenorul bogaţilor

image

Vicecampion naţional în 1992, deţinător al locului I la Campionatele Internaţionale ale României (1994) - clasat de nenumărate ori între primii trei tenismani ai ţării -, brăileanul a fost curtat de cluburi şi persoane private din toată lumea.

„Din iulie 2000, de la 18 ani, am fost sparing-partener pentru Sarah şi Tobias Raab, din Germania. Am antrenat în afara ţării până în anii 2007-2008",ne-a spus campionul.

Florin a fost antrenor la Clubul „Oyten" din Bremen, Germania, şi la mai multe cluburi private din ţară şi străinătate. O experienţă aparte a fost aceea trăită în Insula Trinidad, unde a antrenat doi copii, pe Brittany Delaney (14 ani) şi Johnatan Drew (13 ani).

„Trinidad este un adevărat paradis, sunt acolo cele mai căutate plaje din lume. Fiind la o oră distanţă de Miami, veneau americani cu yahtul şi cu avionul, ca să joace golf. Tatăl fetei este proprietarul a două terenuri de golf, deţine aproape jumătate din insulă", ne-a spus brăileanul.

Republica Trinidad & Tobago este un stat format din două insule, Trinidad şi Tobago, situate la 17 km de coasta nordică a Americii de Sud (Venezuela), în Marea Caraibelor.

image

Majoritatea populaţiei este concentrată în insula Trinidad. Economia se bazează în principal pe industria petrolului şi pe turism.

image

Un eveniment important în viaţa insulelor este carnavalul care se ţine anual şi care atrage turişti din toată lumea.

Brăileanul spune că nemţii au săli de tenis şi cluburi în toate oraşele şi satele, însă duc lipsă de antrenori.

După ce-a antrenat copiii bogătaşilor din Occident, s-a întors la Brăila, iar banii adunaţi cu multă trudă vrea să-i investească aici.

„Visul meu este să pun bazale unui miniclub, o şcoală de tenis pentru copii cu vârste de la trei ani şi jumătate - patru ani. Trăim într-o societate dezorganizată. Aducându-i aici, la club, copiii vor fi mai responsabili, mai disciplinaţi şi mai motivaţi. Altfel, mai târziu, o să-i vedem prin scările blocurilor sau chiar mai rău, cu seringa în venă", ne-a spus inimosul antrenor.

Florin le-a dovedit nemţilor că nu toţi românii sunt personaje negative, dar acum vrea să facă ceva durabil aici, în ţară. E dezamăgit de ceea ce se întâmplă la noi.

„Trăim într-o societate în care statul încurajează nemunca, statul acasă. Am antrenat şase ani în Germania şi acolo nu există, practic, ajutor social", a spus tenismanul.

Dacă va reuşi să pună bazele unui club pentru copii, cu patru terenuri de tenis, minipiscină, sală de fitness pentru părinţi şi unde să fie învăţată şi limba engleză, brăileanul va realiza, astfel, ceva unic în sud-estul ţării. Birocraţia şi nu numai îi pun piedici.

„Am găsit un teren, dar mi s-a cerut 100 de euro pe mp. Asta ar fi însemnat 600.000 de euro numai pe teren, iar toată investiţia pe care vreau să o fac este 200.000 de euro! E trist, pentru că ştiu terenuri în oraş care sunt părăsite, de când eram copil", a spus antrenorul brăilean.

Întrebat dacă i s-a propus să rămână „afară", Florin a răspuns: „Da, de mai multe ori, însă am preferat să mă întorc în ţară. Prefer să-i antrenez pe-ai noştri, nu pe-ai lor. Uneori, o mai facem şi pentru suflet, nu doar pentru bani...".

Trist este faptul că, deşi există copii care promit, performanţele sunt greu de obţinut, doar pe cheltuiala părinţilor.

Campionul ne-a spus că, la 16 ani, a fost nevoit să abandoneze competiţiile şi să se apuce de antrenat străinii, din cauza banilor.

Copiii-tenismani trebuie să-şi plătească singuri deplasările şi cazarea.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite